Hopp til innhold

Hegerberg slår tilbake mot spådommene: – Vi har aldri tvilt

Etter ett år tok Ada Hegerberg og lagvenninnene tilbake mesterligatronen – til tross for at ekspertene hadde Barcelona som favoritter. 26-åringen sier at laget aldri tvilte på at seier var mulig.

Women's Champions League Final - FC Barcelona v Olympique Lyonnais

«WE ARE THE CHAMPIONS»: En smørblid Ada Hegerberg (i midten) løfter pokalen under konfettiregnet.

Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters

Ada Hegerberg kunne juble og feire sammen med lagvenninnene etter en sterk finaleseier mot Barcelona.

Det er som et eventyr, helt ærlig. Akkurat nå prøver jeg å la hvert eneste øyeblikk synke inn, sier Hegerberg til NRK etter kampen.

26-åringen var toneangivende da Lyon slo tittelforsvarer Barcelona i finalen, og sikret klubbens åttende mesterligatittel. I fjor røk Lyon ut allerede i kvartfinalen i mesterligaen, etter å ha vunnet hele fem år på rad.

Women's Champions League Final - FC Barcelona v Olympique Lyonnais

BEVISET: Hegerberg med både gullmedaljen og mesterligatrofeet.

Foto: ALBERTO LINGRIA / Reuters

Før kampen trodde de fleste eksperter at det var Barcelona som kom til å stikke av med seieren i finalen også i år – men Hegerberg har aldri tvilt på at Lyon-seier var mulig.

Vi har ikke tvilt på oss selv ett sekund. Vi har jobbet hardt internt, og vært fokusert på hva vi skal gjøre for å komme til de målsjansene. Vi har ikke tvilt på oss selv. Vi visste vi kom til å møte et veldig godt lag og forberedte oss til den formen. Vi har aldri tvilt på at vi kunne stikke av med den seieren, sier Hegerberg til NRK.

Selv kunne Hegerberg notere seg for sin sjette mesterligatittel og sin femte finale. I 2019/20-sesongen spilte hun kamper i gruppespillet i mesterligaen, men ble skadet før finalen.

– Nesten ikke til å tro

Tidenes mestscorende spiller i mesterligaen gjorde det hun kan best også i finalen. Hegerberg trengte bare 23 minutter til å score sitt 59. mesterligamål.

Hun gjør det igjen. Det er nesten ikke til å tro. For en spiller og for en mentalitet, sa NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

– Hun er et målgeni, la kommentator Olav Traaen til.

Scoringen kom da Hegerberg ventet i boks, og fra kort hold fikk hun headet inn ballen forbi Barcelona-keeperen til 2-0 for Lyon.

– Det er rett og slett en «outstanding» kamp av Hegerberg, sier Torp.

Det er bare et drøyt halvår siden Hegerberg gjorde comeback, etter at skader holdt henne ute i nesten to år. Derfor betyr seieren denne lørdagskvelden ekstra mye.

Det betyr alt. Det er så mye hard jobb som ligger bak dette. Langsiktige og kortsiktige mål, og komme seg gjennom tøffe dager. For et år siden satt jeg på sofaen med leggen høyt hevet. Å være tilbake her nå, jeg har ikke ord. Det er så ufattelig stort, sier Hegerberg.

Hegerberg ble den første som har scoret i fire mesterligafinaler (2016, 2018, 2019 og 2022), siden Real Madrid-legenden Alfredo di Stefano.

Les også: Da supertalentene trollbandt Norge: – Jeg har prøvd å slette det fra minnet

Barcelona skuffet

De fleste hadde nok trodd at Barcelona skulle være mer synlige enn de var i finalen, men NRKs fotballekspert mener det skyldes et sterkt Lyon-lag.

– Vi kan sitte her og si at Barcelona var dårlig i første omgang, men hjelpes meg hvor gode Lyon var. De fløy i strupen på dem. De gikk ut og eide den kampen. De hentet den pokalen fra første minutt, sier Alexander Schau i NRKs studio.

Hegerberg, mesterligafinalen 2022

HERJET: Hegerberg var toneangivende i finalen.

Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Vålerenga-spiller Elise Thorsnes mener at Barcelonas prestasjon var langt under normalen.

– Jeg er mest skuffet over Barcelona. De var passive og mistet ball. En er vant til å se at Barcelona fører kampene og har full kontroll, men her var det mye slurv, sier hun.

– Vi trodde alt var over, for Barcelona så ikke ut. Men så kom Putellas, og da ble det kamp igjen. Men de hevet seg ikke så mye som jeg hadde trodd, sier Schau

Football, UEFA Women's Champions League final, Barcelona - Lyon

NEDTUR: For Caroline Graham Hansen ble det neppe den kvelden hun drømte om.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– Et mål for evigheten

Og Lyon kunne neppe drømt om en bedre start på kampen. Amandine Henry vant ballen etter en etter en duell og påfølgende takling av Barcelona-dronningen Alexia Putellas. Deretter la hun ballen til rette og fyrte av fra rundt 30 meter.

