Warholm med Ingebrigtsen-støtte: – Kan ikke sette lenker på dem fordi Norge er sært

BERGEN/OSLO (NRK): Både Filip Ingebrigtsen og friidrettssjef Erlend Slokvik er lei av det særnorske høydehusforbudet. De får støtte av Karsten Warholm – som selv ikke er interessert i den type trening.

Gjert og Filip Ingebrigtsen

I GANG MED SESONGEN: Filip (t.h.) og far og trener Gjert Ingebrigtsen på sesongåpningen under Trond Mohn Games i Bergen onsdag kveld.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er helt latterlig at vi skal ha noe som er ulovlig i Norge, men som er lov alle andre steder, sier Karsten Warholm.

Han snakker om det særnorske forbudet mot bruk av høydehus. Et forbud Filip Ingebrigtsen uttrykte at han mener er urettferdig, etter sesongdebuten denne uka. Da lurte nemlig NRK på om han har testet Olympiatoppens klimakammer etter at han flyttet til Oslo.

Filip Ingebrigtsen fikk bank av Filip Sasinek (t.v.)

SLÅTT: Tsjekkiske Filip Sasinek slo Filip Ingebrigtsen under sesongåpningen på 1500 meter i Bergen.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Det har jeg ikke. Når vi får høyderom – som er det samme, å manipulere lufta – så vil jeg gjerne prøve det. Men varme, vi har badstu … Jeg synes heller vi skal bruke pengene på høydehus. Det hadde vært en veldig stor fordel for oss, sier Filip Ingebrigtsen.

– Jeg må løpe med støvler og de med piggsko

Løpefamilien fra Sandnes har flere ganger tidligere uttalt at de er kritiske til forbudet, som ble vedtatt av Idrettstinget i 2003, og fulgt opp i 2015.

– Jeg driver ikke med politikk. Jeg vil bare stille på like vilkår som resten av verden. At ikke jeg må løpe med støvler og de med piggsko, men at vi må stille med samme utstyr og ha samme forholdene, sier Ingebrigtsen.

For hekkeløper Warholm er ikke trening i høydehus noe han savner, men han har forståelse for frustrasjonen.

– Jeg støtter Filip 100 prosent. Vi kan ikke sette lenker på Ingebrigtsen eller noen andre fordi Norge er sært på den greia. Det er en gammel lov, og blir det blir litt sånn som at hvis Kenya skulle satse på langrenn, men forby kunstsnø, sier Warholm, og flirer av sin egen sammenligning.

Karsten Warholm

GIR STØTTE: Karsten Warholm er enig med Filip Ingebrigtsen i at høydehusforbudet bør oppheves.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Ser du at det kan være en etisk problemstilling å manipulere høyde?

– Mitt syn er at det ikke er det. Da kan man si at alt som finnes opp av nye ting er det også, og det ville være med på å bremse utviklingen, svarer han.

Kritisk til avgjørelsesmetoden

Også friidrettsforbundets toppidrettssjef, Erlend Slokvik, mener høydehusvedtaket bør tas opp på nytt.

– Det er fortsatt litt spredte meninger. Noe av problemet er at så lenge det er Idrettstinget som skal bestemme det, så sitter det en masse folk som ikke har peiling på toppidrett og bestemmer over toppidretten, sier han.

Erlend Slokvik

FOR ENDRING: Friidrettssjef Erlend Slokvik.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hva legger du i det?

– Der sitter det ledere i idrettskretser og sånt, og en skal ikke forvente at de kan så mye om toppidrett. Det er egentlig ikke det de skal ha fokus på, heller, svarer Slokvik, som er enig i hvordan den norske modellen under idrettsforbundet er, men at heller Olympiatoppens fagfolk burde tatt slike avgjørelser.

– Så lenge det er fullt lovlig og fagfolk sier det er fornuftig, skulle vi forholdt oss til det, sier toppidrettssjefen.

Også Slokvik mener det hadde vært bedre for norske utøvere å kunne bruke høydehus, fremfor å måtte reise på flere lange samlinger i høyden.

– Vi klarer å hevde oss bra uten å bruke det også. Det viser vi jo i en rekke idretter. Så det er ikke et «must», men det hadde vært en fordel for enkelte utøvere, sier han.

 • Idrettstinget 2019 er denne helgen. Høydehus er ikke et av temaene på agendaen. I en SMS til NRK skriver toppidrettssjef Tore Øvrebø følgende: «Vedtaket fra Idrettstinget i 2003, er et særnorsk forbud som vi forholder oss til som et premiss i vårt arbeid».

Siste nytt

 • Uruguay slo Chile

  Uruguay slo Chile 1-0 medan Ecuador og Japan spela 1-1 i dei siste gruppekampane i Copa America i natt.

  Kvartfinalene torsdag, fredag og laurdag er dermed klare: Brasil - Paraguay, Venezuela - Argentina, Colombia - Chile og Uruguay - Peru.

  Edinson Cavani
  Foto: Leo Correa / AP
 • USA til kvartfinale

  Megan Rapinoe ble den andre i VM-historien til å score på to straffer i samme kamp da USA slo Spania 2-1 i åttedelsfinalen. Amerikanerne tok ledelsen etter syv minutter, men bare to minutter senere utlignet Jennifer Hermoso. Kvarteret før slutt avgjorde Rapinoe i favør USA.

  Megan Rapinoe
  Foto: Bernadett Szabo / Reuters
 • Landslaget ga seerrekord

  667 000 seere i snitt så Norge avansere til kvartfinalen i VM lørdag kveld. På det meste var det 895 000 seere som fikk med seg dramaet mot Australia, det er ny rekord. Ingen fotballkamp på norsk TV har gitt høyere seertall i år.

  Fotball VM-kvinner 2019, åttenedelsfinale Norge-Australia 1-1, 5-2 etter straffespark.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal