– For mye sexpress i russeknutene

– Det å kline med syv medruss på en kveld hørtes litt mye ut, sier helsesøster.

Russelue

Russelua skal helst fylles med flest mulig knuter under russetida. Men flere av kravene er vanligvis knyttet til sex og alkohol.

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Helsesøster ved Helsestasjonen for unge i Tromsø, Merete Nypan, synes det er for stort fokus på sex og drikking i årets russeknuter.

– Det er det kanskje noe som ikke alle føler seg så komfortabel med, og ikke vil være med på.

Merete Nypan

Merete Nypan er helsesøster ved Ung helsestasjon i Tromsø. Hun ønsker russen en fin russetid, men advarer mot det sterke fokuset på drikking.

Foto: Katarina Marie Wollen / NRK

Nypan advarer også mot knuten som handler om å ha promille gjennom hele russetiden.

– Det å være beruset over tid er ofte assosiert med flere faremomenter. Du svekker dømmekraften din, advarer Nyman.

– Bør skrives om

Hans Martin Moen, politibetjent i Troms politidistrikt roser russen for å ha fjernet en av knutereglene. Saken ble omtalt av iTromsø, og handlet om at det var en knute der russen skulle jage en måse inn i en butikk i Storgata.

– I verste fall kan denne knuten ha vært straffbart og russen skal ha ros for at de fjernet denne, sier Moen.

Moen tror russen ikke har tenkt seg godt nok om når de har skrevet noen av knutereglene.

– De kan kanskje skrive om de knutene som har med kidnapping å gjøre. Vi regner med at de ikke ønsker å utøve frihetsberøvelse, sier Moen.

– Alt skal være frivillig

Politiet i Tromsø har en egen U 18-gruppe som allerede har vært i kontakt med russen og ønsker å fokusere på å forebygge og samhandle med russen.

– Utøvelsen av russeknutene er det som avgjør om den er straffbar eller ikke. Det er viktig å påpeke til russen at alt det som gjøres sammen med andre skal være basert på frivillighet, sier Moen

– Ikke knutepress

– Vi forstår jo at noen reagerer på noen av knutene. Det er jo en ellevill feiring, sier knutesjef på Kongsbakken Videregående skole i Tromsø, Erik Jakobsen.

Han understreker at de ikke ønsker å presse russ til å gjøre noe de ikke vil:

– Vi har ikke promotert noe press om å ta alle knutene. Når man skal lage 100 ulike knuter blir noen litt drøyere enn andre, men vi prøver å være kreativ.

Russesjefene

– Vi ønsker ikke å promotere noe press om å ta alle knutene, sier russepresident ved Kongsbakken VGS, Helge Sandbakken (til venstre) og Erik Jakobsen (til høyre).

Foto: Katarina Marie Wollen / NRK

– Vi har også en russeknute der man kan feste et strykemerke der det står "NEI er NEI" på russebuksa eller russebilen. Den er fra Amnesty og vi oppfordrer alle til å gjøre denne, sier Jakobsen.

Snille knuter

Knutesjefen og russepresidenten minner om at det finnes en rekke positive russeknuter.

Russestyrene oppfordrer blant annet russ til å gi en bunke av russekortene sine slik at de kan leveres til Barneavdelingen ved UNN. Også helsesøster Nypan har funnet noen snille knuter hun setter pris på:

– Det er mye bra knuter. Blant annet det å sjekke seg hos helsesøster for klamydia, sier hun.