Previews - UEFA Women's Champions League Final
Foto: Kevin Barnes - CameraSport / CameraSport via Getty Images

– Jeg har aldri latt meg tråkke på

Ada Stolsmo Hegerberg (21) dyrker selvtillit - og håper andre blir inspirert til å gjøre det samme. I kveld kan hun vinne mesterligaen for andre år på rad.

Den norske spissen var en av de som sto igjen på treningsfeltet da Lyon onsdag kveld hadde sin siste trening før mesterligafinalen. Hegerberg banket skudd etter skudd mot mål inne på finalearenaen Cardiff City Stadium, for å få en siste finpuss før årets viktigste kamp.

Men det kunne se ut som noe ikke stemte. Det første skuddet ble reddet av keeper, og returen satte Hegerberg utenfor mål. Også de neste skuddene ble reddet.

Det var da man kunne se hvordan 21-åringen samlet seg, trakk pusten og brukte et lite sekund mer med ballen – før hun trillet den helt rolig i det lengste hjørnet. Akkurat slik hun har gjort mange nok ganger til å bli kåret til Europas beste fotballspiller, og ikke helt ulikt slik vi så henne score i mesterligafinalen i fjor.

– En god økt, og følelsen er god nå, sa en fornøyd Hegerberg etterpå.

I kveldens mesterligafinale møter Lyon den franske ligarivalen PSG, et lag Lyon har vist før at de har et lite overtak på. For Hegerberg er det bare seier som gjelder.

– Det er dette vi trener for, hele året, sier Hegerberg kontant når vi spør hvor viktig det er å vinne.

FBL-EUR-C1-FINAL-WOLSBURG-LYON

Hegerberg scoret det ene målet da Lyon vant mesterligaen i fjor, og her blir hun overfalt av lagvenninnene etter å ha satt ballen i mål. Wolfsburg ble til slutt slått på straffer.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Det meste ligger til rette for at den norske storscoreren på laget igjen kan få en hovedrolle, slik hun hadde i finalen i fjor. Og det er en rolle hun trives med.

Hegerberg har nemlig jobbet bevisst med å håndtere situasjoner som dette i mange, mange år.

Da vi møtte henne i Lyon tidligere i vår, fortalte hun hvordan hun i ung alder mer eller mindre bestemte seg for å ha god selvtillit. Det mener hun har vært med på å ta henne dit hun er i dag.

– Aldri latt meg tråkke på

– Selvtillit er en av de viktigste nøklene hos en person. Jeg prøver å dyrke selvtillit, for å være på topp, sier Hegerberg.

Det er noen uker før mesterligafinalen, og Hegerberg har vist NRK vei gjennom Lyons hypermoderne treningsanlegg. Vi har gått forbi de irrgrønne treningsbanene som ligger på rekke og rad, og inn i klubbhuset. Utenfor passer fire vakter på at ingen uten tillatelse slipper inn på området.

Hegerberg hilser på alle vi går forbi, inkludert vaktene, noen av de unge rekruttene og herrespillerne. Spøkene hun slår av veksler mellom fransk, engelsk og norsk.

Nå har Hegerberg satt seg til rette i sofaen i et av klubbens oppholdsrom, og vi kan ikke annet enn å lure på hvordan en ung 21-åring kan utstråle så mye trygghet som hun gjør. På og utenfor fotballbanen. Det er da vi begynner å snakke om selvtillit, og hva dette betyr for henne.

– For meg er selvtillit en styrke. Utenom fotballen er det å kunne stå for egne valg, utstråling og å ha troen på seg selv. Det er i så mange sammenhenger selvtillit spiller en viktig rolle. Ikke bare i fotball. I hverdagslivet, skole, jobblivet, sier Hegerberg.

ada og mamma

Mamma Gerd Stolsmo er Hegerbergs store forbilde. Her er de på Idrettsgallaen i fjor, der Ada ble kåret til årets kvinnelige idrettsutøver.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Hvordan har du fått så god selvtillit?

