Hopp til innhold

Rektor: – Burkini har alltid vært tillatt på Finnsnes barneskole

Espen Hay, som ikke ønsket å kommentere burkini-saken i går, sier nå at han ikke skjønner hvor mediene har fra at han nå tillater badedrakten.

Svømmebasseng

I dette svømmebassenget på Finnsnes ungdomsskole, som også Finnsnes barneskole benytter, har det ikke vært forbudt med burkini, sier rektor.

Foto: NRK

– Burkini er og har alltid vært tillatt på flere skoler i Lenvik. Jeg som rektor har vært uthengt for en felles praksis som gjelder også på andre skoler, sier rektor ved Finnsnes barneskole Espen Hay.

Nordlys meldte torsdag at del heldekkende badedrakten, ofte benyttet blant muslimske kvinner og jenter, er blitt tillatt på Finnsnes barneskole i Lenvik kommune i Troms.

Mange medier, deriblant NRK, plukket opp saken, og kritikken haglet i etterkant.

Stemmer ikke

Burkini

DEKKER TIL: En burkini er en heldekkende badedrakt.

Foto: ANOEK DE GROOT / AFP

NRK forsøkte å komme i kontakt med Hay ved flere anledninger torsdag, før saken ble publisert på våre nettider. Hay ønsket ikke å kommentere saken utover det som står i Nordlys.

Nå sier han at det som står i Nordlys rett og slett ikke stemmer.

– Jeg aner ikke hvem som har tipset Nordlys om dette. Men det er ikke riktig at vi nå har tillatt burkini. Det har alltid vært lov, sier han.

To versjoner

I juni ble det avholdt et foreldremøte for elever av innvandringselever. Årsaken var et mange av dem, spesielt muslimske jenter, ikke møter opp på leirskole. Representanter fra flyktningtjenesten og tolker var til stede på et møtet, der også svømming var et tema.

Hay sier at burkini ikke ble tatt opp på møtet:

– Det det understreket at religion ikke gir fritak for å kunne delta i svømmeundervisningen. Burkini ble aldri nevnt, og jeg har ikke tatt opp temaet noen andre steder heller, sier Hay.

Anne Grete Normann

BLE NEVNTE: Anne Grete Normann sier at burkini var et tema på et møte som ble avholdt i juni.

Foto: Linda Pedersen

Anne Grete Normann, leder for Flyktningetjenesten i Lenvik kommune sier at foreldrene ble gjort oppmerksom på at all undervisning er obligatorisk, også svømming, gym og leirskole.

– Det er altfor mange muslimske jenter som ikke lærer å svømme, og som blir fritatt av foreldrene på grunn av oppkledning. Derfor har vi generelt sett et behov for å informere om at vi godtar at burkini brukes i svømmeundervisning, på lik linje med annet svømmetøy.

Både Normann og Hay er likevel klar på at det ikke er noe nytt i at burkini er lov.

Tar selvkritikk

Espen Hay svarer slik på spørsmål om hvorfor han torsdag ikke ønsket å avkrefte burkini-saken overfor NRK.

– Jeg er for tiden på ferie, og det store medietrykket kom brått på meg. Det var ikke bare NRK som forsøkte å komme i kontakt med meg, men også Nordlys, Folkebladet og VG.

– Men når du sier at du ikke ønsker å kommentere saken utover det som står i Nordlys, er ikke det å godkjenne det de skriver?

– Min mediehåndtering i denne saken kunne vært bedre. Det tar jeg på meg, og det tar jeg lærdom av, sier Hay.

Siste fra Troms og Finnmark