NRK Meny
Normal

Melder ikke fra om viltpåkjørsler

– Et økende problem at bilistene ikke varsler oss, sier leder i ettersøksringen i Sarpsborg, Anne Tangen.

Elgpåkjørsel

Dyr kan bli liggende og lide lenge dersom bilister ikke varsler om viltpåkjørsler.

Foto: Torjus Kleiven Kandal

Jevnlig omkommer ville dyr på Østfold-veiene etter å ha blitt påkjørt av biler. Sarpsborg var i fjor den kommunen i fylket som hadde flest viltpåkjørsler, og der forteller de som har ansvar for å søke etter skadde dyr etter påkjørsler om en uheldig utvikling.

– De senere årene har vi hatt en økning i antall tilfeller hvor påkjørsler ikke blir meldt fra om, og det er bedrøvelig, for da kan dyra ligge og lide en stund, sier leder i ettersøksringen i Sarpsborg, Anne Tangen.

I fjor ble det registrert 364 tilfeller hvor rådyr, elg og annet vilt ble påkjørt og skadet eller drept av biler i Østfold.

Tangen rykker ofte ut til slike uhell, men hun opplever at mange bilister ikke melder fra til politiet når de har kjørt på dyr: Hun synes det er uheldig.

– Det kan være bil nummer to eller tre som kommer bak som ringer og sier ifra og spør om vi har fått beskjed. Det er bedrøvelig at vi ikke blir kontaktet av de som selv har kjørt på et dyr, for det er om å gjøre å korte ned tiden dyrene lider hvis de har brukket et bein eller ryggen eller noe annet, sier hun.

Dessverre hører det med til historien at det ikke er noe nytt fenomen at bilister ikke melder fra til politi, viltnemnd eller ettersøksring når de har kjørt på et dyr - selv om det faktisk lønner seg om man vil ha noe igjen på forsikringen dersom bilen har fått skader.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se kveldens siste nyhetssending

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud
  • Stanset etter vinglete kjøring

    En bilfører fremstilles for utvidet prøve etter å ha blitt stanset av politiet etter vinglete kjøring i Fredrikstad. Bilføreren anmeldes også for kjøring uten gyldig førerkort. Bileier, som satt ved siden av, anmeldes for å ha overlatt bilen til en som ikke fylte vilkårene, skriver politiet på Twitter.