– Min selvtillit har bygget seg opp ved at jeg har en veldig bra familie, som alltid har støttet meg, pushet meg, latt meg ha min egen stemme og latt meg gjøre mine egne valg. Det har gitt meg frihet. Selvtilliten får en knekk her og der, men jeg har aldri latt meg tråkke på og alltid stått opp for meg selv. Det har vært viktig for at jeg har nådd målene mine og for veien videre, sier Hegerberg, som vokste opp i en familie på fem på Sunndalsøra.

Familien er fortsatt viktig. Når Hegerberg spiller finale i kveld, er det med mor, far og søsteren Andrine, som også er landslagsspiller, på tribunen.

Hegerberg trekker frem moren Gerd som en viktig rollemodell.

– Mamma har vært veldig viktig i dette med å ha selvtillit. Mamma har alltid hatt guts og litt punch, og humor oppe i det hele. Vi er like på det punktet, og hun har lært meg veldig mye. Det har vært viktig for meg, sier Hegerberg.

Vil være sterkt, selvstendig forbilde

I dag er hun selv et forbilde for mange. Det merkes spesielt når hun spiller landskamper hjemme i Norge. Da kommer de unge spillerne, gjerne med Hegerberg-drakt på, og vil ha autografen hennes.

Privatlandskamp fotball kvinner: Norge-Sveits (2-1)

Hegerberg tar seg alltid god tid til fansen, både i Lyon og når hun spiller landskamper for Norge.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Hun tenker ofte, kanskje mer enn man skulle tro, på dem som skal komme etter henne.

– Å være forbilde ser jeg på som en viktig rolle. Jeg husker hvordan jeg har sett opp til sterke, selvstendige kvinner og personligheter fra jeg var ung. Å være en sånn type for yngre jenter tar jeg veldig seriøst. Jeg prøver bare å være meg selv og vise at man kan komme langt om man har beinharde mål og aldri mister trua på seg selv. Akkurat dét har vært gull verdt for meg for å nå hit jeg er i dag. Jeg håper det kan gi en boost for andre også, forteller hun.

Hegerberg håper spesielt hun kan vise andre jenter at det er mulig å følge idrettsdrømmen. Hun nikker bekreftende når vi spør om likestilling og feminisme er temaer hun bryr seg om.

– For meg er det helt naturlig. Det er ikke noe tvil. At feminisme skal være en floskel eller negativt ladet har jeg aldri skjønt. Det har aldri vært noe spørsmål for meg. Jeg har vokst opp i en familie med full likestilling, i et land med et veldig bra demokrati og likestilling. Det har jeg vært utrolig glad for når jeg har vært ute i noen andre land og oppdaget at det er ikke som i Norge. Samtidig har vi litt å gå på i Norge også, altså. Men å kunne stå frem som et eksempel på at det er ikke et spørsmål om kjønn … Det er utrolig viktig for meg.

Sånn sett passer det godt at Hegerberg har havnet i Lyon. Ikke bare er klubben ansett som den beste på kvinnesiden, den er også kjent for å ha god likestilling mellom lagene. Lyons herrelag ble i år nummer fire i den franske ligaen, men det satses stadig hardt på kvinnelaget.

På vei inn på stadion gikk vi gjennom klubbens egen «walk of fame», som består av plakater med bilder og navnene på mange av spillerne som har vært der. Der er navnene til både menn og kvinner skrevet opp. I supporterbutikken like ved selges det mest effekter fra herrelaget, men også kvinnene er godt representert. De ansatte kunne for øvrig informere om at det var Hegerberg og amerikanske Alex Morgan som sto for det meste av draktsalget til kvinnene.

– Det vi har her i Lyon er et ekstremt godt eksempel på likestilling. De har fått det til her. De startet for ti år siden og sa at det skulle de bruke tiden på. Det har de fått til. Vi har topp tilrettelegging for å prestere på høyeste nivå. Vi har samme anlegg som herrene, vi spiser sammen med herrene og så videre. Det er på et utrolig høyt nivå, sier hun, tydelig engasjert.

Ada Hegerberg

Hegerberg og Lyon har allerede vunnet ligaen og den franske cupen, og går for å vinne "The treble" ved å vinne mesterligaen. Det gjorde de også i fjor.

Foto: ROMAIN LAFABREGUE / Afp

La lista høyt

Etter en helt eventyrlig sesong i fjor, har Hegerberg måttet tåle mange spørsmål i år om hvorfor det ikke har blitt like mange scoringer. Det skal være sagt at hun la lista fryktelig høyt. Å score hele 54 mål på 35 kamper er nok ikke det letteste å gjøre om igjen.

Hegerberg bare smiler når vi spør om hvordan det har vært å skulle leve opp til en så god sesong.

– Akkurat det har faktisk gått veldig fint. Jeg har bare vokst på erfaringene. Jeg er akkurat der jeg vil være, og jeg har en bra plan på hvor jeg skal. Det er stadig ting å jobbe med, sier hun.

Denne sesongen har Lyon spilt litt annerledes, forklarer hun, og målene har derfor fordelt seg på flere.

– Men jeg scorer fortsatt mest, og det skal jeg fortsette med. Det er klart at for en spiss er å score fortsatt den viktigste jobben, medgir hun.

– Hvordan jobber du med å sette deg nye mål?

– Det er viktig å sette seg mål, og jeg setter både kortsiktige og langsiktige. Kortsiktig er ambisjoner med klubb og å vinne nye trofeer, og det langsiktig er å finne ut hvordan jeg år for år kan bli bedre.

Hegerberg har bestemt seg for at hun ikke vil la negative tanker slå rot i hodet. Det kunne for eksempel vært å tenke på hvorfor hun scorer færre mål i år. Da tenker hun heller på det som er blitt bedre, som at hun mener hun er blitt en enda bedre pasningsspiller, enda litt mer treffsikker og enda litt dødeligere når hun først får ballen.

– Jeg har opplevd veldig mye på kort tid, og lært veldig mye om hvordan man takler situasjoner. Hva man stenger ute og hva man tar inn. For å prestere hvert år må man ut av komfortsonen noen ganger. Man må bare bite sammen tennene noen ganger, for det er ikke alltid like artig, men det er som regel verdt det, sier hun.

Må drive med «helt andre» ting

Når man snakker med Hegerberg, er det lett å bli fascinert av hvor målrettet og bestemt hun fremstår.

Men noen ganger må også Ada bare være Ada, og tenke på helt andre ting enn fotball. Da er det bøker hun gjerne finner den beste roen i.

– Jeg tror det er veldig viktig å ha andre perspektiv. Det kan bli veldig mye fotball. Man må komme seg litt ut av den bobla, og jeg kan ikke bare tenke på meg selv. Det er det jeg prøver på, å oppleve litt andre ting utenfor. Jeg har ikke noe studie ennå, så det er sånn jeg drar inn kunnskap fra nå. For meg er å drive med helt andre ting en viktig bit for å kunne slappe av også, og deretter kunne yte maks.

– Hva slags bøker leser du nå?

– Det er mye forskjellig. Jeg prøvde å begynne på franske bøker, men dæven, det er komplisert, sier Hegerberg og ler.

– Nå går det i en fransk krim. Jeg begynte med barnebøker på fransk, men det var sånn «Tom har en sko, Tom er 11 år». Jeg leser mye norsk også. Veldig mye forskjellig. «Menn i mørket» var en veldig god bok jeg leste nå nettopp. Jeg har lest biografier, romaner og mye forskjellig.

– Helt til slutt. Hva vil du si til andre, unge spillere som vil opp og frem?

– Ha troen på seg selv. Det er så enkelt som det. Det er ikke enkelt å gjøre det heller, men hvis du ønsker noe veldig sterkt, så søk støtte blant venner og familie og bygg selvtilliten derfra. Ønsker du noe veldig sterkt, så er du villig til å gjøre mye for det. Det har jeg lært. Da er det egentlig ingen grenser for hvor langt man kan nå.

NRK viser kvinnenes mesterligafinale mellom Lyon og PSG direkte på NRK2 og nrk.no. Kampen i Cardiff har avspark klokka 20.45.

Algarve Cup 2017

I sommer kommer det et EM med Norge for Hegerberg. – Jeg synes vi har noe bra på gang nå. Jeg har virkelig troen på at det kan bli et bra mesterskap for oss, sier hun.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix