Vil trene på elbil-branner

SKIEN (NRK): Brannvesenet har lite erfaring med kollisjoner og branner der elbiler er involvert. Med stadig flere elektriske biler på veiene øker sjansene for flere ulykker og branner.

øver på brann i elbiler
Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Når slike batterier brenner så blir temperaturen ekstra høy, og det kan bli et problem. Vi vil gjerne se hvordan dette arter seg i praksis. Vi vet hvordan vi skal gjøre det, men vi skulle gjerne trent mer, sier brannsjef i Skien Guttorm Liebe.

Med over 75 000 elbiler på norske veier øker også sjansen for ulykker der disse er involvert. Brannvesen og andre nødetater har begrenset med erfaring, men ønsker å være i forkant.

– Når det skjer ulykker må vi være klare. Og dette har vi ikke fått øvd mye på sier Anders Hagen i Skien brannvesen.

Les også:

Planlegger øvelser

Brannsjefen i Skien har startet jobben med å planlegge øvelser. Håpet er å trene både på kollisjoner og branner.

– Vi vil heise en bil 20 meter opp i luften og slippe den ned. Også vil vi se hva som skjer når det oppstår brann i en bil, sier Liebe.

Guttorm Liebe

ELBIL: Guttorm Liebe ønsker mer kunnskap om elbiler. Brannvesenet har selv kjøpt inn to elbiler til bruk på rutineoppdrag.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Brannsjefen sammenlikner utviklingen med det som skjedde da bensinbilen ble vanlig.

– Brannfolk så på bensinbilen som en brannbombe. Så sent som på 70-tallet var det mange som trodde at bensinbiler ofte eksploderte, slik er det jo ikke. Det er litt det samme vi ser nå. Folk er usikre på hva som vil skje når en elbil kolliderer. Det må vi få mer kunnskap om, sier Liebe.