Hopp til innhold

USA trekker seg fra FNs migrasjonsavtale

President Donald Trumps administrasjon opplyser at den har trukket seg fra FNs pakt om å forbedre håndteringen av flyktning- og migrantkrisen.

USAs ambassadør til FN, Nikki Haley

USAs ambassadør til FN, Nikki Haley.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Amerikanerne kaller pakten for «uforenlig» med sin politikk, opplyser USAs FN-delegasjon.

Ledere fra FNs medlemsland møttes i september i fjor for å diskutere flyktningkrisen og store migrasjonsstrømmer.

Landene ble enige om en erklæring om å jobbe for to avtaler som skal vedtas i 2018. Det dreier seg om et rammeverk for å håndtere flyktningkriser, samt en avtale som skal gi økte muligheter for trygg migrasjon.

Trukket seg fra flere avtaler

USAs ambassadør til FN, Nikki Haley, sa at landet vil fortsette med sin «sjenerøsitet» ved å støtte innvandrere og flyktninger rundt om i verden, men at landets «beslutninger om innvandringspolitikk kun må tas av amerikanere».

- Vi vil bestemme hvordan vi best kan kontrollere våre grenser og hvem som skal få lov til å komme inn i landet vårt, sa Haley.

USA har med Trumps «USA først»-politikk trukket seg fra flere globale forpliktelser som ble gjort under administrasjon av Barack Obama, blant annet Parisavtalen og Unesco.

Ifølge FN er flyktningkrisen på sitt verste siden andre verdenskrig. Krigen i Syria er hovedkilden til de store utfordringene.

SISTE NYTT

Siste nytt