VM-håpet glipper etter historisk Norge-tap

BAKU/OSLO (NRK): Dette var kampen Norge skulle og burde vinne, men Per-Mathias Høgmo og det norske landslaget greide aldri å snu kampen etter en tidlig scoring av Aserbajdsjan.

Aserbajdsjan-Norge

NEDERLAG: Norge tapte 0-1 i den viktige kampen mot Aserbajdsjan.

– Jeg er skuffet over at vi ikke slår et lag som vi bør slå, sier Høgmo etter kampen.

– Vi er veldig skuffet over å ikke ta tre poeng her. Det var målet vårt, men nå fokuserer vi på kampen mot San Marino, sier treneren, som avviser at han trekker seg etter tapet.

– Det er ikke tid for den type spørsmål. Jeg akter ikke å gå inn i den type diskusjon nå. Nå er vi veldig skuffet over resultatet, sier han.

Skuffede spillere

Dermed må Høgmos menn vende slukøret hjem fra Baku uten poeng i kofferten og stadig tynnere håp om en VM-plass. De norske spillerne tuslet rett av banen med blikket i gresset etter kampen.

– Vi fikk et pissmål imot oss tidlig i kampen, men det er f.... meg ikke godt nok. Vi spillerne må ta på oss denne her. Det vi gjør er ikke godt, sier Haitam Aleesami til Max.

– Vi er ikke gode nok, rett og slett. Guttene er forbannet og vi skjemtes da vi gikk i garderoben, forteller Pål Andre Helland til NRK.

En presset landslagstrener møter pressen

– Mangel på kvalitet

Dette er første gang Norge taper for Aserbajdsjan, som ligger på 133.-plass på rankingen, og det er også første gang Norge slipper inn mål mot dem.

Men et til tider passivt og temposvakt Norge fikk det svært tøft mot Aserbajdsjan etter at hjemmelaget fikk en tidlig scoring.

Nå må landslaget vinne eller ta poeng i de resterende kampene for å ha håp om en VM-plass. Det kan bli tøft.

– Vi slipper inn mål mot et lag som knapt angriper. Det vitner om mangel på kvalitet i begge ledd, sier NRK-ekspert Karl Petter Løken, som synes dette var en trist kamp:

– Vi slipper inn et håpløst baklengsmål. Med tapet i dag er det kjørt allerede. Nå må vi slå Tsjekkia borte, sier han skuffet om Norges sjanser i VM-kvalifiseringen.

Kalddusj

Det tok ikke mer enn drøye ti minutter før kalddusjen kom i Baku.

Norges forsvar stod og sov da Aserbajdsjan fikk frispark fra god posisjon - like utenfor sekstenmeteren.

Dermed kunne en umarkert Maksim Medvedyev snappe om andreballen og skyte den i mål fra 15 meter. Utrolig slett forsvarsspill av Norge, som fikk den starten på kampen de aller minst ønsket seg.

Hjemmelaget kunne på sin side juble for sitt aller første mål mot Norge.

– Det er all grunn til å kritisere det norske forsvarsspillet på baklengsmålet. Vi henger rett og slett ikke med. Vi ligger altfor langt unna motspillerne, sier Karl Petter Løken.

Trakk seg tilbake

Etter hvert trakk Aserbajdsjan seg lenger bak på egen banehalvdel, noe som åpnet for økt norsk press. Hjemmelaget var imidlertid godt organiserte i forsvar, og var ved flere anledninger farlige på kontringer og dødballer.

Det norske laget kom etter hvert til flere sjanser utover i 1. omgang. Like før pause var Haitam Aleesami farlig frempå da han stupheadet ballen rett på keeper, men Høgmos gutter måtte gå til pause med ett mål mot seg.

– Vi var altfor passive. Tempoet må opp, det er en del ting som må opp i kvalitet, påpekte toppfotballsjef Nils Johan Semb til Max i pausen.

Aserbajdsjan-Norge.

Haitam Aleesami hadde enkelte sjanser i 1. omgang.

Jaktet utligning

På den norske trenerbenken økte temperaturen.

Diskusjonene akselererte utover i 2.-omgang. En presset Høgmo vekslet med å gestikulere heftig mot spillerne og å stå rolig med armene i kors.

Bak ham satt et avventende hjemmepublikum, som livnet til hver gang vertene klarerte eller nærmet seg midtbanestreken.

Aserbajdsjan hadde ingen planer om å skape noe som helst i 2. omgang. Laget ble liggende med 11 mann i eget forsvar, mens Norge fortvilet jaktet en utligning - uten å lykkes.

Elendig gressdekke

Aserbajdsjan tok imot Norge på et elendig banedekke. Gressdekket på stadion var så løst at kampen risikerte å bli utsatt, men etter en inspeksjon lørdag valgte man likevel å gjennomføre kampen.

Gressdekket skapte store utfordringer for spillerne under kampen, men var neppe til større bry for det norske laget enn hjemmelaget.

• Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

«Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

«Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

Aryna Sabalenka
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

Messi på benken under kampen i Hongkong
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.