Normal

Amnesty-leder fikk Homofrydprisen

Regionleder Ole-Grunnar Solheim i Amnesty Region Nord fikk Homofrydprisen 2015.

Ole-Gunnar Solheim

Regionleder i Amnesty Region Nord, Ole-Gunnar Solheim fikk prisen for sitt mangeårige engasjement for å kjempe for menneskerettigheter for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Foto: Amnesty

Pride-parade i Tormsø nov.2015

Festivalsjef for Tromsø Arctic Pride, Stein Sebastian Fredriksen.

Foto: LarsAndersen.no / Tromsø Arctic Pride

Lørdag kveld ble det holdt fest på Hålogaland Teater i forbindelse med festivalen Tromsø Arctic Pride.

Da ble Homofrydprisen for Tromsø delt ut for første gang. Regionleder i Amnesty Region Nord, Ole-Gunnar Solheim fikk prisen for sitt mangeårige engasjement for å kjempe for menneskerettigheter for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

– Jeg ble veldig overrasket, glad og en smule stolt må jeg innrømme, sier Ole-Gunnar Solheim til NRK.

Solheim har ifølge juryen gjennom Amnesty startet et langvarig med å sette fokus på levekårene for LHBT-personer.

– Særlig engasjement for Russland

– Vinneren startet sitt arbeid gjennom sin organisasjon på eget initiativ og har brukt sine kanaler lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt for gjentatte ganger å sette LHBT-rettigheter på dagsorden. Vinneren har også vist et særlig engasjement for våre skeive brødre og søstre i vårt nærmeste naboland Russland, heter det i pressemeldingen fra festivalsjef Stein Sebastian Fredriksen i Tromsø Arctic Pride.

Solheim sier prisen forplikter.

– Vi har mange utfordringer foran oss. Spesielt situasjonen for LHBT-mennesker i Russland er skremmende. Her må alle gode krefter gå sammen for å få til bedring, sier Solheim.

Homofrydprisen for Tromsø skal deles ut en gang i året fremover. Det skal skje under Tromsø Arctic Pride og skal være en æresbesvisning fra LLH Troms og festivalen.

Vinneren kan være personer, organisasjoner, etater eller bedrifter som over tid har vist engasjement og jobbet for å gjøre livsforholdene for den skeive befolkningen i Tromsø bedre.

Historisk parade

Juryen har også lagt vekt på Solheims samarbeid med Tromsø Arctic Pride og LLH Troms, på flere arrangementer og markeringer i Tromsø.

Tromsø Arctic Pride gjorde i fjor comeback etter seks år uten festival i Tromsø. Festivalen er en markering av mangfold, med særlig fokus på lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter.

På programmet står blant annet konserter, kunstutstillinger, foredrag, filmvisninger, debatter og quiz. I år var første gang det også ble arrangert parade gjennom Tromsø sentrum.

Blant de internasjonale gjestene på årets program er den russiske psykologen Valentina, som daglig lever med trusler fordi hun gjennom organisasjonen Maksimum kjemper for skeive rettigheter i Murmansk.