– Status å bake julekakene selv

Å bake til jul selv er i vinden som aldri før, mener kjent matkulturverner.

Bodil Nordjore

Bodil Nordjore viser hvordan tradisjonell julekake skal bakes.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Jeg tror det er enda mer status nå, enn det har vært på flere år.

Det sier kokebokforfatter og matkulturverner Bodil Nordjore. Hun mener det å legge frem egne julekaker i høytida fremdeles er viktig for mange.

Bodil Nordjore

Bodil Nordjore, her i Vinje i Telemark.

Foto: Britt Boyesen / NRK

– Jeg tror at dess mer industrialiserte ting blir, dess større blir behovet for å få tilgang på noe lokalt og hjemmelaget, noe som gir tilhørighet, sier hun.

Ifølge en undersøkelse Sentio gjorde for Nationen i fjor, baker seks av ti julekakene sine selv, og de aller fleste baker mer enn ett slag. I 2014 svarte fire av ti at de bakte selv, i den samme undersøkelsen.

– Dette har jeg sagt i mange år: Bare vent så kommer småkakene til sin renessanse. Og det har de gjort, sier Nordjore.

Julebakst på en annen måte

Julekaker

Folk vil bake julekakene selv, men det trenger ikke nødvendigvis å være sju slag, tror matkulturverner.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

NorgesGruppen opplyser at varegruppen som julekaker går innunder har økt med rundt ti prosent årlig i julesesongen de siste årene. Kommunikasjonsrådgiver for produkt og trender, Nina Horn Hynne, sier at de tolker tallene som et tegn på at flere kjøper denne typer produkter, og at muligens færre baker flere sorter selv.

Nordjore tror heller ikke at det er så viktig å bake sju slag med julekaker lenger. Hun tror folk holder julebaksttradisjonene ved like, dog i en noe endret form.

– Jeg tror unge i dag nærmer seg julebaksten på en annen måte. I dag har vi mer tilgang på effekter og farger, så det er nok mer konfekt og kunstneriske former, sier hun.

Vil inspirere til bakst

Onsdag 7. desember sender NRK1 programmet "Julebakst" fra Århus gård klokken 19.45. Nye og tradisjonelle julekaker skal da bakes, fra nord til sør i Norge.

Dette er tredje gang programmet lages, og her finner du oppskriftene fra de tidligere programmene:

Yasmin Syed, som er en av årets programledere, tror også at norske julebaksttradisjoner står sterkt.

– I hele landet rundt tror jeg det finnes opp mot 60 forskjellige slag med julekaker, og vi håper programmet kan inspirere folk, sier hun.

Kurt Inge Dale og Yasmin Syed

Kurt Inge Dale og Yasmin Syed er programledere for 'Julebakst'. Her bærer de inn juletreet på Århus Gård, hvor deler av programmet filmes.

Foto: Øystein Økter / NRK

Baksten vil bestå

Bodil Nordjore tror ikke småkaker og julebakst kommer til å forsvinne ut av nordmenns liv med det første.

– Det vil nok forandre seg, det handler om tilgang til råvarer og impuls utenifra. Men det forsvinner nok ikke, sier hun.

Hvis du må velge ett, hvilket kakeslag må du ha til jul selv?

– Krumkaker. Og mandelflarn. Og korianderkakene er jeg nødt til å ha. Det samme med rosettbakkels, Sarah Bernhardt og kokosmakroner. Så må jeg ha smørkranser, og peppernøtter og sirupssnipper, avslutter den kjente kokken.

Oppskriftene fra årets "Julebakst" deles på NRK Mat. Her er noen av de nye oppskriftene: