Hopp til innhold

Frykter mer vold mellom venstre- og høyreekstreme

Volden mellom høyre- og venstreekstreme har økt det siste året, ifølge politiet. Økningen skal hovedsakelig skyldes at venstreekstremister har trappet opp voldsbruken.

Antifascister gikk til angrep på medlemmer av Sian og Den nordiske motstandsbevegelsen på Egertorget i Oslo, etter at de høyreekstreme gruppene hadde demonstrert foran Stortinget.

På søndag ble tre venstreekstremister pågrepet og to anholdt etter å ha gått til angrep på høyreekstreme demonstranter fra Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) i Oslo. Demonstrantene fra den nynazistiske organisasjonen hadde deltatt i en markering foran Stortinget mot Norges signering av FNs nye migrasjonsavtale.

Den venstreekstreme gruppen Antifascistisk Aksjon var til stede under markeringen. Det er uvisst om angriperne tilhørte denne gruppen. Gruppen ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

Søndagens slåsskamp er det siste eksempelet på den økende volden mellom ekstreme grupperinger som Oslo-politiet har sett det siste året.

Janne Stømner, leder for Felles enhet for forebygging i Oslo politidistrikt

Ifølge Janne Stømner, som leder Oslo-politiets forebyggende arbeid, er det hovedsakelig venstreekstreme som har bidratt til voldsøkningen.

Foto: Mari Sand Malm / NRK

– Vi er bekymret for at dette skal eskalere ytterligere, slik at vi får voldelige opptøyer eller demonstrasjoner i Oslo, sier Janne Stømner, leder for Felles enhet for forebygging i Oslo politidistrikt.

Ifølge Filter Nyheter har det så langt i år vært ti hendelser der venstreekstremister har brukt eller truet med vold mot høyreekstremister.

DNM har ikke besvart NRKs henvendelser.

Den nordiske motstandsbevegelsen holdt markeringer i både Moss og Fredrikstad i slutten av oktober.

Venstreekstrem vold

Stømner sier at økningen i voldelige konfrontasjoner hovedsakelig skyldes en opptrapping i voldsbruk fra venstresiden, og får støtte fra Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo.

Lars Erik Berntsen, forsker ved Senter for ekstremismeforskning ved UiO

Ekstremismeforsker Lars Erik Berntsen frykter at volden mellom høyre- og venstreekstreme skal eskalere med hevnaksjoner.

Foto: Mari Sand Malm / NRK

– Det er primært antifascistene som går til angrep på nynazister og alle andre de ser på som nynazister eller høyreekstreme, sier forsker Lars Erik Berntsen.

Politiets sikkerhetstjeneste sier at de også ser tilfeller der venstreekstreme angriper høyresiden, men poengterer at begge sider tjener på og søker konflikt.

Vekst i nazimiljøene

Økningen i voldelige trefninger mellom ekstreme grupper er en reaksjon mot framveksten av DNM, ifølge Berntsen. DNM er en nynazistisk organisasjon som ble startet i Sverige. Den norske grenen har rundt 40 medlemmer.

– Nynazistmiljøet i Norge har ligget brakk i mange år, men det er på vei tilbake fra Sverige, gjennom DNM. Dermed mobiliserer ytre venstre for å slå ned på nynazistene, sier Berntsen.

Han mener at volden mellom de ekstreme gruppene er bekymringsfull, selv om gruppene har få medlemmer.

– I et samfunnsmessig perspektiv er det ingen stor trussel, men potensialet for at det starter sykluser med vold og hevn mellom disse gruppene er absolutt til stede.

Politi omringer demonstranter fra Den nordiske motstandsbevegelsen

Politiet møtte mannsterkt opp for å forhindre vold mellom Den nordiske motstandsbevegelsen og motdemonstranter da nynazistene holdt en markering i Moss i slutten av oktober.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK