Hopp til innhold

Går mot strengere tiltak i flere kommuner nær Oslo

Nye tiltak i flere av Oslos nabokommuner kan komme søndag. Asker, Bærum, Lillestrøm og Drammen er blant kommunene som står på lista.

Lisbeth Hammer Krogh

Ordfører i Bærum Lisbeth Hammer Krog sier det trolig kommer strengere tiltak for kommunene rundt Oslo i løpet av helgen.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg (H).

Foto: Cicilie S. Andersen

– Det jobbes med om en skal gjøre tiltak også i randsone-kommune. Vi får råd om det tidlig på søndag. De vil nok ikke bli like strenge tiltak som i de ti kommunene, men det er potensial for innstramminger, sier statsminister Erna Solberg (H).

For å bremse spredningen av den engelske virusmutasjonen i Nordre Follo, har regjeringen innført svært strenge tiltak i ti kommuner på Østlandet. Disse ble plassert i risikonivå 5, som er høyeste nivå.

NTB får opplyst fra kilder i regjeringen at planen opprinnelig var å innføre nye tiltak for flere av Oslos nabokommuner lørdag, men at dette ikke vil skje før tidligst søndag.

De aktuelle kommunene ligger an til å bli plassert på risikonivå 4.

Ønsker tiltak velkommen

Flere kommuner nær Oslo har bedt om ytterligere smitteverntiltak for å hindre spredning av mutantviruset.

På et møte mellom Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og kommunene i Oslo og Viken ble spørsmålet om strengere tiltak diskutert.

– Det kommer trolig nye tiltak for Bærum, Asker, Drammen og Lillestrøm i løpet av helgen. Det er vi lovet, sier ordfører i Bærum Lisbeth Hammer Krog.

Erna Solberg med siste nytt om situasjonen i forbindelse med koronasmitten.

Stengte Vinmonopol i Oslo og andre kommuner på Østlandet har ført til at folk valfarter til utsalgene i nabokommunen Bærum.

Venter med tiltak

Bærum kommune har valgt å vente med å innføre nye tiltak, fram til Helsedirektoratet har gitt sin anbefaling.

– Vi er tydelige på at vi kan måtte komme til å stramme inn i Bærum kommune. Situasjonen er uoversiktlig, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog.

7Ww2PZYHtLk

Oslo kommune har innført de strengeste tiltakene siden mars.

Foto: Erik Johansen / NTB

Det er snakk om tiltak på risikonivå fire, som er et lavere nivå enn tiltakene som er innført i Nordre Follo og nabokommunene.

Risikonivå fire betyr at smittespredningen er utbredt. Samtidig at opp til 30 prosent av tilfellene har ukjent smittekilde.

Tiltakene som allerde er innført gjelder i kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås.

Ønsker felles tiltak

I Lørenskog kommune merker ordføreren at Oslo stenger ned. Da kjøpesentrene åpnet lørdag ble køene lange.

– Det var ganske rolig fram til klokken 10:00 i dag, men så haglet det inn meldinger om lange køer på kjøpesentrene, sier Ragnhild Bergheim, ordfører i Lørenskog.

Ragnhild Bergheim

Ordfører i Lørenskog Ragnhild Bergheim forteller om lange køer etter at Vinmonopolene i Oslo stengte.

Foto: Lørenskog Arbeiderparti

Hun ønsker seg nå felles koronatiltak for hele regionen.

– Vi har kontakt med nasjonale helsemyndigheter og dratt opp denne problemstillingen. Å stenge kommuner har konsekvenser for naboene, sier Berge.

Kan spre seg til resten av landet

Helseminister Bent Høie sier at dersom virusmutasjonen sprer seg på Østlandet, så vil det være krevende å hindre spredning til resten av landet.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi må gjøre det vi kan for å stanse utbruddet, sier Høie.

Tiltakene er de strengeste tiltakene som er innført i de ti kommunene det gjelder siden mars 2020.

Langhus Bo og Servicesenter

Det var på Langhus Bo- og servicesenter det muterte viruset først ble oppdaget i Nordre Follo. To er døde etter å ha blitt smittet og fire nye tilfeller ble oppdaget fredag.

Foto: Christoffer Stette

Stenger ned selv om smittetallene er lave

I Oslo er det registrert 81 nye koronasmittede personer det siste døgnet, viser Oslo kommunes koronastatistikk.

Tallene er på vei ned, men byrådsleder Raymond Johansen mener uansett det er riktig å stenge ned kommunen.

– Vi har et mutert virus i nabokommunen, med ukjent smittekilde. Muligheten for at viruset befinner seg i Oslo er stor, sier Johansen.