NRK Meny
Normal

– Føles som 30-tallets Tyskland

Nesten alle biler stoppes og kontrolleres ved grensen mellom Finland og Sverige på grunn av flyktningstrømmen.

Haparanda-Torneå

Finland har innført forsterket kontroll ved grensa til Finland på grunn av den svært store økningen i antall flyktninger som kommer.

Foto: SVT

Flyktningstrømmen til Finland via Nord-Sverige fortsetter.

Politiinspektør Jussi Toiviainen, som jobber i den svenske grensebyen Haparanda, men bor i den finske grensebyen Torneå, trodde ikke sine egne øyne da han onsdag morgen gikk luftetur med hunden sin..

– De stopper alle ved grensen, og det går folk fra forsvaret i gatene. Det føles som 30-tallets Tyskland. Vi har aldri opplevd noe lignende, sier Jussi Toiviainen til SVT Norrbotten.

Militæret hjelper politiet

Militæret er satt inn for å støtte politiet, som registrerer flyktninger i Torneå. Juha Heikkilä, direktør for tollen i Torneå, sier til SVT at man kontrollerer nesten alle flyktninger.

– Vi vil stoppe alle flyktninger før de kommer seg inn i Finland. Er det ingen problemer sendes de til registreringen, som politiet har opprettet i nærheten av grensen, sier han.

Tirsdag åpnet slusen som skal ta imot asylsøkere som kommer via Nord-Sverige til den finske grensebyen Torneå.

Bakgrunnen er at det har vært en svært stor økning i antall flyktninger som kommer til Finland. Den siste uka har det daglig kommet rundt 1000 flyktninger via Sverige til Haparanda og Torneå.

Se rapport fra SVT:

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Rapport fra SVT» i nytt vindu

– Det er bra at alle stoppes

En av dem som venter ved grensen mellom svenske Haparanda og finske Torneå er radioprodusenten Ameer Alwakeel fra Irak.

Han står sammen med sine reisekamerater og venter på at politiet skal gi klarsignal til at de får dra inn og registrere seg i Finland.

– Vi vet ikke hvor lenge vi må vente, men det er bra at de stopper alle ved grensen og kontrollerer dem. Det er viktig for både oss og Finland at man er trygge på hvem som kommer inn i landet, sier Ameer Alwakeel til SVT.

Han forteller til at han ble tvunget til å flykte fra Irak.

– Terrorister forsøkte å bombe radiostasjonen vår. De forsøkte rett og slett å drepe oss, og det er derfor vi flykter vi til Finland. Der kan vi starte ett nytt liv og føle oss trygge. Mange av oss er høyt utdannede, og vi kan derfor også bli en ressurs for Finland, sier Ameer Alwakeel.