Hopp til innhold

– Regionreformen blir en viktig valgkampsak

Den omstridte sammenslåingen av Troms og Finnmark kommer til å bli en viktig sak i valgkampen, sier professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Stein på fylkesgrensa

Professor Frank Aarebrot tror regionaliseringen kan bli et hett tema under valgkampen.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

At Arbeiderpartiet allerede varsler en omkamp i Stortinget hvis de vinner valget, finner professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen helt naturlig, slik saken nå står. Han er blant dem som mener prosjektet neppe lykkes siden motstanden er så stor i Finnmark.

Frank Aarebrot

Professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

– Det er en vanskelig situasjon da det i utgangspunktet ikke har vært noe ønske for Finnmark å slå seg sammen med Troms, slik at det er jo en tvangssituasjon man er kommet i, sier Aarebrot.

Fulgt debatten nordpå

Professoren har fått med seg tilspissinga her nord, der fylkesvaraordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap) krevde mest mulig til Finnmark og Vadsø.

– Finnmark skal beholde fylkesadministrasjonen. Vi sier også at navnet på den nye regionen må være Finnmark, sa Vassvik til NRK etter at Stortinget vedtok regionreformen 8. juni.

Aarebrot mener det er viktig at der fylkesadministrasjonen skal være, bør det også være en utdanningsinstitusjon som utdanner folk til de kvalifikasjoner som kreves i administrasjonen.

– Så hvis du tenker Finnmark vil nok Alta være et naturlig sted, men Tromsø er jo en stor og omfattende kommune som også har en administrasjon.

Viktig sak for flere parti

Aarbrot mener politikerne må ta den belastningen det er å enten skuffe folk i Finnmark eller folk i Troms, eller begge deler.

– Uansett hva man velger vil man få negative reaksjoner. Det er den belastningen man får når man velger tvang.

Motstanderne av regionaliseringen setter sin lit til at tvangssammenslåingen oppheves etter høstens stortingsvalg, om ikke før. Aarbrot utelukker ikke at politikerne kan komme til å endre mening.

– Det kan jo hende at motet svikter når stortingsvalget nærmer seg. Hvis det også er motstand mot sammenslåing i Troms så vil jo regjeringspartiene risikere å tape stemmer på dette. Så det kan jo hende de snur på femøren, for å si det slik.

– Arbeiderpartiet sier jo at de skal reversere vedtaket dersom de vinner valget. Hva tenker du om at de bruker denne saken i valgkampen?

– Hvis partiet brukte dette argumentet kun i forhold til Troms og Finnmark ville jeg si at det var ryggløs opportunisme. Men dette er ikke noe partiet sier kun på vegne av disse fylkene. Dette gjelder hele landet.

Samtidig mener Aarbrot at Arbeiderpartiet også er nødt til å si at det skal reversere regionvedtaket hvis partiet skal samarbeide med Senterpartiet i en eventuell fremtidig regjering.

– Ap er avhengig av Senterpartiet i ei ny regjering, og for Senterpartiet er jo kampen mot regionreformen den viktigste enkeltsaken, sier Aarebrot.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark