Hopp til innhold

Warholm med Ingebrigtsen-støtte: – Kan ikke sette lenker på dem fordi Norge er sært

BERGEN/OSLO (NRK): Både Filip Ingebrigtsen og friidrettssjef Erlend Slokvik er lei av det særnorske høydehusforbudet. De får støtte av Karsten Warholm – som selv ikke er interessert i den type trening.

Gjert og Filip Ingebrigtsen

I GANG MED SESONGEN: Filip (t.h.) og far og trener Gjert Ingebrigtsen på sesongåpningen under Trond Mohn Games i Bergen onsdag kveld.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er helt latterlig at vi skal ha noe som er ulovlig i Norge, men som er lov alle andre steder, sier Karsten Warholm.

Han snakker om det særnorske forbudet mot bruk av høydehus. Et forbud Filip Ingebrigtsen uttrykte at han mener er urettferdig, etter sesongdebuten denne uka. Da lurte nemlig NRK på om han har testet Olympiatoppens klimakammer etter at han flyttet til Oslo.

Filip Ingebrigtsen fikk bank av Filip Sasinek (t.v.)

SLÅTT: Tsjekkiske Filip Sasinek slo Filip Ingebrigtsen under sesongåpningen på 1500 meter i Bergen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Det har jeg ikke. Når vi får høyderom – som er det samme, å manipulere lufta – så vil jeg gjerne prøve det. Men varme, vi har badstu … Jeg synes heller vi skal bruke pengene på høydehus. Det hadde vært en veldig stor fordel for oss, sier Filip Ingebrigtsen.

– Jeg må løpe med støvler og de med piggsko

Løpefamilien fra Sandnes har flere ganger tidligere uttalt at de er kritiske til forbudet, som ble vedtatt av Idrettstinget i 2003, og fulgt opp i 2015.

– Jeg driver ikke med politikk. Jeg vil bare stille på like vilkår som resten av verden. At ikke jeg må løpe med støvler og de med piggsko, men at vi må stille med samme utstyr og ha samme forholdene, sier Ingebrigtsen.

For hekkeløper Warholm er ikke trening i høydehus noe han savner, men han har forståelse for frustrasjonen.

– Jeg støtter Filip 100 prosent. Vi kan ikke sette lenker på Ingebrigtsen eller noen andre fordi Norge er sært på den greia. Det er en gammel lov, og blir det blir litt sånn som at hvis Kenya skulle satse på langrenn, men forby kunstsnø, sier Warholm, og flirer av sin egen sammenligning.

Karsten Warholm

GIR STØTTE: Karsten Warholm er enig med Filip Ingebrigtsen i at høydehusforbudet bør oppheves.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Ser du at det kan være en etisk problemstilling å manipulere høyde?

– Mitt syn er at det ikke er det. Da kan man si at alt som finnes opp av nye ting er det også, og det ville være med på å bremse utviklingen, svarer han.

Kritisk til avgjørelsesmetoden

Også friidrettsforbundets toppidrettssjef, Erlend Slokvik, mener høydehusvedtaket bør tas opp på nytt.

– Det er fortsatt litt spredte meninger. Noe av problemet er at så lenge det er Idrettstinget som skal bestemme det, så sitter det en masse folk som ikke har peiling på toppidrett og bestemmer over toppidretten, sier han.

Erlend Slokvik

FOR ENDRING: Friidrettssjef Erlend Slokvik.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hva legger du i det?

– Der sitter det ledere i idrettskretser og sånt, og en skal ikke forvente at de kan så mye om toppidrett. Det er egentlig ikke det de skal ha fokus på, heller, svarer Slokvik, som er enig i hvordan den norske modellen under idrettsforbundet er, men at heller Olympiatoppens fagfolk burde tatt slike avgjørelser.

– Så lenge det er fullt lovlig og fagfolk sier det er fornuftig, skulle vi forholdt oss til det, sier toppidrettssjefen.

Også Slokvik mener det hadde vært bedre for norske utøvere å kunne bruke høydehus, fremfor å måtte reise på flere lange samlinger i høyden.

– Vi klarer å hevde oss bra uten å bruke det også. Det viser vi jo i en rekke idretter. Så det er ikke et «must», men det hadde vært en fordel for enkelte utøvere, sier han.

  • Idrettstinget 2019 er denne helgen. Høydehus er ikke et av temaene på agendaen. I en SMS til NRK skriver toppidrettssjef Tore Øvrebø følgende: «Vedtaket fra Idrettstinget i 2003, er et særnorsk forbud som vi forholder oss til som et premiss i vårt arbeid».

Siste nytt

  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP
  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal