Hopp til innhold

Her har ingen satt sin fot på 40 år

For første gang på 40 år, kan vi igjen se inn i nye rom i tungtvannskjelleren på Vemork. Dette er rommene der sabotørene aksjonerte i 1943.

Tungtvannskjelleren på Vemork

NYE UNIKE BILDER: Her gikk sabotørene da de aksjonerte i 1943. Nå har nye sensasjonelle bilder av tungtvannskjelleren på Vemork kommet frem.

Foto: Sindre Arnkværn, Telemark fylkeskommune

NRK har fått tilgang til nye unike bilder som viser naborommet til produksjonslokalene for tungtvannet. Bildene er tatt med et kamera på en stang som er stukket ned gjennom taket fra 1. etasje i tungtvannsfabrikken.

Hydrogenfabrikken på Vemork ble sprengt 21. juni 1977. Siden da har man trodd at kjelleren lå i ruiner sammen med den store fabrikken. Det skulle vise seg å være feil. I begynnelsen av oktober ble tungtvannskjelleren funnet helt intakt.

– De nye bildene vi nå har fått er sensasjonelle. Vi ser inn i lokalene og ser at de er tømt for verdifullt utstyr, men fortsatt ligger det mye igjen som vi kan bruke i den fremtidige utstillingen av tungtvannskjelleren, sier direktør Runar Lia ved Norsk Industriarbeidermuseum.

«Voldsomme krefter»

Sammen med folk fra Tinn kommune og Telemark fylkeskommune har Lia i dag vært på befaring nede i de utgravde restene etter hydrogenfabrikken. Da gjorde de mange nye oppdagelser:

–Vi kom oss ned til gulvet i første etasje på den sprengte fabrikken. Da så vi tre søyler som holdt etasjen oppe. De er slått tvers gjennom gulvet ned i kjelleren, omtrent som store spiker. En av søylene hviler på en lettvegg nede i tungtvannskjelleren. Når en søyle på 4-5 tonn blir slått tvers gjennom et betonggulv, så viser det hvor store krefter som var på gang da fabrikken ble sprengt i 1977, sier Runar Lia.

Tungtvannskjelleren på Vemork

Det er et omfattende arbeid som må gjøres før det er mulig å gå trygt inne i kjelleren på den gamle hydrogenfabrikken på Vemork.

Foto: Tomasz Wacko, Norsk Industriarbeidermuseum

Sammen med arkeolog Sindre Arnkværn fra Telemark fylkeskommune har museumsdirektøren kikket inn gjennom nye hull i kjelleren:

–Der ser vi at det fortsatt står gamle hyller, skap og annen innredning igjen etter de som ryddet og tømte fabrikken. Så vi er veldig spente på hva som møter oss når vi kommer inn i kjelleren, sier Lia.

Lokalene som de i dag har sett inn i, har ikke vært framme i lyset siden fabrikken ble sprengt i 1977. Før det sto hydrogenfabrikken stille og avstengt i mange år. Produksjonen ble lagt ned, og fabrikken stengt i 1971. Etter dette er det bare arbeiderne som fjernet utstyr og reiv fabrikken før sprengningen, som har vært i de lokalene som nå blir åpnet igjen. Arbeiderne tenkte nok at de ville være de siste som noengang var i disse rommene. En gang i framtida skal lokalene igjen åpnes, og da for vanlige besøkende.

Sikrer kjelleren

Etter at anleggsmaskinene de siste ukene har gravd seg gjennom åtte sammenraste etasjer i den sprengte hydrogenfabrikken på Vemork, 13 meter ned i jordbakken, kom arkeologene ned til 1. etasje i den gamle fabrikkbygningen.

De arbeider nå med å sikre tungtvannskjelleren slik at det skal bli mulig å gå inn i de berømte lokalene uten fare for liv og helse. Som i en gammel gruvegang må kjellertaket sikres så rommene ikke raser sammen før folk får gå inn.

– Jeg håper at det er mulig å komme inn i tungtvannskjelleren i løpet av et par uker, sier Lia.

Etter dagens befaring vet museumsfolkene at kjelleren ikke er så stor som de trodde. Det er bare kjeller på hver side av bygget, resten er en stor krypkjeller. Tungtvannsproduksjonen foregikk i lokalene i den ene enden av kjelleren. I den andre enden var det verksted. Imellom ligger en krypkjeller.

–Men vi har derimot oppdaget noen andre spennende rom som vi ikke visste om, sier Lia entusiastisk. –De ligger inne i bakken mellom den gamle fabrikken og bygningen for kraftstasjonen. Her vil vi også inn og se når det er mulig.

Befaring i restene av den gamle hydrogenfabrikken

Arkeolog Sindre Arnkværn fra Telemark Fylkeskommune, Øystein Haugan fra Tinn kommune og direktør Runar Lia fra Norsk Industriarbeidermuseum var i dag på befaring ved 1. etasje i den gamle hydrogenfabrikken.

Foto: Tomasz Wacko NIA

Befaringene de siste dagene har også slått hull på noen gamle myter. Direktøren ved Norsk Industriarbeidermuseum har i lengre tid drømt om å komme ned på kjellergulvet, der det skulle være eksklusive italienske golvfliser. Nå har han sett - under et tjukt støvlag - at det ikke finnes italienske fliser på kjellergulvet. De finnes bare i mytene om fabrikken, som fortsatt lever på folkemunne i Tinnsamfunnet.