NRK Meny
Jønnbrød

Jønnbrød kan minne om krumkaker, men inneholder for eksempel ikke egg, slik broren gjør.

Foto: Nils Mehren / NRK

Jønnbrød

Jønnbrød lages til jul, og minner om krumkaker. Det er i dag en spesialitet i Bardu i Indre Troms, men kom trolig til Nord-Norge fra Gudbrandsdalen.

Slik gjør du

Ha alle ingrediensene, bortsett fra melet, i en bolle. Visp inn hvetemelet litt etter litt.

Deigen skal vispes så lenge at den til slutt tykner, og samtidig blir luftig.

I Bardu finnes egne jønnbrød-jern, men krumkakejern fungerer like bra. Kakene skal være så tynne som mulig. Press gjerne jernet litt sammen hver gang du har oppi en ny porsjon røre.

Tips

Oppskriften skal ha kommet til Bardu i Indre Troms med personer som utvandra fra Gudbrandsdalen.

Kilde: Camilla Johansen i Julebakst på NRK1, 2016