Hopp til innhold

Helsesøster: – Viktig med et tilbud til barn med skilte foreldre

SKIEN (NRK): For noen barn går skilsmissen mellom foreldrene greit, mens andre sliter. Det er store kommunale forskjeller på hvilken oppfølging skilsmissebarna får.

Christian Stenersen og Karl-Erik Arnesen

Karl-Eirik Arnesen (18) (t.v.) og Christian Stenersen (18) har begge skilte foreldre. De sier det er viktig å snakke om bruddet med noen for å unngå å stenge inne vonde følelser.

Foto: NRK/Jannicke Møller Andersen

Christian Stenersen (18) har selv skilte foreldre. Han husker godt da de fortalte ham at de skulle gå fra hverandre.

– Jeg fikk beskjeden dagen etter julaften da jeg gikk i åttende klasse. Mamma og pappa fortalte meg det samtidig, så det var sånn jeg fikk vite det, sier Stenersen til NRK.

Hør radiosaken om temaet her:

Takler budskapet ulikt

Hvert år opplever mer enn 30 000 barn det samme som Stenersen, nemlig at foreldrene velger å gå fra hverandre. For noen barn går skilsmissen greit, mens andre sliter.

– Der det er et høyt konfliktnivå blant foreldrene, ser vi ofte vansker hos barna, sier Ann-Christin Andresen, helsesøster i Skien kommune.

Andresen ser at mange barn og unge stenger inne følelsene sine når foreldrene skiller seg.

– De får problemer med å fungere sammen med venner. De blir dratt mellom en lojalitetskonflikt mellom foreldrene, og mange får rett og slett psykiske vansker som angst og depresjon, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet.

Ann-Christin Andresen

Ann-Christin Andresen, helsesøster i Skien kommune, sier det er viktig med et tilbud til barn og unge med skilte foreldre.

Foto: NRK/ Jannicke Møller Andersen

Tilbyr gruppesamtaler

Siden 2009 har Skien kommune tilbudt barn og unge med skilte foreldre å stille i samtalegrupper med andre i samme situasjon. Et viktig tilbud som har gitt klare resultater, sier Andresen.

– På disse årene har vi hatt mellom 10–15 grupper, og alle kan anbefale tilbudet videre, sier hun.

Kommunale forskjeller

Svein Lie

Svein Lie, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, sier det ikke er et krav til kommunene å tilby samtalegrupper til barn med skilte foreldre.

Foto: Rebecca Ravneberg / Helsedirektoratet

En ringerunde gjort av NRK avdekker at seks kommuner i Telemark tilbyr slike samtalegrupper. Ti kommuner sier de ikke har et tilbud, mens to ikke har svart. Flere av kommunene som ikke har et tilbud, sier de ser behovet for det, men at mangel på ressurser ikke gjør det mulig.

– Alle kommuner har plikt til å hjelpe barn og unge når de er i en vanskelig situasjon, men det er ikke et krav om at de må tilby samtalegrupper, sier Svein Lie, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Christian Stenersen har selv aldri deltatt i en samtalegruppe, men han sier han har vært flink til å snakke om skilsmissen med foreldrene og kameratene.

– For meg var det ikke et stort problem, så jeg trengte egentlig ikke det. Men når man snakker om det, blir ting fort mye lettere, forteller han.

Se hvilke kommuner som tilbyr samtalegrupper for skilsmissebarn i Telemark i denne oversikten:

Kommunalt tilbud

Kommune

Tilbyr samtalegrupper ja/nei

Skien

Ja

Porsgrunn

Ja

Bamble

Nei

Kragerø

Ja

Siljan

Nei

Drangedal

Nei

Hjartdal

Ikke svart

Nissedal

Nei

Fyresdal

Nei

Tokke

Nei

Vinje

Ja

Nei

Tinn

Ja

Seljord

Nei

Kviteseid

Nei

Sauherad

Nei

Notodden

Ja

Nome

Ikke svart

Ekspander/minimer faktaboks

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark