NRK Meny
Normal

Postnummer avgjør om barn får hjelp

Barn som opplever samlivsbrudd får svært ulik hjelp avhengig av hvor de bor i landet. –Urettferdig, sier landsgruppen av helsesøstere.

Guri

På Rykkin ungdomsskole sitter tre ungdommer rundt et langbord. Alle tre har opplevd at foreldrene har gått fra hverandre, og alle tre har vært i en samtalegruppe og delt sine historier.

– Noen ganger er det bra å snakke om ting som det ikke er lett å snakke om, sier Kristoffer Nordhuus Olaussen.

Gule bøker og røde tanker

Ved siden av ham sitter Andrine Nilsen Skollerud og blar i en gul bok.

– Denne fikk vi utdelt første time. Her har jeg skrevet ned "røde tanker", som er følelser. Og her har jeg skrevet ned "grønne tanker", som er hva jeg kan gjøre med de følelsene.

– Det hjelper å få ting ned på papiret. Og så er det fint å dele det etterpå, sier Vilma Almen Oscarsson fra andre siden av bordet. – Jeg føler meg veldig trygg i denne gruppen. Mamma har hatt psykiske problemer og det har betydd mye for meg at jeg kan være åpen om det.

Magesmerter er ikke magesmerter

At norske barn som opplever samlivsbrudd får lufte sine problemer i en samtalegruppe, er ingen selvfølge. I et fylke som Telemark er det bare seks av 18 kommuner som sier de har et slikt tibud på sine skoler. To kommuner har ikke svart på NRKs henvendelser, og ti kommuner har ikke et slikt tilbud.

–Kommunene har veldig stor frihet til å selv velge hva de vil bruke penger på, og da prioriteres ikke helsefremmende tiltak for barn. Det er for ille at postnummeret skal ha noe å si for om barn får hjelp, sier Kristin Waldum-Grevbo.

Hun leder Landsgruppen av helsesøstere og etterlyser en bemanningsnorm, som sikrer at alle norske skoleelever får det samme tilbudet. At behovet ikke er synlig på overflaten, betyr ikke at behovet ikke er der, mener hun.

– Vi opplever at barn som kommer og sier at de har vondt i magen, egentlig har problemer etter foreldrenes skilsmisser. Det var slik ideen om samtalegruppene oppsto og vi får nesten utelukkende gode tilbakemeldinger.

– Synd at det ikke er for alle

Noen av de gode tilbakemeldingene Waldum-Grevbo refererer til, kommer muligens fra elevene på Rykkinn ungdomsskole

.– Jeg er veldig glad for at jeg har fått snakke om problemene mine. Det burde vært et tilbud for alle norske skolebarn, sier Vilma Almen Oscarsson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger