VM-håpet glipper etter historisk Norge-tap

BAKU/OSLO (NRK): Dette var kampen Norge skulle og burde vinne, men Per-Mathias Høgmo og det norske landslaget greide aldri å snu kampen etter en tidlig scoring av Aserbajdsjan.

Aserbajdsjan-Norge

NEDERLAG: Norge tapte 0-1 i den viktige kampen mot Aserbajdsjan.

– Jeg er skuffet over at vi ikke slår et lag som vi bør slå, sier Høgmo etter kampen.

– Vi er veldig skuffet over å ikke ta tre poeng her. Det var målet vårt, men nå fokuserer vi på kampen mot San Marino, sier treneren, som avviser at han trekker seg etter tapet.

– Det er ikke tid for den type spørsmål. Jeg akter ikke å gå inn i den type diskusjon nå. Nå er vi veldig skuffet over resultatet, sier han.

Skuffede spillere

Dermed må Høgmos menn vende slukøret hjem fra Baku uten poeng i kofferten og stadig tynnere håp om en VM-plass. De norske spillerne tuslet rett av banen med blikket i gresset etter kampen.

– Vi fikk et pissmål imot oss tidlig i kampen, men det er f.... meg ikke godt nok. Vi spillerne må ta på oss denne her. Det vi gjør er ikke godt, sier Haitam Aleesami til Max.

– Vi er ikke gode nok, rett og slett. Guttene er forbannet og vi skjemtes da vi gikk i garderoben, forteller Pål Andre Helland til NRK.

En presset landslagstrener møter pressen

– Mangel på kvalitet

Dette er første gang Norge taper for Aserbajdsjan, som ligger på 133.-plass på rankingen, og det er også første gang Norge slipper inn mål mot dem.

Men et til tider passivt og temposvakt Norge fikk det svært tøft mot Aserbajdsjan etter at hjemmelaget fikk en tidlig scoring.

Nå må landslaget vinne eller ta poeng i de resterende kampene for å ha håp om en VM-plass. Det kan bli tøft.

– Vi slipper inn mål mot et lag som knapt angriper. Det vitner om mangel på kvalitet i begge ledd, sier NRK-ekspert Karl Petter Løken, som synes dette var en trist kamp:

– Vi slipper inn et håpløst baklengsmål. Med tapet i dag er det kjørt allerede. Nå må vi slå Tsjekkia borte, sier han skuffet om Norges sjanser i VM-kvalifiseringen.

Kalddusj

Det tok ikke mer enn drøye ti minutter før kalddusjen kom i Baku.

Norges forsvar stod og sov da Aserbajdsjan fikk frispark fra god posisjon - like utenfor sekstenmeteren.

Dermed kunne en umarkert Maksim Medvedyev snappe om andreballen og skyte den i mål fra 15 meter. Utrolig slett forsvarsspill av Norge, som fikk den starten på kampen de aller minst ønsket seg.

Hjemmelaget kunne på sin side juble for sitt aller første mål mot Norge.

– Det er all grunn til å kritisere det norske forsvarsspillet på baklengsmålet. Vi henger rett og slett ikke med. Vi ligger altfor langt unna motspillerne, sier Karl Petter Løken.

Trakk seg tilbake

Etter hvert trakk Aserbajdsjan seg lenger bak på egen banehalvdel, noe som åpnet for økt norsk press. Hjemmelaget var imidlertid godt organiserte i forsvar, og var ved flere anledninger farlige på kontringer og dødballer.

Det norske laget kom etter hvert til flere sjanser utover i 1. omgang. Like før pause var Haitam Aleesami farlig frempå da han stupheadet ballen rett på keeper, men Høgmos gutter måtte gå til pause med ett mål mot seg.

– Vi var altfor passive. Tempoet må opp, det er en del ting som må opp i kvalitet, påpekte toppfotballsjef Nils Johan Semb til Max i pausen.

Aserbajdsjan-Norge.

Haitam Aleesami hadde enkelte sjanser i 1. omgang.

Jaktet utligning

På den norske trenerbenken økte temperaturen.

Diskusjonene akselererte utover i 2.-omgang. En presset Høgmo vekslet med å gestikulere heftig mot spillerne og å stå rolig med armene i kors.

Bak ham satt et avventende hjemmepublikum, som livnet til hver gang vertene klarerte eller nærmet seg midtbanestreken.

Aserbajdsjan hadde ingen planer om å skape noe som helst i 2. omgang. Laget ble liggende med 11 mann i eget forsvar, mens Norge fortvilet jaktet en utligning - uten å lykkes.

Elendig gressdekke

Aserbajdsjan tok imot Norge på et elendig banedekke. Gressdekket på stadion var så løst at kampen risikerte å bli utsatt, men etter en inspeksjon lørdag valgte man likevel å gjennomføre kampen.

Gressdekket skapte store utfordringer for spillerne under kampen, men var neppe til større bry for det norske laget enn hjemmelaget.

• Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.