NRK Meny
Normal

Se de første bildene fra tungtvannskjelleren

RJUKAN (NRK): Den kjente tungtvannskjelleren har lenge ligget gjemt under bakken. Nå er den for første gang framme i lyset igjen.

Tungtvannskjelleren 003

FUNNET: Tungtvannskjelleren befant seg under bakken i ca. 40år, nå er kjelleren funnet.

Foto: Ingelinn Kårvand

Hydrogenfabrikken på Vemork ble sprengt 21. juni 1977. Siden da har man trodd at kjelleren lå i ruiner sammen med den store fabrikken. Det skulle vise seg å være feil.

– Det var rett og slett uvirkelig, forteller direktør Runar Lia ved Norsk Industriarbeidermuseum.

Det var Norsk Hydro som bygget anlegget på Vemork. Industribygget har røtter helt tilbake til år 1911, før krigen. Tyskerne tok fort kontrollen over anlegget og produserte tungtvann som skulle brukes til å lage atomvåpen. Det ble satt i gang flere aksjoner for å stoppe produksjonen og transporten av tungtvann til Tyskland. (Se faktaboks for mer)

Les også: Krigshelten sin draum blir oppfylt

Alt intakt

Gleden var stor da, administrerende direktør Runar Lia, fikk beskjeden om at tungtvannskjelleren ble funnet i går.

– Vi var sikre på at kjelleren var i stykker etter sprengningen fra den tiden. Så var alt intakt, forteller Lia.

Tungtvannkjelleren

Første innsyn fra den 2800 kvadratmeter store kjelleren.

Foto: NORSK INDUSTRIARBEIDERMUSEUM

Den kjente kjelleren kan man se fra det østre-hjørnet på bygget. Her kan man se et par spennende gjenstander og detaljer som fortsatt sitter igjen fra den var i full drift.

– Gulvet har vi ennå ikke inspisert. Vi forsøker å grave frem døra på sørveggen i morgen. Dersom den er mulig å benytte som inngang vil vi sikre kjelleren

Tungtvannskjelleren 002

Første glimt fra Kjelleren

Foto: Ingelinn Kårvand

Jobber på spreng

Med hele 2800 kvadratmeter, er det store planer for tungtvannskjelleren. Den gamle og historiske kjelleren skal bli stelt i stand og med tiden bli et museum, som forteller mer om sabotasjeaksjonen under andre verdenskrig.

Med en kjeller som er i intakt, håper Lia på en rask framgang i arbeidet.

– Vi må først sikre kjelleren før vi kan jobbe videre, men vi håper på å kunne bli ferdige med gravingen innen en ukes tid, sier Lia.

Tungtvannskjelleren

Spenningen var stor når arbeiderne nærmet seg målet.

Foto: NORSK INDUSTRIARBEIDERMUSEUM
 • Til sykehus etter ulykke

  En ung mann fra Vinje er kjørt til sykehus etter en trafikkulykke på E134 mellom Morgedal og Mostøyl. Mannen fortalte politiet at det kom et dyr ut i veien og at han måtte kjøre unna. Politiet tviler på mannens forklaring og har tatt førerkortet.

 • Pågrepet under væpnet aksjon

  En 30 år gammel mann er pågrepet av politiet under en væpnet aksjon. Mannen var i besittelse av en hagle. Hendelen skjedde på Heistad i Porsgrunn.

 • Kjørte i rus uten førerkort

  En 35-åring har blitt satt i arrest mistenkt for kjøring i ruspåvirket tilstand uten førerkort. Politiet stoppet personen på Kjørbekk i Skien.

 • Brøyt opp tre dørlåser på bil

  I natt ble det gjort innbrudd i en bil i Lunde. Gjerningspersonene brøyt opp tre dørlåser og stjal høyttalerne i bilen opplyser politiet.