Ballen gikk knallhardt opp mot krysset og endte i en drømmescoring for Henry.

Det er et mål for evigheten. Det er et mål som kan spilles av i reprise, på reprise, på reprise, utbrøt Traaen.

 • Se den vanvittige scoringen:

De hvitkledde fikk seg en liten ripe i lakken bare få minutter senere. Ellie Carpenter gikk i bakken uten at noen var i nærheten, og holdt seg til kneet mens hun slo knyttneven i gresset. Det tok ikke lang tid før det ble klart at kampen var over for australieren, som måtte ut på båre før det var spilt et kvarter.

Etter at Hegerberg hadde scoret finalens andre mål for Lyon, fortsatte måljakten. Etter 33 minutter serverte den norske 26-åringen Catarina Macario på bakerste stolpe, som satte inn 3-0 for det franske laget. Da begynte det å se mørkt ut for Barcelona.

Caroline Graham Hansen, mesterligaen 2021/22.

ASSIST: Caroline Graham Hansen bidro godt for Barcelona.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

Men katalanerne fikk inn en redusering før pause. Et innlegg fra Caroline Graham Hansen traff Putellas inne i boks, og dermed stod det 1-3 på tavla.

– Det var nok synd for Barcelona at det ble pause der, men jeg hadde trodd at pausepraten hadde gjort litt mer, sier Thorsnes, som var skuffet over at Barcelona så svake ut.

Spanske Putellas ble dermed mestscorende i årets mesterligasesong, med sine 11 mål. Hegerberg endte med seks mål i turneringen denne sesongen.

 • Se alle høydepunktene fra mesterligafinalen:

Les også: «Det som skjer på herresiden, er i ferd med å gjenta seg på kvinnesiden»

Ada Hegerberg / Caroline Graham Hansen
Ada Hegerberg / Caroline Graham Hansen

Siste nytt

 • Straus sikret Bundesliga-tittelen i debutsesongen

  Bayern München sikret seriegullet i kvinnenes Bundesliga etter å ha slått Turbine Potsdam 11–1 på hjemmebane søndag ettermiddag.

  Tuva Hansen startet kampen, men ble byttet ut etter 58 minutter. Emilie Bragstad var ikke med i Bayern-troppen.

  Bayern trenes av Alexander Straus, som i sommer forlot Brann. Han har fått i oppgave å lede de rødkledde til toppen av europeisk fotball, skriver NTB.

  Alexander Straus
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Kåret til verdens beste

  Landslagsprofil Henny Reistad er kåret til verdens beste håndballspiller for 2022 av nettstedet Handball-planet. Det er første gang Esbjerg-bakspilleren mottar den gjeve prisen, som er stemt frem av en jury og nettstedets lesere.

  – Det er helt vilt å tenke på at jeg er blitt kåret til det, når man ser hvor mange andre gode spillere som har gjort det bra, skriver Reistad i en SMS til VG.

  Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal tok andreplassen, mens svenske Linn Blohm ble nummer tre.

  Flere norske håndballprofiler markerer seg i kåringen, melder NTB: Camilla Herren er kåret til beste venstrekant, mens Reistad ble beste venstreback. Oftedal vant kåringen av beste playmaker, mens Nora Mørk og Katrine Lunde ble henholdsvis beste høyreback og målvakt.

  Henny Reistad
  Foto: NTB
 • Nektet å takke for kampen

  Den ukrainske tennisspilleren Marta Kostjuk ville ikke gi belaruseren Aryna Sabalenka et håndtrykk etter at hun røk ut av Rolands-Garros søndag. I følge BBC ble hun da buet av banen.

  Kostjuk har gjentatte ganger kritisert tennismyndighetene for å ha sett med for milde øyne på spillere fra de to landene, der Belarus er alliert med Russland og støtter krigen i Ukraina.

  Sabalenka uttalte i forkant av duellen at hun ville forstå valget til Kostjuk.

  – Angående motviljen mot håndtrykk, så kan jeg på en måte forstå dem. Jeg forestiller meg at dersom de hadde håndhilst på russere og belarusere, ville de fått så mange meldinger fra hjemlandene sine, sa Sabalenka i forkant av Grand Slam-turneringen i Paris.

  Søndag tapte Kostjuk i strake sett med sifrene 3-6, 2-6 mot Sabalenka og avsluttet som forventet uten å ta motstanderen i hånden. Det samme gjorde hun med belarusiske Viktoria Azarenka under fjorårets US Open. (NTB)

  Roland Garros
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste