Hegerberg slår tilbake mot spådommene: – Vi har aldri tvilt

Etter ett år tok Ada Hegerberg og lagvenninnene tilbake mesterligatronen – til tross for at ekspertene hadde Barcelona som favoritter. 26-åringen sier at laget aldri tvilte på at seier var mulig.

Women's Champions League Final - FC Barcelona v Olympique Lyonnais

«WE ARE THE CHAMPIONS»: En smørblid Ada Hegerberg (i midten) løfter pokalen under konfettiregnet.

Ada Hegerberg kunne juble og feire sammen med lagvenninnene etter en sterk finaleseier mot Barcelona.

Det er som et eventyr, helt ærlig. Akkurat nå prøver jeg å la hvert eneste øyeblikk synke inn, sier Hegerberg til NRK etter kampen.

26-åringen var toneangivende da Lyon slo tittelforsvarer Barcelona i finalen, og sikret klubbens åttende mesterligatittel. I fjor røk Lyon ut allerede i kvartfinalen i mesterligaen, etter å ha vunnet hele fem år på rad.

BEVISET: Hegerberg med både gullmedaljen og mesterligatrofeet.

Før kampen trodde de fleste eksperter at det var Barcelona som kom til å stikke av med seieren i finalen også i år – men Hegerberg har aldri tvilt på at Lyon-seier var mulig.

Vi har ikke tvilt på oss selv ett sekund. Vi har jobbet hardt internt, og vært fokusert på hva vi skal gjøre for å komme til de målsjansene. Vi har ikke tvilt på oss selv. Vi visste vi kom til å møte et veldig godt lag og forberedte oss til den formen. Vi har aldri tvilt på at vi kunne stikke av med den seieren, sier Hegerberg til NRK.

Selv kunne Hegerberg notere seg for sin sjette mesterligatittel og sin femte finale. I 2019/20-sesongen spilte hun kamper i gruppespillet i mesterligaen, men ble skadet før finalen.

– Nesten ikke til å tro

Tidenes mestscorende spiller i mesterligaen gjorde det hun kan best også i finalen. Hegerberg trengte bare 23 minutter til å score sitt 59. mesterligamål.

Hun gjør det igjen. Det er nesten ikke til å tro. For en spiller og for en mentalitet, sa NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

– Hun er et målgeni, la kommentator Olav Traaen til.

Scoringen kom da Hegerberg ventet i boks, og fra kort hold fikk hun headet inn ballen forbi Barcelona-keeperen til 2-0 for Lyon.

– Det er rett og slett en «outstanding» kamp av Hegerberg, sier Torp.

Det er bare et drøyt halvår siden Hegerberg gjorde comeback, etter at skader holdt henne ute i nesten to år. Derfor betyr seieren denne lørdagskvelden ekstra mye.

Det betyr alt. Det er så mye hard jobb som ligger bak dette. Langsiktige og kortsiktige mål, og komme seg gjennom tøffe dager. For et år siden satt jeg på sofaen med leggen høyt hevet. Å være tilbake her nå, jeg har ikke ord. Det er så ufattelig stort, sier Hegerberg.

Hegerberg ble den første som har scoret i fire mesterligafinaler (2016, 2018, 2019 og 2022), siden Real Madrid-legenden Alfredo di Stefano.

Barcelona skuffet

De fleste hadde nok trodd at Barcelona skulle være mer synlige enn de var i finalen, men NRKs fotballekspert mener det skyldes et sterkt Lyon-lag.

– Vi kan sitte her og si at Barcelona var dårlig i første omgang, men hjelpes meg hvor gode Lyon var. De fløy i strupen på dem. De gikk ut og eide den kampen. De hentet den pokalen fra første minutt, sier Alexander Schau i NRKs studio.

Hegerberg, mesterligafinalen 2022

HERJET: Hegerberg var toneangivende i finalen.

Vålerenga-spiller Elise Thorsnes mener at Barcelonas prestasjon var langt under normalen.

– Jeg er mest skuffet over Barcelona. De var passive og mistet ball. En er vant til å se at Barcelona fører kampene og har full kontroll, men her var det mye slurv, sier hun.

– Vi trodde alt var over, for Barcelona så ikke ut. Men så kom Putellas, og da ble det kamp igjen. Men de hevet seg ikke så mye som jeg hadde trodd, sier Schau

Football, UEFA Women's Champions League final, Barcelona - Lyon

NEDTUR: For Caroline Graham Hansen ble det neppe den kvelden hun drømte om.

– Et mål for evigheten

Og Lyon kunne neppe drømt om en bedre start på kampen. Amandine Henry vant ballen etter en etter en duell og påfølgende takling av Barcelona-dronningen Alexia Putellas. Deretter la hun ballen til rette og fyrte av fra rundt 30 meter.

Ballen gikk knallhardt opp mot krysset og endte i en drømmescoring for Henry.

Det er et mål for evigheten. Det er et mål som kan spilles av i reprise, på reprise, på reprise, utbrøt Traaen.

• Se den vanvittige scoringen:

De hvitkledde fikk seg en liten ripe i lakken bare få minutter senere. Ellie Carpenter gikk i bakken uten at noen var i nærheten, og holdt seg til kneet mens hun slo knyttneven i gresset. Det tok ikke lang tid før det ble klart at kampen var over for australieren, som måtte ut på båre før det var spilt et kvarter.

Etter at Hegerberg hadde scoret finalens andre mål for Lyon, fortsatte måljakten. Etter 33 minutter serverte den norske 26-åringen Catarina Macario på bakerste stolpe, som satte inn 3-0 for det franske laget. Da begynte det å se mørkt ut for Barcelona.

Caroline Graham Hansen, mesterligaen 2021/22.

ASSIST: Caroline Graham Hansen bidro godt for Barcelona.

Men katalanerne fikk inn en redusering før pause. Et innlegg fra Caroline Graham Hansen traff Putellas inne i boks, og dermed stod det 1-3 på tavla.

– Det var nok synd for Barcelona at det ble pause der, men jeg hadde trodd at pausepraten hadde gjort litt mer, sier Thorsnes, som var skuffet over at Barcelona så svake ut.

Spanske Putellas ble dermed mestscorende i årets mesterligasesong, med sine 11 mål. Hegerberg endte med seks mål i turneringen denne sesongen.

• Se alle høydepunktene fra mesterligafinalen:

Ada Hegerberg / Caroline Graham Hansen

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

• Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

– Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Germany Soccer Champions League
  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

– Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

– Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.