Politiet: – Mer voldelig russ enn før

STABEKK (NRK): Det er mer slåsskamper og interne oppgjør blant russen, ifølge Oslo-politiet. Russen i Bærum sier det blant noen busser er blitt en kultur for å møtes og slåss.

Russ i Bærum

Daniel Elston, Niels Semb, Bjørn Kommandantvold og Petter Schrøen Kristiansen er russ ved Stabekk videregående skole. De sier de holder sin buss unna trøbbel, men har vært borti at andre russ er voldelige.

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

– Vi ser dessverre tydelig økning i volden. Tidligere var mest snakk om fest, moro og fyll. Nå er det vold og voldtekter som er i fokus, sier Mette Rooth ved Majorstua politistasjon til NRK.

Hun sier det særlig er slåssing på Tryvann i Oslo, der mange fester i russetida.

I en russebuss på Stabekk vgs. i Bærum møter NRK noen av årets russegutter. De forteller at de har vært borti at andre russ er voldelige, men at de prøver å holde sin buss unna trøbbel.

– Det er blitt en kultur blant noen innenfor Asker og Oslo at det er kult å dra ut i slåsskamper, sier Niels Semb.

– Det er mye sjalusi blant guttene. De har lett for å bli voldelige når en jente de liker er med en annen gutt. Da er det lett å gjøre noe man angrer på dagen etter, sier Daniel Elston.

Mette Rooth

Mette Rooth jobber ved Majorstua politistasjon, og synes utviklingen med vold blant russen er bekymringsfull.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Indre justis etter voldtekter

I dag tidlig meldte NRK at russetreffene skjerper sikkerheten før de neste helgene.

Rooth i politiet understreker at tendensen ikke gjelder alle, men at det er enkelte busser som går i krig med hverandre, og at noen av disse også kommer utenfra Oslo.

– Det er snakk om enkelte alvorlige voldsepisoder, og vi frykter også store mørketall. Russen sier selv at de ikke kommer til oss med alt, sier Rooth.

Så langt i år er fire voldtekter anmeldt blant russen.

– Disse voldtektene gjør at det blir en indre justis. Russen vil gjøre opp og ta hverandre, sier hun.

Økning i hodeskader

Folkehelseinstituttet har undersøkt hvor mye skader 19-åringene opplever i russetida sammenliknet med resten av året, og sammenliknet med 16-åringer og 21-åringer.

– Vi så en tydeligst økning i hodeskader, der er det en dobling i russetida, sier overlege Maren Strand ved FHI.

– Hva kan årsaken være?

– Dette er skader som er så alvorlige at de må behandles på sykehus. Vi har ikke sett på dette i studien, men typiske årsaker kan være fall og vold, sier Strand.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger