Hopp til innhold

Mener Graham Hansen bør vinne Gullballen etter finalebragd: – Tallene taler for seg selv

Ingrid Syrstad Engen og Caroline Graham Hansen kunne juble for mesterligatriumf etter å ha slått Lyon 2–0. Nå mener eksperter at sistnevnte bør vinne gullballen.

3Ry212LE9OE

Caroline Graham Hansen kronet en drømmesesong – 27 mål og 25 målgivende på 35 kamper – med å vinne trippelen for Barcelona: Cup, serie og mesterligatriumf.

– Det er en fantastisk dag. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er min livs opplevelse å få stå her og vinne det med fansen som har kommet hit i dag, sier Graham Hansen til NRK.

– Det å få lov til å vinne Mesterligaen foran dem, nesten på hjemmebane, er det fineste jeg har opplevd på fotballbanen, fortsetter hun.

Etter at troféet var sikret ble Graham Hansen båret frem på gullstol av lagvenninnene.

Etter kampen lot heller ikke superlativene vente på seg for 29-åringen som tidvis herjet i finalen. Tidligere Mesterliga-vinner – og assistenttrener på landslaget – Ingvild Stensland mener sesongen til Graham Hansen bør kvalifisere til å vinne gullballen.

– Jeg synes hun har gjort en utrolig sterk sesong. Tallene taler for seg selv. Hun topper det med Mesterliga-seier. Jeg tror hun ligger godt an til den (gullballen), det hadde vært veldig fortjent, sier Stensland i NRK-studio.

Bør Caroline Graham Hansen vinne gullballen?

Kristoffer Løkberg

BØR VINNE: Kristoffer Løkberg mener det ikke er tvil om hvem som bør vinne gullballen.

Foto: Nicolai Trondal

– Det er ingen tvil om at hun bør vinne den. Nå får vi endelig svaret på om gullballen bare er en popularitetskonkurranse, eller om det faktisk går til de spillerne som presterer på det beste nivået, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg.

Hovedpersonen selv er heller ydmyk når det gjelder spekulasjonene om prisen som betegner verdens beste fotballspiller.

– Det er nok lenge til det. Det er uansett hyggelig at folk setter pris på det jeg gjør ute på banen, sier Graham Hansen om gullballenryktene.

– Det kan ikke bli bedre

Barcelona måtte gi tapt for samme motstand i finalene i 2019 og 2022, men på tredje forsøk seiret katalanerne. Klubben forsvarte samtidig finaleseieren fra fjoråret.

– Da er det game over. Det er de store midtbanespillerne som gjør dette for spanjolene og begraver Lyon-spøkelset, sa NRK-kommentator Christian Nilssen etter kampslutt.

APlwrqogHYw

EMOSJONELL: Ingrid Syrstad Engen var tydelig preget etter dommeren blåste av kampen.

Foto: AP

Norske Ingrid Syrstad Engen spilte fra start for Barcelona, og var svært delaktig i å sikre triumfen for katalanerne.

– Det er helt utrolig. Det er nesten så at tårene kommer frem igjen nå. Jeg har gått rundt og siden kampen stoppet og tenkt «endelig så vinner vi mot Lyon». Dette er min andre Mesterliga-seier og jeg kunne ikke vært mer glad, sier en emosjonell Engen til NRK.

– Dette er toppen av alt. Det kan ikke bli bedre. Det er den følelsen jeg har, fortsetter hun.

DS9G4C2Mhdo

MARKANT: Caroline Graham Hansen var på mange måter drivkraften til Barcelona i den første omgangen.

Foto: AFP

På motsatt ende spilte skadepregede Ada Hegerberg, som ble byttet inn for Lyon etter å ha sett de første 80 minuttene fra sidelinjen.

– Barcelona var et bedre lag i dag, det er så enkelt som det. Vi må holde hodet høyt oppe og jobbe hardere for å være her igjen, sier Hegerberg til NRK.

Tiden ute med skade har preget henne.

– Jeg føler jeg har en god sesong, og så får jeg et spark ut fra ingenting på leggen. Det er livet og det er fotball. Det er kjedelig, men jeg vet jeg kommer sterkere tilbake, sa Hegerberg.

