Hopp til innhold

Blir ingen skjenking før tidligst 27. mai i Oslo

I dag utvidet byrådet i Oslo de fleste koronareglene fram til 27. mai. Men de videregående skolene går til gult nivå.

Øltørste oslofolk kunne endelig nyte en utepils i finværet

Oslofolk må fremdeles vente en stund før de kan skåle på uteserveringene igjen.

Foto: Bård Nafstad

Tirsdag ettermiddag sendte Oslo kommune ut en pressemelding om at de videregående skolene i Oslo går til gult nivå fra tirsdag 18. mai.

– Samtidig håper vi at massetesting ved 26 av de videregående skolene fra neste uke vil kunne stanse eventuelle utbrudd før de har ført til omfattende smitte, sier byrådsleder Raymond Johansen i meldingen.

Men i meldingen ble det også klart at byrådet ellers har forlenget tiltakene i Oslo til og med torsdag 27. mai.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) orienterer om koronasituasjonen.

Byrådsleder Raymond Johansen håper noe mer av gjenåpningen kan skje i mai.

Foto: Berit Roald / NTB

Ingen ølservering

I praksis betyr det at de som håpet Johansen skulle åpne ølkranene neste uke blir skuffet.

Neste uke skal kommunen si noe om når de kan gå videre med trinn to - men det blir uansett ikke før den 27. mai. Byrådslederen varsler likevel at byen kan åpne noe mer i slutten av måneden.

– Hvis smittetallene går i riktig retning bør det være mulig å åpne restauranter, treningssentre, kulturaktører og andre arenaer før mai er omme, sier han i en pressemelding.

Oslo begynte gjenåpningen 6. mai. Da kunne blant annet butkker og kjøpesentre åpne igjen etter å ha vært stengt siden slutten av januar. Samtidig varslet byrådet at de rundt 20. mai ville komme tilbake til når man kan fortsette med trinn to.

I trinn to kan blant andre treningssentre, kinoer og restauranter åpne - med skjenking fram til klokken 22.

Åpnet i andre byer

Oslo er nå en av få kommuner i landet hvor skjenking ikke er tillatt.

I for eksempel Bergen og Trondheim kan steder som serverer mat skjenke frem til klokken 22. Også enkelte kommuner rundt Oslo tillater skjenking, som Asker.

Mens Bærum og flere av romerikskommunene har fortsatt forbud mot å skjenke alkohol. Totalt 12 kommuner i Viken er på tiltaksnivå 5b, som ikke tillater skjenking av alkohol.

Flere av kommunene i Grenland har også skjenkeforbud etter nye smitteutbrudd i området. Blant annet Skien, hvor kommunen frykter at smittesporingen skal kollapse. Russetiden i Grenland kan bli avlyst.

Russetid på vent

Grenlandsrussen er ikke de eneste som går en kjip vår i møte.

Russebussen «Stole the show» står fortsatt i en garasje i Ålesund. Etter planen skulle de 23 jentene ha rullet på veiene med innleid sjåfør, men et stort smitteutbrudd stikker kjeppene i hjulene for dette.

– Det er deprimerende. Vi har brukt både mye tid og penger på russetiden. Det var ikke dette vi så for oss, sier bussjef Mathilde Eidsaa.

Mathilde Eidsaa

Russebussjef Mathilde Eidsaa for en buss i Ålesund er lei av koronatiltakene.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

Jentegjengen har brukt nærmere en million kroner totalt på russetiden.

Ålesund kommune har innført strenge lokale tiltak frem til 18. mai. De lokale reglene betyr blant annet skjenkestopp og forbud mot arrangementer.

Det betyr at russen ikke kan samles siden tallet på nærkontakter skal begrenses.

– Vi har jo ikke lov å gjøre noe som helst. Noen har vært samlet i små grupper underdørs, men ellers skjer det ingenting, sier Eidsaa.

Hun er også lei av stengte treningssenter. Selv har hun trent i mange år. Nå håper hun at smittetallene går ned, så kommunen kan åpne opp igjen.