NRK Meny
Normal

Viltnemndleder: – Si ifra om uhellet er ute

Forrige uke blei lederen av viltnemnda i Bamble ringt opp av folk som lurte på hvordan ettersøket etter den påkjørte elgen hadde gått. Men han hadde ikke hørt om noen påkjørsel.

Påkjørt elg på Skatval

Mange melder ikke ifra om de kjører på ville dyr. Arkivfoto.

Foto: Thor Åge Hansen

Elgen hadde kommet seg til skogs, men til tross for blod i vegbanen og innover i skogen, var det ingen som ga beskjed hverken til politiet eller viltnemnda da elgen blei påkjørt ved Herre.

– Det er veldig synd at folk ikke sier ifra om man er uheldig og kjører på et dyr, sier leder i Bamble vilt- og innlandsfiskenemnd, Torstein Dahl.

Han sier en påkjørsel ofte fører til store lidelser for dyret. Lidelser som kunne vært unngått om rette personer ble varslet.

– Får vi beskjed, setter vi i gang ettersøk og prøver å avlive dyret, for å la det slippe å lide, sier Dahl.

Mørketall

Han sier det er 130–140 meldinger om viltpåkjørsler i Bamble i løpet av et år, men at det også er 15–20 tilfeller som aldri blir meldt fra om.

– Det er trist, og det er viktig å huske på at det ikke er straffbart å kjøre på et dyr. Det kan skje hvem som helst, men det er faktisk straffbart å ikke melde fra om det.

Han ber folk som er uheldige ringe lokal viltnemnd eller politiet.

– Det enkleste for folk er nok å ringe politiet på 02800, så videreformidler de informasjonen til oss, sier Dahl.

– Mange handler irrasjonelt

Han vil ikke spekulere i hvorfor såpass mange ikke varsler om viltpåkjørsler.

– Det er vanskelig å si, men det er et sjokk for mange å kjøre på et dyr. Og med en slik opplevelse bak seg handler man gjerne irrasjonelt, sier Dahl.