NRK Meny
Normal

– Barna ble grovt utnyttet av en pedofil uten empati

Den psykiatrisk sakkyndige i overgrepssaken i Tromsø er klar på at han mener den tiltalte er pedofil.

Psykologspesialist Jim Nøttestad

Psykologspesialist Jim Nøttestad (t.v.) er rettslig oppnevnt sakkyndig i saken mot 30-åringen som er tiltalt for overgrep mot til sammen 17 barnehagebarn i Tromsø. Her i samtale med aktor Gøril Lund og bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen i Nord-Troms tingrett onsdag.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix

Psykiatrisk sakkyndig, Jim Aage Nøttestad refererte fra en rekke samtaler som han og en kollega har hatt med den tiltalte etter at han ble pågrepet.

Nøttestad slo fast at den tiltalte har benyttet seg av barns naturlige interesse og nysgjerrighet rundt kropp og kjønn. De sakkyndige mener at tiltalte ved flere anledninger har framstilt det som om det var barna som tok initiativet til de seksuelle handlingene.

At små barn kan være interessert i kropp og kjønn har ingenting med seksualitet i voksen forstand å gjøre, understreket den sakkyndige.

– Den måten tiltalte omtaler de seksuelle overgrepene, ligger helt på grensen til at han oppfatter seg selv som forført av barna. Dette er en helt vanlig forestilling hos pedofile, sa Nøttestad.

– Total mangel på empati

At den tiltalte påstår at han lot det være opp til barna om han skulle gjennomføre overgrepene eller ikke, karakteriserer fagfolkene som en gedigen ansvarsfraskrivelse.

At overgriperen stort sett har vært opptatt av hvilke konsekvenser handlingene kan få for han selv, mener Nøttestad viser en klar mangel på empati hos tiltalte.

For å understreke tiltaltes mangel på medfølelse med barna, viste Nøttestad til at tiltalte sa til barna at de måtte holde tett om det som skjedde, «eller så kommer jeg i fengsel».

– Å gi barna ansvar for å holde tiltalte ute av fengsel, tyder på en total mangel på empati, sa psykologen.

– Tror ikke han kan bli kvitt sin pedofili

Tiltalte har i samtaler med psykologene fortalt at han følte seg som et barn selv, og at han ikke opptrådte som voksen under overgrepene. Dette mener de sakkyndige er en vanlig unnskyldning blant pedofile.

Så konklusjonen fra de sakkyndige er entydig: Den tiltalte passer inn under diagnosen pedofil.

De sakkyndige har ikke store forhåpninger om at den tiltalte kan bli kvitt sin pedofili, selv med behandling.

– Gode argumenter for forvaring

Aktor Torstein Lindquister sier at den sakkyndiges forklaring har gjort spørsmålet om å kreve forvaring mer aktuelt enn tidligere.

– De dårlige utsiktene for behandling tyder på at den tiltalte vil representere en fare også når han blir løslatt.