Hopp til innhold

Warholm med Ingebrigtsen-støtte: – Kan ikke sette lenker på dem fordi Norge er sært

BERGEN/OSLO (NRK): Både Filip Ingebrigtsen og friidrettssjef Erlend Slokvik er lei av det særnorske høydehusforbudet. De får støtte av Karsten Warholm – som selv ikke er interessert i den type trening.

Gjert og Filip Ingebrigtsen

I GANG MED SESONGEN: Filip (t.h.) og far og trener Gjert Ingebrigtsen på sesongåpningen under Trond Mohn Games i Bergen onsdag kveld.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er helt latterlig at vi skal ha noe som er ulovlig i Norge, men som er lov alle andre steder, sier Karsten Warholm.

Han snakker om det særnorske forbudet mot bruk av høydehus. Et forbud Filip Ingebrigtsen uttrykte at han mener er urettferdig, etter sesongdebuten denne uka. Da lurte nemlig NRK på om han har testet Olympiatoppens klimakammer etter at han flyttet til Oslo.

Filip Ingebrigtsen fikk bank av Filip Sasinek (t.v.)

SLÅTT: Tsjekkiske Filip Sasinek slo Filip Ingebrigtsen under sesongåpningen på 1500 meter i Bergen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Det har jeg ikke. Når vi får høyderom – som er det samme, å manipulere lufta – så vil jeg gjerne prøve det. Men varme, vi har badstu … Jeg synes heller vi skal bruke pengene på høydehus. Det hadde vært en veldig stor fordel for oss, sier Filip Ingebrigtsen.

– Jeg må løpe med støvler og de med piggsko

Løpefamilien fra Sandnes har flere ganger tidligere uttalt at de er kritiske til forbudet, som ble vedtatt av Idrettstinget i 2003, og fulgt opp i 2015.

– Jeg driver ikke med politikk. Jeg vil bare stille på like vilkår som resten av verden. At ikke jeg må løpe med støvler og de med piggsko, men at vi må stille med samme utstyr og ha samme forholdene, sier Ingebrigtsen.

For hekkeløper Warholm er ikke trening i høydehus noe han savner, men han har forståelse for frustrasjonen.

– Jeg støtter Filip 100 prosent. Vi kan ikke sette lenker på Ingebrigtsen eller noen andre fordi Norge er sært på den greia. Det er en gammel lov, og blir det blir litt sånn som at hvis Kenya skulle satse på langrenn, men forby kunstsnø, sier Warholm, og flirer av sin egen sammenligning.

Karsten Warholm

GIR STØTTE: Karsten Warholm er enig med Filip Ingebrigtsen i at høydehusforbudet bør oppheves.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Ser du at det kan være en etisk problemstilling å manipulere høyde?

– Mitt syn er at det ikke er det. Da kan man si at alt som finnes opp av nye ting er det også, og det ville være med på å bremse utviklingen, svarer han.

Kritisk til avgjørelsesmetoden

Også friidrettsforbundets toppidrettssjef, Erlend Slokvik, mener høydehusvedtaket bør tas opp på nytt.

– Det er fortsatt litt spredte meninger. Noe av problemet er at så lenge det er Idrettstinget som skal bestemme det, så sitter det en masse folk som ikke har peiling på toppidrett og bestemmer over toppidretten, sier han.

Erlend Slokvik

FOR ENDRING: Friidrettssjef Erlend Slokvik.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hva legger du i det?

– Der sitter det ledere i idrettskretser og sånt, og en skal ikke forvente at de kan så mye om toppidrett. Det er egentlig ikke det de skal ha fokus på, heller, svarer Slokvik, som er enig i hvordan den norske modellen under idrettsforbundet er, men at heller Olympiatoppens fagfolk burde tatt slike avgjørelser.

– Så lenge det er fullt lovlig og fagfolk sier det er fornuftig, skulle vi forholdt oss til det, sier toppidrettssjefen.

Også Slokvik mener det hadde vært bedre for norske utøvere å kunne bruke høydehus, fremfor å måtte reise på flere lange samlinger i høyden.

– Vi klarer å hevde oss bra uten å bruke det også. Det viser vi jo i en rekke idretter. Så det er ikke et «must», men det hadde vært en fordel for enkelte utøvere, sier han.

  • Idrettstinget 2019 er denne helgen. Høydehus er ikke et av temaene på agendaen. I en SMS til NRK skriver toppidrettssjef Tore Øvrebø følgende: «Vedtaket fra Idrettstinget i 2003, er et særnorsk forbud som vi forholder oss til som et premiss i vårt arbeid».

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal