Hopp til innhold

Mener Graham Hansen bør vinne Gullballen etter finalebragd: – Tallene taler for seg selv

Ingrid Syrstad Engen og Caroline Graham Hansen kunne juble for mesterligatriumf etter å ha slått Lyon 2–0. Nå mener eksperter at sistnevnte bør vinne gullballen.

3Ry212LE9OE

Caroline Graham Hansen kronet en drømmesesong – 27 mål og 25 målgivende på 35 kamper – med å vinne trippelen for Barcelona: Cup, serie og mesterligatriumf.

– Det er en fantastisk dag. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er min livs opplevelse å få stå her og vinne det med fansen som har kommet hit i dag, sier Graham Hansen til NRK.

– Det å få lov til å vinne Mesterligaen foran dem, nesten på hjemmebane, er det fineste jeg har opplevd på fotballbanen, fortsetter hun.

Etter at troféet var sikret ble Graham Hansen båret frem på gullstol av lagvenninnene.

Etter kampen lot heller ikke superlativene vente på seg for 29-åringen som tidvis herjet i finalen. Tidligere Mesterliga-vinner – og assistenttrener på landslaget – Ingvild Stensland mener sesongen til Graham Hansen bør kvalifisere til å vinne gullballen.

– Jeg synes hun har gjort en utrolig sterk sesong. Tallene taler for seg selv. Hun topper det med Mesterliga-seier. Jeg tror hun ligger godt an til den (gullballen), det hadde vært veldig fortjent, sier Stensland i NRK-studio.

Bør Caroline Graham Hansen vinne gullballen?

Kristoffer Løkberg

BØR VINNE: Kristoffer Løkberg mener det ikke er tvil om hvem som bør vinne gullballen.

Foto: Nicolai Trondal

– Det er ingen tvil om at hun bør vinne den. Nå får vi endelig svaret på om gullballen bare er en popularitetskonkurranse, eller om det faktisk går til de spillerne som presterer på det beste nivået, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg.

Hovedpersonen selv er heller ydmyk når det gjelder spekulasjonene om prisen som betegner verdens beste fotballspiller.

– Det er nok lenge til det. Det er uansett hyggelig at folk setter pris på det jeg gjør ute på banen, sier Graham Hansen om gullballenryktene.

– Det kan ikke bli bedre

Barcelona måtte gi tapt for samme motstand i finalene i 2019 og 2022, men på tredje forsøk seiret katalanerne. Klubben forsvarte samtidig finaleseieren fra fjoråret.

– Da er det game over. Det er de store midtbanespillerne som gjør dette for spanjolene og begraver Lyon-spøkelset, sa NRK-kommentator Christian Nilssen etter kampslutt.

APlwrqogHYw

EMOSJONELL: Ingrid Syrstad Engen var tydelig preget etter dommeren blåste av kampen.

Foto: AP

Norske Ingrid Syrstad Engen spilte fra start for Barcelona, og var svært delaktig i å sikre triumfen for katalanerne.

– Det er helt utrolig. Det er nesten så at tårene kommer frem igjen nå. Jeg har gått rundt og siden kampen stoppet og tenkt «endelig så vinner vi mot Lyon». Dette er min andre Mesterliga-seier og jeg kunne ikke vært mer glad, sier en emosjonell Engen til NRK.

– Dette er toppen av alt. Det kan ikke bli bedre. Det er den følelsen jeg har, fortsetter hun.

DS9G4C2Mhdo

MARKANT: Caroline Graham Hansen var på mange måter drivkraften til Barcelona i den første omgangen.

Foto: AFP

På motsatt ende spilte skadepregede Ada Hegerberg, som ble byttet inn for Lyon etter å ha sett de første 80 minuttene fra sidelinjen.

– Barcelona var et bedre lag i dag, det er så enkelt som det. Vi må holde hodet høyt oppe og jobbe hardere for å være her igjen, sier Hegerberg til NRK.

Tiden ute med skade har preget henne.

– Jeg føler jeg har en god sesong, og så får jeg et spark ut fra ingenting på leggen. Det er livet og det er fotball. Det er kjedelig, men jeg vet jeg kommer sterkere tilbake, sa Hegerberg.

Jevn batalje

Etter en svært tett og jevn første omgang – preget av en dominant Graham Hansen – tok det fyr de neste 45 minuttene på Estadio de San Mamés.

Drøye 10 minutter ut i den andre omgangen fikk katalanerne hull på byllen da gullballen-vinner Aitana Bonmatí kontant sendte Barcelona i føringen.

uLZzm-QXzL0

SENDTE BARCELONA TIL HIMMELS: Aitana Bonmatí kunne juble for scoring i mesterligafinalen.

Foto: AP

Dramatikken stoppet på ingen måte etter Barcelonas scoring. Bare minutter senere fikk Graham Hansen en kjempemulighet for de røde og blå, som var svært nære å passere målstreken.

Ada Hegerberg har slitt med skader denne våren og startet på benken for Lyon. Den norske storscoreren ble byttet på ti minutter før slutt i jakten på en utligning, men greide ikke å hjelpe laget sitt tilbake i kampen.

Imidlertid var det Barcelona som skulle sette spikeren i kista. Etter en lekker kontring fra spanjolene, punkterte innbytter Alexia Putellas kampen med å sende Barcelona til 2–0.

p0QspA2wOzM

SLAPP JUBELEN LØS: Putellas sementerte seieren for Barcelona i årets finale.

Foto: Reuters

Dermed kan Barcelona juble for nok en mesterligatriumf – og sin første seier mot Lyon i en finale.

Sportsnyheter

APTOPIX Euro 2024 Soccer Portugal Czech Republic

En problematisk superstjerne

Bør Portugal sette Cristiano Ronaldo på benken?

 Emilia Nilsson Garip

Svensk medaljehåp til sykehus etter dette

Emilia Nilsson Garip fikk et ublidt møte med stupebrettet under tremetersfinalen i EM. Svensken slo føttene kraftig i sammenstøtet og måtte trekke seg.

Euro 2024 - Netherlands v France

Situasjonen skapte heftig debatt – beklaget til lagkompis

«Alle» trodde Nederland hadde scoret et mulig seiersmål i gigantoppgjøret mot Frankrike. Dommerens beslutning får flere til å se rødt.

Siste nytt

 • NHL-finalen går til kamp sju – Helt åpent etter ny Oilers-seier

  Florida Panthers hadde fredag nok en matchball i forsøket på å sikre sin første Stanley Cup, men tapte 1–5 mot Edmonton. Dermed avgjøres alt i kamp nummer sju.

  Oilers hadde hjemmebanefordel i det som uansett utfall ville bli den siste kampen på canadisk is i denne NHL-sesongen.

  Fredagens Panthers-tap var første gang i årets sluttspill at Panthers tapte tre kamper på rad.

  – Jobben er ikke ferdig. Det er en fantastisk historie, men du må avslutte den. Alle vil glemme den om vi ikke fullfører, sa målscorer Hyman etter kampen.

  Dersom Edmonton vinner i Florida når den sjuende og avgjørende kampen spilles på mandag, er det første gang på over 80 år at et lag har ligget under 0–3 i finalen og likevel sikret seg Stanley Cup-trofeet til slutt. Sist det skjedde var i 1942, da canadiske Toronto Maple Leafs kom tilbake og vant fire kamper på rad mot Detroit Red Wings etter å ha tapt de tre første finalekampene (©NTB)

  Edmonton Oilers' Zach Hyman jubler for scoring.
  Foto: AP
 • Borge kjemper om topplassering

  Celine Borge (25) gikk fredagens runde i majorturneringen i Washington på ett slag over par, men holder en viss kontakt med teten og ligger på delt 18.-plass.

  Borge startet imponerende på den andre runden da hun noterte birdie på sitt første hull (hull 10), samme hull som hun torsdag måtte tåle en dobbeltbogey på.

  Det ble også birdie på 15. hull, og dermed lå Borge på tre slag under par totalt i turneringen. Men på turen ut fra klubbhuset skulle hun få mer trøbbel.

  Bogeyer på 1., 4. og 5. hull sørget for at Borge var tilbake på par totalt og ett slag over par for runden. Hun reddet seg litt inn med en birdie på hull sju, men noterte en ny bogey på hull ni.

  Kvinnenes PGA-mesterskap arrangeres i Sammamish like utenfor Seattle og er årets 3. majorturnering. I tilsvarende turnering i fjor endte Borge på delt 39.-plass.

  Duoen Sarah Schmelzel (USA) og Amy Yang (Sør-Korea) deler teten i storturneringen på seks slag under par. For Borge skiller det bare to slag opp til 9.-plassen før hun slår ut på tredje runde klokken 19.55 norsk tid lørdag.

  (©NTB)

  Celine Borge
  Foto: AP
 • Svensk medaljehåp sendt til sykehus etter dette

  Emilia Nilsson Garip fikk et ublidt møte med stupebrettet under tremetersfinalen i EM. Svensken slo føttene kraftig i sammenstøtet og ble tvunget til å avbryte konkurransen. Det skriver SVT.

  – Det var skummelt og jeg var litt i sjokk, sier Garip til kanalen.

  Stuperen lå på medaljeplass da ulykken skjedde. Hun ble kort tid etter sendt til sykehus i Beograd.

  Garip forteller at hun er ved godt mot.

  – Jeg slo meg bare litt. Jeg fikk noen riper og vonde føtter, men det er det. Jeg kan snart kunne hoppe igjen, sier Garip.

  Det gikk langt bedre for vår egen Helle Tuxen. Hun gråt gledestårer etter å ha tatt sølvmedalje under EM fredag.

   Emilia Nilsson Garip
  Foto: OLIVER BUNIC

Sendeplan

Kl. Program Kanal