Hopp til innhold

– Dropp lavkarbo, spis sunnere og lev lengre

Overlege Henrik Schirmer ved hjertemedisinsk avdeling på Universitetet i Tromsø advarer mot lavkarbodiett.

omelett

Egg og bacon har lite karbohydrater, mye protein og mye fet, og er populært blant brukerne av lavkarbodietter.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Henrik Schirmer

Overlege Henrik Schirmer

Foto: Jan Fredrik Frantzen/UNN

Lavkarbokuren går som en farsott i Norge og ribber butikkhyllene for smør.

Overlegen mener dietten kan være en god nok kur for å gå ned i vekt, men ingen langtidsløsning.

– Hos dem som spiser kost som er rik på fett, og da mettet fett, ser man en økt risiko for tidlig død, sier han til Nordlys.

– Om man spiser kost som er fiberrik og rik på grønnsaker, med lite sukker, lite frityrstekt mat og har et lavt alkoholkonsum, ser vi at man lever 11 år lengre, sier Schirmer, da forutsatt at man også stumper røyken og holder seg i litt fysisk aktivitet.

Lev sunt - spis sunt

Han viser til at de som lever sunt og spiser sunn mat ikke bare får lengre liv, men også er mindre syke. De lever også ti år lengre uten hjerte- og karsykdommer og 14 år lengre uten kreft, sier han.

Lavkarbodietten skal man derimot være forsiktig med.

– Det er ingen farlige slankekurer så lenge man får det som er av næring, men fløte, bacon og smør er ingen fullverdig kost. Man kan godt ha en lavkarbokur uten å innta ekstreme mengder mettet fett, sier han.

Han understreker at det ennå er gjort lite forskning på lavkarbokuren, men at mange kan få et raskt resultat.

Risikerer hårtap

Likevel er det flere som etterhvert faller av kuren, ifølge han.

Dessuten:

– Ved lavkarbo får man mer håravfall, munntørrhet og mer symptomer som gjør at folk ikke orker å gå på den over tid. Det viser studier som følger folk i opp til to år, sier han.

Lavkarbodietten går ut på å unngå mat som pasta, poteter, ris og kornprodukter.