Jevn batalje

Etter en svært tett og jevn første omgang – preget av en dominant Graham Hansen – tok det fyr de neste 45 minuttene på Estadio de San Mamés.

Drøye 10 minutter ut i den andre omgangen fikk katalanerne hull på byllen da gullballen-vinner Aitana Bonmatí kontant sendte Barcelona i føringen.

uLZzm-QXzL0

SENDTE BARCELONA TIL HIMMELS: Aitana Bonmatí kunne juble for scoring i mesterligafinalen.

Foto: AP

Dramatikken stoppet på ingen måte etter Barcelonas scoring. Bare minutter senere fikk Graham Hansen en kjempemulighet for de røde og blå, som var svært nære å passere målstreken.

Ada Hegerberg har slitt med skader denne våren og startet på benken for Lyon. Den norske storscoreren ble byttet på ti minutter før slutt i jakten på en utligning, men greide ikke å hjelpe laget sitt tilbake i kampen.

Imidlertid var det Barcelona som skulle sette spikeren i kista. Etter en lekker kontring fra spanjolene, punkterte innbytter Alexia Putellas kampen med å sende Barcelona til 2–0.

p0QspA2wOzM

SLAPP JUBELEN LØS: Putellas sementerte seieren for Barcelona i årets finale.

Foto: Reuters

Dermed kan Barcelona juble for nok en mesterligatriumf – og sin første seier mot Lyon i en finale.

Siste nytt

  • OL-uttatt seiler (18) døde i dykkerulykke

    18-åringen Jackson James Rice, som skulle representere Tonga i OL i Paris, døde i en fridykkerulykke i helgen.

    Det opplyser familien hans i sosiale medier mandag.

    Rice drev med fridykking fra en båt ved øya Ha'apai i Stillehavet da ulykken skjedde lørdag. 18-åringen besvimte i vannet, og han kunne ikke gjenopplives.

    «Jeg ble velsignet med den beste broren i hele verden, og det gjør vondt å meddele at han nå er borte», skriver hans søster Lily.

    «Han var utrolig på kitesurfing, og jeg vet at han hadde kommet hjem fra OL med en stor, skinnende medalje. Han hadde så mange utrolige venner over hele verden», legger hun til.

    Rice var født i USA, men skulle representere Tonga i OL. Han skulle deltatt i den nye seilklassen kiteboarding.

    (©NTB)

  • Caitlin Clark førte Fever til seier i «hatkampen» mot Sky: – Som det skal være

    Caitlin Clark flørtet med trippel-tosifret og leverte 23 poeng, ni assist og åtte returer da Indiana Fever slo Chicago Sky 91-83 i søndagens «hatkamp» i WNBA.

    Hun ble offer for en ny stygg foul, men beholdt roen og satte straffene.

    – Slik er basketball. Vi prøver alle å vinne, og det er som det skal være, sa Clark om behandlingen hun fikk fra Angel Reese, som slo etter ballen og traff henne hardt i hodet.

    (NTB)

    caitlin clark
    Foto: AP
  • DeChambeau sikret sin andre US Open-seier på siste hull

    Bryson DeChambeau sikret søndag karrierens andre seier i US Open i golf. Med par på siste hull, slo han nordirske Rory McIlroy med bare ett slag.

    McIlroy var i poengrommet da DeChambeau satte den siste seieren og slapp jubelen løs for seieren. Amerikaneren fullførte turneringen sju slag under par.

    Med fem birdies på den siste runden, så det lenge lovende ut for McIlroy, men han bommet også på to korte putter. Han endte dagen ett slag under par – to slag bedre enn DeChambeau – men endte altså ett slag bak sammenlagt.

    Norske Viktor Hovland spilte ikke den siste og avgjørende runden – eller runde før – etter at han ikke klarte cuten etter de to første dagenes spill. Han gikk de innledende rundene seks slag over par, mens de 74 spillerne som kom videre i turneringen, spilte til fem over par eller bedre.

    (©NTB)

    DeChambeau
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal