Hopp til innhold

Vil trosse krav om «OL-munnkurv»: – Liker ikke å bli lagt lokk på

OL-utøvere trues med straff, dersom de ytrer seg på tvers av kinesisk lov. Det får flere norske idrettsprofiler til å reagere.

Sesongstart skiskyting

VIL SNAKKE: Vetle Sjåstad Christiansen sier han kommer til snakke fritt under OL.

Foto: Geir Olsen / NTB

Vi liker jo ikke å bli lagt lokk på. Jeg kommer til å si det som ligger mitt hjerte nærmest, uavhengig av landets lover og regler.

Det sier skiskytterprofil Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

Onsdag kunne kinesiske myndigheter bekrefte at OL-utøvere kan miste akkrediteringen eller få en form for straff, hvis de ytrer seg om noe som bryter med kinesisk lov.

Uttalelsen får flere av Norges største idrettsprofiler til å reagere.

Det er jo synd, synes jeg. Alle mennesker burde ha friheten til å si det vi ønsker og føler. Alle mennesker fortjener ytringsfrihet, sier friskiutøver Birk Ruud til NRK.

Hvis de må si noe som det her, så syns jeg det høres litt ut som at de har noe å skjule. Jeg er enig med at man ikke nødvendigvis skal bruke den arenaen til å ytre slike ting, men samtidig er det noe som ikke er bra nok, så bør det komme reaksjoner på det, sier langrennsløper og skiskytter Nils Erik Ulset, til NRK.

VM snøsport for parautøvere

ØNSKER ÅPENHET: Nils Erik Ulset mener folk må få lov til å reagere hvis det er grunnlag for det.

Foto: Geir Olsen / NTB

Kampanje

I november frontet en rekke norske idrettsprofiler en Amnesty-kampanje som handlet om ytringsfrihet. Mange av særforbundene delte også kampanjebudskapet på sine plattformer.

Et innlegg på Instagram viser flere av Norges OL-profiler med teksten «freedom of speech is a human right».

Skiforbundet - kampanje
Foto: Skiforbundet/Instagram

Kombinertstjerne Jørgen Graabak var av en de avbildede profilene i innlegget. Til NRK sier Graabak at han støtter ytringsfrihet og menneskerettigheter uansett hvor han befinner seg, men at han vil bruke minst mulig energi på politikk under OL.

Jeg har bestemt meg for å reise til OL som idrettsutøver, ikke som politiker. Akkurat nå fokuserer jeg på å gjøre jobben min som idrettsutøver best mulig, og bruker minst mulig energi på andre ting, sier han.

Skiskytterstjerne Sturla Holm Lægreid vil på sin side ikke ta noen sjanser før OL, etter å ha hørt uttalelsene til myndighetene.

Da er det bare å ikke ytre motstand mot regimet, da. Nå vil jeg ikke kritisere så mye når vi har fått beskjed om å ikke kritisere og kan bli straffet på det. Vi må reise dit som gjester, så kan vi kanskje se tilbake på hvordan det var og komme med kritikk ut ifra det vi opplevde der. Jeg skal ikke kritisere noe nå før jeg reiser dit, sier han til NRK.

Sesongstart skiskyting

TAUS: Sturla Holm Lægreid vil ikke risikere noe før OL.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Krever reaksjoner

Generalsekretær i Amnesty, John Peder Egenæs, reagerer sterkt på uttalelsene. Han mener det er uakseptabelt at utøvere blir kneblet i forbindelse med De olympiske leker.

Dette krever reaksjoner, dette krever at den norske olympiske komiteen umiddelbart tar kontakt med IOC, og krever at de også legger press på kinesiske myndigheter. IOC var med og lovte ytringsfrihet, og vi mener at norske myndigheter som har engasjert seg, sagt de skal ta opp menneskerettigheter i forbindelse med OL, skal ta opp dette med kinesiske myndigheter, sier Egenæs til NRK.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge på TILs pressekonferanse om QR drakter

REAGERER: John Peder Egenæs mener at IOC må legge press på kinesiske myndigheter.

