Hopp til innhold
Korona-testing
Foto: Anders Fehn / NRK

Koronavirus i Oslo og Viken

Oppsummert

Koronapandemien fortsetter å påvirke Oslo og Viken over et år etter at første smittetilfelle i Norge ble registrert. Oslo og mange kommuner rundt har innført strenge koronatiltak. Det gjør også flere kommuner i gamle Buskerud og Østfold fylker.

 • Oslo koronavaksinerer de over 75

  Oslo kommune har begynt å gi enkelte innbyggere en oppfriskningsdose mot korona.

  Folkehelseinstituttet anbefaler at personer over 75 år tar ny dose, det samme med sykehjemsbeboere hvor det har gått mer enn seks måneder siden forrige dose.

  En ny dose er spesielt viktig dersom man ikke har hatt korona allerede.

  I tillegg kan det komme en anbefaling om enda en dose til høsten, ifølge kommuneverlegen.

 • Bare risikogrupper får SMS om fjerde koronavaksine

  Det er fortsatt bare oslofolk som er i risikogrupper som får SMS om 4. koronavaksine.

  Alle voksne kan få 4. dose, men regjeringa har ikke anbefalt det.

  Derfor dropper kommunen også å sende ut SMS til alle.

  – Alle som har en anbefaling, blir kontaktet. Det vil si alle over 65, pluss alle som er i en risikogruppe, sier Miert Skjoldborg Lindboe, kommuneoverlege i Oslo.

  Han understreker likevel at det kan være noen under 65 år og som likevel er i risikogrupper, som ikke får SMS. Grunnen er at kommunen ikke har oversikt over alles underliggende sykdommer, for eksempel.

  Skal man ta vaksine, anbefaler kommuneoverlegen at man bestiller time på forhånd – uansett om det er snakk om første, andre, tredje eller fjerde dose.

  – Det er mulig å møte opp for drop-in, men vi vil absolutt anbefale at man går inn på nettsidene og bestiller. Da går alt mye mer flytende, og man slippe å vente så mye, sier Lindboe.

 • 80.000 har tatt fjerde dose i Oslo

  Rundt 80.000 personer i Oslo har tatt en fjerde dose koronavaksine, ifølge kommunen.

  De fleste av dem er folk over 65 år.

  Alle voksne kan ta fjerde dose, men regjeringa har bare anbefalt det til de som er i en risikogruppe på grunn av alder eller underliggende sykdommer.

  Så langt i desember er det nesten 6000 personer som har tatt koronavaksine.

  – I de 6000 er det også en god del som har tatt første-, andre- og tredjedose. Det er de jeg er mest glad for, for det er viktig at man er grunnvaksinert, sier Miert Skjoldborg Lindboe, kommuneoverlege i Oslo.

  Totalt har nå 89 prosent av oslofolk fått én eller flere koronadoser. Det er et tall kommuneoverlegen er godt fornøyd med:

  – Pre-pandemi hadde man hårete mål om å oppnå 75 prosent vaksinedekning mot for eksempel influensa, så 89 prosent er veldig bra, sier han.

  Bilde av en stol hvor man kan sitte og vente før man skal få koronavaksine. På et stort skilt ved stolen stårdet: Vent her. Det er snart din tur.
  Foto: Torstein Bøe
 • Koronaevalueringen: Grunnberedskapen var god

  Grunnberedskapen i hovedstaden var god, viser Oslo kommunes evaluering av pandemihåndteringen.

  Evalueringen ble gjort for å sikre læring i hele kommunen, og for å sikre at alle deler av organisasjonen kan håndtere neste krise enda bedre.

  – Alle kommunens virksomheter har gjort sine egne vurderinger, som så er sammenfattet av Beredskapsetaten i en samlet hovedrapport, sier beredskapssjef Ann Kristin Brunborg.

  Rapporten viser at fleksibilitet i tjenestene for ulike grupper var viktig, skriver kommunen i en pressemelding.

  – Det kanskje viktigste vi har lært er at vi må tilpasse tjenestene og kommunikasjonen vår til ulike grupper. For eksempel gikk testingen veldig opp i bydeler med lav testing da vil tilbød mobile teststasjoner og drop-in, sier byrådsleder Raymond Johansen.

  Samtidig viste rapporten at det var flere forbedringspunkter, blant annet at flere virksomheter opplevde uklare linjer og for lite tid til å kommunisere internt.

  Korona-tiltak i Oslo kommune
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Fra underskudd til millionoverskudd i Frogn

  Frogn kommune mottar 14 millioner i koronakompensasjon for 2022. Ifølge Amta går kommunen nå fra 6 millioner i underskudd, til millionoverskudd.

  Ordføreren sier til avisa at dette var ganske uventet, at regjeringen nå påtar seg regningen for både korona og tapte inntekter under pandemien.

39
33
32
31
28
Totalt i region Sør-Øst244
Totalt i Norge467