Hopp til innhold

Advokatforeningen: – Kan ikke forby alt vi ikke liker

Forslaget om å straffe de som tigger og de som ønsker å hjelpe dem møter massiv motstand. Advokatforeningen er imot hele tiggeforbudet og kaller det for ulogisk.

Advokat Frode Sulland

IMOT: Leder av forsvarergruppen i Advokatforeningen, Frode Sulland, mener det er ingen grunn til å straffe de som hjelper tiggere.

Foto: Åserud / SCANPIX

– Tigging er i prinsippet ikke noe annet enn å be noen om hjelp. Det når ikke opp til grensen for hva som er straffbart. Vi kan ikke forby alt vi ikke liker i dette landet, sier Frode Sulland, leder i forsvarergruppen i Advokatforeningen.

Men regjeringen vil at organisert tigging straffes med inntil ett års fengsel i et nytt lovforslag. De vil også at medvirkning til tigging skal straffes like strengt.

Ser ingen grunn til straff

Advokatforeningen er kritiske i høringsuttalelsen de snart sender avgårde.

– I den nye straffeloven ble det pekt på at handlinger må ha skadefølger dersom de skal straffes, som er samfunnets strengeste virkemiddel. I dette tilfellet gir de en streng straff, også til de medvirkende, og det ser vi ingen grunn til, sier Sulland.

Inger Husby på Bøler i Oslo kan dermed havne i fengsel. Hun har flere ganger tilbudt overnatting, klesvask og middager til tiggerne.

Rune Berglund Steen, leder ved Antirasistisk Senter mener lovforslaget forbyr barmhjertige samaritaner, som Inger Husby.

– Dette er et forbud man ikke kan leve med. Vi må ha mulighet til å opptre i tråd med våre moralske overbevisninger. Vi må kunne be om hjelp og gi hjelp uten at det er straffbart, sier han.

Håper på protester

Rune Berglund Steen,

Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk senter.

Antirasistisk senter oppfordrer til sivil ulydighet.

– Folk må protestere med å fortsette og be om hjelp eller gi hjelp, sier Steen.

Advokat Frode Sulland tror forslaget, som nå er på høring, ikke kan forankres i menneskerettighetene.

– Departementet gjort det veldig lettvint for seg selv. De ønsker å hindre aggressiv og pågående oppførsel, men her hiver man alt ut med badevannet ved å kriminaliserer all form for tigging, sier han.

Nå håper Sulland at forslaget ikke blir noe av.

– Dette er en av flere saker der rettsstaten blir satt under press. Jeg er livredd for at saker som dette blir noe av.