NRK Meny
Normal

«Viking Sky» er klar for dåp i Tromsø

Det blir en historisk begivenhet i Tromsø på torsdag når cruiseskipet «Viking Sky» skal døpes ved kaia på Prostneset med pomp og prakt.

Døpes i Tromsø

Flere tilskuere hadde møtt opp for å se skipet da det la til kai torsdag morgen.

I morgentimene på torsdag klappet dåpsbarnet til kai litt tidligere enn forventet. En passasjer som hadde blitt syk førte til at skipet gikk inn til Tromsø havn for full maskin.

Da skipet la til kai ved Prostneset, hadde allerede mange møtt opp for å hilse «Viking Sky» velkommen med både norske og samiske flagg.

(Artikkelen fortsetter under)

Viking Sky

Den blankpolerte skutesiden skal døpes i akevitt torsdag ettermiddag.

Foto: Pål Hansen / NRK

Det 228 meter lange skipet har en kapasitet på 930 passasjerer. Torsdag var det 744 passasjerer fra USA, Canada, England og New Zealand som var på vei til Tromsø for å

Halvar Pettersen

Havnedirektør Halvar Pettersen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

se byen og delta på dåpen torsdag ettermiddag.

– En ære

Havnedirektør Halvar Pettersen er stolt over at seremonien er lagt til Tromsø.

– Det er en flott dag. Det er jo en ære å få lov til å et cruiseskip til kai og få lov til å være med å arrangere en dåp, dette er jo første gangen jeg kan huske at det har skjedd på mine 20 år i Tromsø havn.

Og sammen med NRKs reporter kunne han beskue skipet som nærmest kommer rett fra verftet i Italia.

– Det er et vakkert skip. Du ser den skinner fra kjøl til topp, og den er både velstelt og velholdt, sier Pettersen.

Hele byen er invitert

Cruiseskipet skal døpes med hornmusikk, pomp og prakt, og hele byens befolkning er invitert med på festen. Klokken 17 i ettermiddag åpnes feiringen med gratiskonsert i Tromsø havn, der blant annet Kåfjord-gutta i Violet Road vil delta. Deretter skal skipets gudmor få æren av å knuse en flaske med akevitt mot skutesiden, før konserten fortsetter frem til skipet forlater havna klokken 18.20.

– Det er faktisk ganske stort å døpe et fartøy. Om det er lite eller stort, så er det faktisk en begivenhet i seg selv – men det er litt ekstra stort med et fartøy som dette. Rederiet velger jo å gjøre et betydelig nummer ut av det, og det skaper en stor begivenhet også for passasjerene som er med, sier Pettersen.

Nå håper han at også folk i Tromsø går mann av huse for å se skipet, få med seg skipsdåpen og konserten etterpå.