Hopp til innhold

– Vi må jobbe sammen for å hindre spredning

Oslo kommune stenger skoler og barnehager. I tillegg blir alle bibliotek, svømmehaller, idrettsanlegg og museer stengt.

Bestemte seg torsdag for å stenge alle skoler og barnehager i Oslo kommune, sier byrådsleder Raymond Johansen

Byrådsleder Raymond Johansen bestemte seg torsdag for å stenge alle skoler og barnehager i Oslo.

– Vi vet ikke hvor mange som faktisk er smittet, men det vi vet er at viruset sprer seg. Vi er i en krise, men Oslo kommune er forberedt. Sikkerheten for befolkningen er det viktigste, sier byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse torsdag.

Han sier at ekstraordinære tiltak er nødvendige og opplyser at alle ungdomskoler og videregående skoler vil være stengt fra i morgen, fredag. Barnehager og barneskoler stenges mandag. Stengingen gjelder for 14 dager i første omgang.

– Vi oppfordrer alle til å holde barna hjemme fra i morgen av, sier Johansen.

Oslo kommune holder pressekonferanse om koronavirus

STENGER: Byrådsleder Raymond Johansen besluttet torsdag formiddag å stenge alle skoler og barnehager i hovedstaden.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I tillegg til stengte skoler er dette tiltakene som Oslo kommune iverksetter nå:

  • Alle Oslo kommunes bibliotek, idrettsanlegg, svømmehaller og museer, i tillegg til Oslo kulturskole, er stengt fra og med i dag.
  • Alle ansatte i Oslo kommune pålegges hjemmekontor med mindre de innehar en samfunnskritisk funksjon slik som personell innen helse, brann, vann, avløp, renovasjon og strøm, i tillegg til andre nøkkelfunksjoner sentralt i kommunen. Oslo kommune er i gang med å utvikle en barnepassordning for samfunnskritisk personale med små barn.
  • Det innføres forbud mot arrangementer med over 50 deltakere i Oslo. Dette er en skjerping av forbudet som ble innført onsdag.
  • Utsetting av bysykler fremskyndes, slik at syklene vil være tilgjengelig i neste uke og dermed bidra til mindre press i kollektivtransporten.

Det jobbes med tiltak for at samfunnskritisk personell med små barn sikres nødvendig barnepass.

– Den viktigste personen for å forhindre spredning er deg og meg. Vi må jobbe sammen for å hindre smittespredning, sier Johansen.

Det jobbes med tiltak for at samfunnskritisk personell med små barn sikres nødvendig barnepass.

Nye reiseråd

Oslo kommunes kollektivselskap Ruter har skjerpet sine reiseråd. Kommunen vurderer fortløpende tiltak for å begrense kollektivtrafikken.

– Ruters nye reiseråd anbefaler at du viser hensyn og holder avstand til medpassasjerer og de som jobber i kollektivtrafikken.

I tillegg anbefaler Ruter at du reiser utenfor rushen eller ha hjemmekontor. Bruk sykkel eller gå hvis du har mulighet.

Da får vi bedre plass om bord til alle som må bruke kollektivtilbudet. Dersom du er syk eller kan være smittet.

– Bra med tiltak for å hindre spredning

– Det er ikke bra dette viruset, men det er bra at de gjør tiltak for å hindre spredning, sier Kristoffer Tot Johannesen.

Elever ved Nydalen vgs

HJEMMEUNDERVISNING: Kristoffer Tot Johannesen og August Dingstad har fått beskjed om at det skal være undervisning over internett på ubestemt tid.

Foto: Andreas Jonassen / NRK

Han er elev ved Nydalen videregående skole i Oslo. Han og kompisen August Dingstad har fått beskjed om at skolen er stengt fra i morgen, fredag.

– Det virker som en bra løsning. Skolen er et sted hvor ekstremt mange mennesker samler seg, så det virker ikke så dumt å stenge skolen. Vi har fått beskjed om at det skal være undervisning over internett på ubestemt tid, sier Dingstad til NRK.

Flere kommuner har tatt saken i egne hender

Danske myndigheter har bestemt at alle skoler og barnehager skal stenges i to uker. Antallet virussmittede i landet er mer enn tidoblet på to dager.

En rekke kommuner har tatt saken i egne hender og besluttet å stenge flere eller alle skoler. I noen kommuner har man også valgt å stenge barnehagene. I Norge har statsminister Erna Solberg (H) varslet inngripende tiltak. Ifølge NTB blir alle landets skoler og barnehager stengt.

Her hjemme er totalt 621 personer bekreftet smittet torsdag morgen.

Det er satt ned en sentral kriseledelse i Oslo for å håndtere spredningen av koronaviruset videre. Beredskapsnivået i hovedstaden er også justert opp til nivå tre.

Kriseledelsen møtes jevnlig hver eneste dag fremover for å diskutere situasjonen.

Oversikt over hva du skal gjøre om du har symptomer på koronaviruset.