Hopp til innhold

Tiltalte hevder overgrepene ikke hadde skjedd om det var flere voksne til stede

– Overgrepene hadde ikke skjedd dersom rutinene i barnehagen hadde vært annerledes, sa den tiltalte da han avsluttet sin forklaring i retten onsdag.

Bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen og forsvarerne Sven Crogh og Anja Støback Bjørsvik

Bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen (t.v) i samtale med forsvarerne Sven Crogh og Anja Støback Bjørsvik før rettsforhandlingene.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix

Tiltalte pekte på at han ikke klarte å styre sine lyster når han fikk så mange anledninger til å være alene med barn i barnehagen. Han hevder at overgrepene ikke ville funnet sted dersom rutinene i barnehagen hadde vært annerledes.

30-åringen er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang, utført seksuelle handlinger og seksuelt krenket til sammen 17 av barna i barnehagen han jobbet i 8 år.

– Hva mener du med det?, spurte aktor.

– Dersom det hadde vært flere voksne til stede, hadde det ikke skjedd, svarte tiltalte.

Viseadministrerende direktør i Private Barnehagers Landsforbund, Jørn-Tommy Schjelderup, forteller til NRK at barnehagen ikke ønsker å kommentere påstandene på dette tidspunkt.

Ikke alltid vært pedofil

Tiltalte sier at han ikke vet når i livet han først følte dragning mot barn. På spørsmål fra aktor sa tiltalte at han selv aldri har vært utsatt for seksuelle overgrep, verken som barn eller ungdom. Han avviste dermed at dette kan være en forklaring på at han er blitt overgriper.

På spørsmål fra aktor om han er pedofil, svarte tiltalte at de handlinger han har utført må regnes som pedofili. Men han avviser at han alltid har vært pedofil, og han tror ikke han kommer til å være pedofil resten av livet.

Tiltalte fortalte at årsaken til at han har forgrepet seg er at han mangler dømmekraft og selvkontroll. Han sa at han aldri hadde planlagt overgrepene på forhånd, men at han ikke kunne styre seg når situasjoner oppsto.

– Jeg sa det ikke var lov

Til slutt sa den tiltalte at han i dag føler sterk anger for det han har gjort. Men han mener at han ikke har påført barna fysisk skade, og han hevder at han aldri har skremt barna til taushet.

– Jeg sa at det vi gjorde egentlig ikke var lov, og at dersom de fortalte om det, kunne jeg komme i fengsel, sa tiltalte i retten.

På spørsmål om han trodde barna reagerte på dette, svarte han at han egentlig ikke hadde tenkt på det.

– Jeg er jo litt redd for at de må slite fremover, men jeg vet jo at de kommer fra fine familier som støtter dem, så jeg håper det skal gå bra med dem, sa tiltalte.

Siste fra Troms og Finnmark