Foto: Julie Bendiksen / NRK

Eivind Vad Petterson, statssekretær i Utenriksdepartement, mener at den norske regjeringen er klare og tydelige på hva de forventer av det kinesiske vertskapet.

Vi forventer at det kinesiske vertskapet legger til rette for et godt arrangement uten å innskrenke utøvernes eller medias frihet. Så er det også opp til idretten å styre seg selv, langt på vei, så nøyaktig hvordan vi skal kommunisere dette, og hva arbeidsstillingen er mellom norske myndigheter og idretten, må vi kommet tilbake til. Fra norske myndigheters side er det ikke noe tvil om hva vi mener om norske utøveres ytringsfrihet, sier han til NRK.

Nå som Kina har sagt det de har sagt, vil dere råde norske utøvere til å være varsomme med hva de sier mens de er der?

Det tror jeg det er for tidlig å si noe om. Vi har registrert den uttalelsen som har kommet i media, og vi er tydelige fra norske myndigheters side om hva vi mener om ytringsfrihet, sier Vad Petterson.

Har de ikke nettopp signalisert at de innskrenker OL-utøvernes ytringsfrihet, ved å si det de sa i går?

Nå har vi registrert det utspillet, så får de neste dagene vise hva det betyr i praksis. Men fra norsk side er holdningen vår klar. Vi forventer at vertskapet gjennomfører et arrangement, uten å innskrenke utøvernes eller medias frihet, svarer statssekretæren.

Siste nytt

 • Sagosens Kiel trakk Barcelona

  Det tyske storlaget Kiel med Sander Sagosen og Harald Reinkind i stallen møter Barcelona i semifinalen i mesterliga-håndballen.

  – Jeg vet ikke om det er noen fordel for oss. Vi har en del nye spillere, men vi kan kanskje komme til Köln og overraske. Det er en stor begivenhet for oss, og noe vi har trent for hele sesongen, sa Sander Sagosen etter trekningen i Wien.

  – Jeg ser fram til helgen og håper vi kan å bringe pokalen tilbake til Kiel, men det blir tøft, la trønderen til.

  I den andre semifinalen skal Kielce (Polen) opp mot Veszprém (Ungarn). Finalehelgen spilles i tyske Köln 18.-19. juni.

  Champions League håndball Elverum - THW Kiel
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kovac tar over Wolfsburg

  Niko Kovac får jobben med å løfte Wolfsburg etter en skuffende Bundesliga-sesong. Han har tidligere trent Bayern München.

  Wolfsburg ble bare nummer tolv på tabellen i den tyske toppdivisjonen. I fjor ble det fjerdeplass og mesterligabillett.

  Kovac har skrevet under en treårskontrakt og erstatter Florian Kohfeldt i klubben fra bilbyen. Den tyskfødte kroaten har stått uten trenerjobb siden han fikk sparken i Monaco i januar.

  Niko Kovac
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Her løfter nordmannen 360 kilo og sikrer VM-gull

  Per Marius Hole (33) er verdensmester i benkpress etter at han løftet utrolige 360 kilo i Kasakhstan.

  – Det føles utrolig bra. Det har vært en guttedrøm lenge å ta den VM-tittelen, sier Hole til NRK.

  Mandagens seier kom i åpen klasse i Almaty, og Hole var best i et sterkt felt. Han slo hjemmefavoritten Arslan Sujunsjalijev med fattige 2,5 kilo.

  Det er Holes første VM-gull i en ren benkpresskonkurranse, men i fjor ble han verdensmester i disiplinen under mesterskapet i fullt styrkeløft i Stavanger.

  33-åringen satte nylig norsk rekord med et løft på 360 kilo i NM i Bergen. Den vekten greide han igjen i Kasakhstan, skriver NTB.

  Han beskriver følelsen av å løfte 360 kilo som «helt ubeskrivelig».

  – Kroppen føles lettere påkjørt. Du løfter med en spesiell skjorte, så det blir stramt. Det gjør at du får veldig mye trøkk i hodet. Når du pusher deg så langt på de tunge løftene, blir man rett og slett småsvimmel, sier han.

  Per Marius Hole løfter 360 kilo og tar VM-gull
  Foto: Skjermdump: IPF

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste