Aksjonerte mot deponi for farlig avfall

BREVIK (NRK): Folk i Brevik mobiliserte torsdag i kveld til kamp mot planene om deponi for farlig avfall i byen. Deponimotstanderne i Brevik havnebasseng protesterte med appeller og salutt, og til slutt kjørte de båtkortesje mot Norcem.

Båtkortesje i protest mot giftdeponi i Brevik

PROTESTERTE MOT DEPONI: Mange hadde møtt opp for å protestere mot et giftdeponi i Brevik.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Jan Erik Parr i folkeaksjonen håpet på stort oppmøte fra Breviks innbyggere.

Sten-Arthur Sælør, styreleder i NOAH, mener gruvene ved sementfabrikken til Norcem i Brevik passer godt som et deponi etter at det er fullt på Langøya.

– Det skyldes at gruvene ligger veldig nærme havna og jernbanen, og at gruvene har et stort volum under havets overflate slik at vi ikke får utklekning, sier han til NRK.

– Vil et avfallsdeponi påvirke befolkningen i Brevik?

Jan Erik Parr

Jan Erik Parr er redd Breviks omdømme, dersom det kommer et deponi i Norcem-gruvene.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Det vil gi økt skipstrafikk, flere arbeidsplasser og vi vil bidra til økt næringsutvikling, sier Sælør.

– Blank løgn

Men Jan Erik Parr, som representerer Folkeaksjonen mot deponi i Brevik, er ikke fullt så positiv. Han forklarer hva som bekymrer dem mest.

– Vi er mest redd for omdømmet vårt. Og så er det all usikkerheten med så mye gift og så mye lagring av farlig avfall, og hva dette vil gjøre med regionen og oss som bor her i fremtiden, sier Parr.

– Dere får forsikringer om at dette ikke er farlig. Er ikke det nok?

– Det er blank løgn at det ikke er farlig. Vi ser bare nå på den siste informasjonen som har kommet, at de er redde for at Holmestrand er lekk, eller kan lekke. Og vi vet at gruvene i Brevik er lekk. De ufarliggjør noe som er veldig farlig, og det skremmer oss mest – har de kontroll, eller har de ikke kontroll, undrer Parr.