NRK Meny
Normal

Vil trene på elbil-branner

SKIEN (NRK): Brannvesenet har lite erfaring med kollisjoner og branner der elbiler er involvert. Med stadig flere elektriske biler på veiene øker sjansene for flere ulykker og branner.

øver på brann i elbiler
Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Når slike batterier brenner så blir temperaturen ekstra høy, og det kan bli et problem. Vi vil gjerne se hvordan dette arter seg i praksis. Vi vet hvordan vi skal gjøre det, men vi skulle gjerne trent mer, sier brannsjef i Skien Guttorm Liebe.

Med over 75 000 elbiler på norske veier øker også sjansen for ulykker der disse er involvert. Brannvesen og andre nødetater har begrenset med erfaring, men ønsker å være i forkant.

– Når det skjer ulykker må vi være klare. Og dette har vi ikke fått øvd mye på sier Anders Hagen i Skien brannvesen.

Les også:

Planlegger øvelser

Brannsjefen i Skien har startet jobben med å planlegge øvelser. Håpet er å trene både på kollisjoner og branner.

– Vi vil heise en bil 20 meter opp i luften og slippe den ned. Også vil vi se hva som skjer når det oppstår brann i en bil, sier Liebe.

Guttorm Liebe

ELBIL: Guttorm Liebe ønsker mer kunnskap om elbiler. Brannvesenet har selv kjøpt inn to elbiler til bruk på rutineoppdrag.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Brannsjefen sammenlikner utviklingen med det som skjedde da bensinbilen ble vanlig.

– Brannfolk så på bensinbilen som en brannbombe. Så sent som på 70-tallet var det mange som trodde at bensinbiler ofte eksploderte, slik er det jo ikke. Det er litt det samme vi ser nå. Folk er usikre på hva som vil skje når en elbil kolliderer. Det må vi få mer kunnskap om, sier Liebe.

 • Kan ta tid

  Det kan ta tid å reparere synkehullet i Skien. Oppsynsmann Finn Bjørn Lunde i Skien sier det er brudd på en hovedvannledning. – Vi må finne lekkasjen før vi kan få tettet den. Hullet er to meter i diameter og en meter dypt.

  Synkehull i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Synkehull

  Det er et stort hull i veibanen ved Blekebakkvegen i Skien. Politiet melder at kommunens ingeniørvakt er varslet om synkehullet. De har sendt en patrulje til stedet for å hindre at noen skader seg.

 • Imingfjell brøytes ikke

  Det blir ikke brøyting på Imingfjell i dag, melder Statens vegvesen. Reinflokken på 1000 dyr er fremdeles øst for fylkesveien. Rolf-Helge Grønås i Vegvesenet sier de følger bevegelsene til flokken. De vil begynne og brøyte så snart det er en endring.

 • Skal satse på jenter

  Telemark fotballkrets styrker fokuset på jentefotball og ansetter tidligere landslagsspiller Trine Rønning. Rønning skal utvikle jentefotballen i Telemark, og jobbe for å få opp rekrutteringen. – Dette blir spennende. Jeg gleder meg veldig, sier hun.

  Trine Rønning
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK