NRK Meny
Normal

Sier nei til avfallsdeponi i Brevik

PORSGRUNN (NRK): Stortingsrepresentant Terje Aasland røper at han er imot et avfallsdeponi i Brevik. Irene Bordier Haukedal i LO Telemark sier hun er skuffet over at Aasland går ut med sitt personlige standpunkt før Miljødirektoratet har kommet med sin rapport.

Terje Aasland

STØTTER BEFOLKNINGA: Terje Aasland (Ap) er imot avfallsanlegget i Brevik.

Foto: Thor Øistein Eriksen

Terje Aasland, som er nestleder i energi- og miljøkomiteen i Stortinget og leder i Telemark arbeiderparti, er en mann med en høy stjerne og tunge politiske verv. Han bryter nå tausheten og uttaler seg i den kontroversielle saken om avfallsdeponiet i Brevik.

–​ Jeg er ikke i tvil om at gruvene til Norcem er et sikkert sted for et slikt anlegg, men av hensyn til befolkningen er det ikke lurt å legge et deponi tett opptil der hvor folk bor.

Aasland sier at det blir økt skipstrafikk og trafikk med farlig last på veiene. Dette er noe av grunnen til at han er imot. Han er også opptatt av hvilken virkning et slikt deponi har for industrien i Grenland på lengre sikt.

Går imot avfallsdeponi

Norcems gruver i Brevik der deponiet er planlagt.

Foto: Thor Øistein Eriksen / nrk

Kan stoppe nye etableringer

– Jeg tror at et avfallsdeponi ikke vil være til fordel for industrien på lang sikt. Det vil påføre industrien vår en belastning, og det kan skape problemer for etableringer av nye bedrifter i Grenland. Et slikt perspektiv synes jeg det er viktig å ta med seg, sier Terje Aasland.

Miljødirektoratet har varslet at de i løpet av mai vil komme med sin utredning om fordeler og ulemper ved etablering av avfallsdeponi flere steder i Norge. Etter det vil regjeringen treffe sin beslutning om hvor anlegges skal plasseres.

Irene Bordier Haukedal

LOs Irene Bordier Haukedal er ikke imponert over uttalelsene til Terje Aasland.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Skuffet over Aasland

Irene Bordier Haukedal er distriktssekretær for LO i Telemark. Hun sier at hun er skuffet over at Terje Aasland kommer med sitt personlige standpunkt nå, og mener det er viktig og vente på rapporten fra Miljødirektoratet.

– Den kommer til å peke på flere alternativer for plassering av et slikt anlegg, sier hun.

Anlegget for farlige avfall på Langøya ved Holmestrand vil ikke kunne ta imot mer avfall i 2026. Og i god tid før den tid må regjeringen treffe sin beslutning.

 • Telen halverer antall papirutgaver

  Avisa Telen på Notodden kutter antall papirutgaver fra seks til tre per uke. Telen går dermed samme vei som flere andre lokalaviser. Omlegginga skjer fra 16. april, og redaktøren sier at det i stedet skal satses på digital journalistikk.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55
 • Her kan du se Østafjells 18.50:

  Østafjells 18:50
 • Éin tatt av skred

  Det var fire skiløparar som utløyste skredet ved Gaustatoppen. Éin av dei vart teken i skredet, men greidde seg ved å flyte oppå. Ingen andre skal ha blitt tekne av skredet og politiet avsluttar aksjonen.