Hopp til innhold

Barnehagesaken: – Tiltalte bar lite preg av anger og følelser

Tirsdag startet rettssaken mot 30-åringen som står tiltalt i det som trolig er den mest alvorlige overgrepssaken knyttet til en barnehage i nyere tid.

– Jeg syns ikke vi så en angrende tiltalt i retten i dag. Forklaringen hans bar lite preg av anger, men han var beregnelig og forklarte seg på mange områder. Blant annet sier han at han valgte ut de barna som han visste ikke ville si nei, sier NRKs krimkommentator, Olav Rønneberg.

Han følger rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha forgrepet seg på 17 barn i en barnehage i Tromsø. Den startet tirsdag i Nord-Troms tingrett, og vil pågå i tre uker fremover.

– Tiltalte forklarte seg detaljert for retten, men bar lite preg av anger og følelser. Bare da han blir spurt om han angret av sin egen forsvarer sier han at han angrer på det han har gjort, sier Rønneberg.

Den første dagen sa 30-åringen seg skyldig i 23 av 26 tiltalepunkter.

– Dette er en helt spesiell sak, og unik på mange måter. Det er sannsynligvis den mest alvorlige overgrepssaken knyttet til en barnehage i nyere tid, spesielt i forhold til omfanget, sier Rønneberg.

Overgrepene mot de 17 ofrene har pågått over en toårsperiode med barn mellom 4 og 6 år.

Aktor Torstein Lindquister

Statsadvokat Torstein Lindquister i Nord-Troms tingrett tirsdag der han er aktor i barnehagesaken.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

– De viktigste bevisene er barna

Flere av foreldrene følger rettssaken, og en far forteller til NRK at det vekker avsky å se den tiltalte igjen. Det er lett å forstå foreldrenes reaksjon, mener Rønneberg.

– Det er ingen tvil om at dette er svært vanskelig for alle involverte, spesielt for barna og foreldrene deres. Det vekker avsky å se han, men likevel er det viktig for foreldrene å følge forklaringen hans, forklarer han.

– De er redde for hvordan det skal gå med barna videre, og redde for at barna skal bli identifisert i lokalsamfunnet og få ekstra problemer som følge av det, sier han.

Senere denne uken starter lydavspilling av dommeravhørene av barna.

– Retten får høre opptak av barna som har forklart seg i tilrettelagte dommeravhør, for å høre barnas versjon av det som har skjedd. Noe av det viktigste bevisene i denne saken er å høre barnas forklaringer, sier Rønneberg.

Forvaring eller fengsel

Strafferammen for de alvorligste tiltalepunktene er 21 års fengsel. Men det store spørsmålet blir om retten idømmer han forvaringsstraff, og dermed mener at samfunnet må vernes mot den tiltalte.

– Jeg vil tro at aktors straffepåstand havner et sted i underkant av ti års fengsel, sier Rønneberg.