Hopp til innhold

– Vi må forberede oss på flyktningestrøm fra Sverige og Finland

Flere hundre flyktninger kommer til de nordlige delene av Sverige og Finland hver dag. Fungerende varaordfører i grensekommunen Storfjord tror mange av dem finner veien til Norge.

Flyktninger på vie til Finland

Flyktninger i svenske Haparanda på grensen til Finland.

Foto: Micke Nyberg / SVT

– Det er jo bare 50 mil mellom Torneo og Kilpisjärvi. Det går jo daglig buss mellom de to byene, og sjansen er stor for at flere av flyktningene tar den turen, for så å prøve å komme seg videre inn i Norge, sier Arvid Lilleng (Fjordfolket), fungerende varaordfører i grensekommunen Storfjord i Troms.

Ifølge SVT har det de siste ukene kommet mellom 150 og 200 flyktninger til Luleå og Haparanda i Sverige hver dag. For det meste er det mennesker fra Irak, men også asylsøkere fra Somalia, Afghanistan og andre krigsherjede land.

I Finland er strømmen av mennesker enda større. Ifølge Eero Saily, nyhetsredaktør i finske Yle, kommer det mellom 300 og 500 flyktninger til Nord-Finland hver dag.

– Vi har ikke opplevd noe lignende i fredstid, forteller Saily.

– Årsaken til at mange av dem kommer videre fra Sverige til Finland, er at vi her i landet gir asylsøkere mer penger en svenskene gjør, forklarer redaktøren videre.

Vekker sterke følelser

Danmark lar nå flyktningene som ikke ønsker å søke asyl passere gjennom landet.

Flyktningtjenesten i Sverige har for tiden ikke mulighet til å ta imot alle som kommer til landet i sine lokaler. Derfor har de tatt plass på blant annet togstasjonene i Malmö og Stockholm for å informere flyktningene som kommer til landet. Dersom noen av dem vil søke asyl, får de nødvendig hjelp.

I Sverige foreslår regjeringen å tvinge kommunene til å ta imot en visst antall flyktninger fra og med 1. juli til neste år.

I Finland har den siste tidens flyktningstrøm vekket store følelser i befolkningen.

– Mange ønsker å hjelpe disse menneskene. Samtidig er det mange som er motstandere av det også. Dette kommer særlig frem på sosiale medier. Også i de tre partiene vi har i regjeringen er det uenighet. Centern og Samlingspartiet mener vi må hjelpe flyktningene, mens Sannfinländarna er kritiske, sier redaktør Eero Saily.

EU-kommisjonen jobber nå med en plan for hvordan de mener landene i Europa bør håndtere krisen.

– Ifølge forslaget skal Finland ta imot rundt 4 000 flyktninger. Men fortsetter utviklingen slik som i dag viser beregninger at vi fort kan ende opp med mellom 30 og 35 000 mennesker. I verste fall er det snakk om enda flere, sier Saily.

I går diskuterte vi integrering og flyktninger i debatten på NRK 1 fra Drammen. Se sendingen her:

NRK reiser landet rundt i hele valgkampen for å ta temperaturen på det politiske Norge. Fra Arendal i sør til Karasjok i nord, skal NRK vise bredden i det politiske engasjementet blant vanlige mennesker, lokale folkevalgte og toppolitikerne.Programleder: Ingerid Stenvold

Har møte i dag

– Dette er jo en situasjon vi aldri har vært borti tidligere. Rapportene fra Finland går på at flyktningene er sultne og utkjørte. Det er begrenset hva vi har av kommunale helseressurser for å ta hånd om dem. Og vi kan jo ikke bare la dem stå på grensa. Vi må ta vare på dem, sier Arvid Lilleng i Storfjord kommune.

Torsdag ettermiddag har politiet initiert et møte med de en rekke instanser for å diskutere situasjonen.

– Vi ønsker å diskutere situasjonen som kan oppstå. Mye tyder på at vi kan få en del flyktninger hit, sier Kurt Pettersen i Troms politidistrikt.

Flyktninger

Flyktninger i Rødby i Danmark, på vei til Sverige. Derfra går veien videre til Finland for mange av dem.

Foto: OLA TORKELSSON / TT / NTB scanpix

Flere nyheter fra Troms og Finnmark