Hopp til innhold

Skiforbundets beskjed til Bolsjunov og russerne: – Vi ønsker ikke deres deltagelse

Norges Skiforbund vil ikke ha russisk deltakelse i verdenscuprenn i Norge. Ifølge arrangementssjefen kan forbundet heller ikke garantere for russernes sikkerhet om de kommer.

VM p ski 2021 i Oberstdorf, Aleksandr Bolsjunov

IKKE ØNSKET I NORGE: Aleksandr Bolsjunov og andre russere.

Foto: Lise Åserud / NTB

Skistyret har i dag besluttet at Norges Skiforbund ikke ønsker Russland, eller russiske utøvere, deltagelse på de forestående verdenscuprennene og verdensmesterskap i Norge slik situasjonen er nå, sier skipresident Erik Røste i en pressemelding som ble sendt ut lørdag formiddag.

Norge skal i de neste ukene arrangere verdenscup i alpint, kombinert, langrenn og hopp. Det er også et skiflygings-VM i Vikersund.

Pressetreff og verdenscup-arrangementer

TYDELIG SIGNAL: Skipresident Erik Røste vil ikke ha russiske skiløpere i Norge.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

I pressemeldingen skriver Skiforbundet:

«Styret i Norges Skiforbund har i dag drøftet situasjonen knyttet til Russlands invasjon av Ukraina, og hvordan dette påvirker de kommende verdenscuprennene og verdensmesterskapet i Norge. Norges Skiforbunds beskjed til Russland og russiske utøvere krystallklar; Vi ønsker ikke deres deltagelse!»

Lørdag vedtok også styret i Norges idrettsforbund et ønske om utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett.

– Tydelig signal til FIS

Overfor NRK utdyper skipresidenten Skiforbundets vedtakt:

– Angrepet på det ukrainske folk og de store lidelsene vi ser bilder av nå kan ikke idretten forholde seg passive og være nøytrale til. Derfor var styret i Norges Skiforbund tydelig på at dette må få konsekvenser utover det som allerede er bestemt. Derfor kommer vi til å sende et klart og tydelig signal til FIS om at vi ikke ønsker Russland og russiske utøveres deltakelse på konkurranser i Norge de neste ukene.

Foreløpig har ikke Det internasjonale Skiforbundet (FIS) kommet med noen startnekt for russere eller oppfordring om at de skal holde seg unna.

På forespørsel fra NRK lørdag, viser FIS til fredagens pressemelding om at alle verdenscuparrangementer i Russland er avlyst eller flyttet.

Les også Klæbo synes Russland-nei kom for sent: – Burde skjedd for lenge siden

Johannes Høsflot Klæbo

– Forstår ikke

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen kommenterer utspillet slik:

– At idretten og særforbundene er autonome er et viktig prinsipp. Samtidig støtter jeg fullt og helt vedtaket som Norges Skiforbund har gjort i dag.

Den russiske kombinertløperen Viacheslav Barkov synes lite om oppfordringen fra Norges Skiforbund:

– Jeg mener det ikke er bra for utviklingen av sport. Vi hadde ingen planer om å reise til Norge. Det verste med å høre dette er at langrennsutøverne våre har forberedt seg veldig bra og ønsker å konkurrere. Jeg tenker at sport må holdes unna politikk, så jeg forstår ikke hvorfor Norge velger å blande sport og politikk, sier han til NRK i forbindelse med verdenscupkonkurransen i Lahti lørdag.

Andrew Young

BRITISK STØTTE: Andrew Young synes oppfordringen fra Norges Skiforbund er på sin plass.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Young: – Det eneste riktige

Det vil jeg avstå fra å kommentere på, for det er utenfor min rekkevidde. Det er så vanskelig å skjønne hva som foregår. Men jeg har tiltro til at de som styrer landet mitt i hvert fall gjør ting riktig, og så føler jeg med russiske utøvere som ikke har noe de skulle sagt oppi dette, sier Pål Golberg etter å ha gått sprintprolog i Lahti.

Russiske Gleb Retivykh ville ikke kommentere det som nå skjer før etter finalene.

Jeg synes synd på de russiske utøverne, for det er ikke de som ønsker at situasjonen er slik. Men med utviklingen i verden, synes jeg det er det eneste riktige, sier britiske Andrew Young.

Les også Idrettens eneste våpen

VM på ski 2021 i Oberstdorf, Bolsjunov

Kan ikke garantere for sikkerheten

Rett før pressemeldingen kom, intervjuet NRK arrangementssjef Terje Lund i Skiforbundet. På direkte spørsmål om Norges Skiforbund kan gå for sikkerheten for Bolsjunov og andre russiske utøvere, svarte han:

Vi kan ikke garantere for sikkerheten. Vi må snakke med politiet, og så må myndighetene hjelpe oss med å garantere for sikkerheten. Så dette er vi allerede i dialog med myndighetene om. Vi var i dialog i går og vi følger opp videre.

Lygna

PAKKET: Den russiske delegasjonen i junior- og U23-VM pakket bilen, men vil ikke snakke med NRK.

Foto: Morten Stenberg / NRK

Intervjuet fant sted på Lygna, der junior-VM i langrenn pågår. Russerne får delta, men i resten av mesterskapet vil ikke den russiske nasjonalsangen bli spilt. Det russiske flagget blir heller ikke heist.

NRKs reporter på stedet prøvde å få en kommentar fra den russiske leiren etter nyheten, men ble viftet bort av en russisk lagleder.

Skipresident Røste påpeker at skistyrevedtaket ikke er en oppfordring om at Russland skal forlate dette mesterskapet.

– Det er utøvere som har kommet til Norge og er i konkurranse. Det avsluttes i morgen. De vil delta der, vi har ønsket dem velkommen og de skal delta der.

Vil ha internasjonale tiltak

Lund poengterer at Norge ikke kan nekte russisk deltakelse,

Vi kan jo ikke som en enkeltstående arrangør ta beslutning på hvem som skal stille til start, det må den internasjonale skifamilien gjøre. Og skal man gjøre noen sanksjoner overfor russiske utøvere, så må det være en samlet internasjonal idrett som står bak dette, sier han, og oppfordrer til nettopp det.

Vi kan ikke komme i en situasjon hvor de deltar i en idrett en helg, for så å bli nektet, for så å være tilbake i en annen idrett. Så skal man gjøre noe – og jeg forstår at det spørsmålet diskuteres – så må det gjøres internasjonalt.

Lørdag vedtok også styret i Norges friidrettsforbund en oppfordring til sanksjoner mot Russland.

– Hvis vi ikke agerer nå, og bruker de virkemidlene som idretten har til rådighet – ja, når skal vi da agere, sier NFIF-president Anne Farseth i en pressemelding.

– I møtet med Norges Idrettsforbund har jeg vært krystallklar på at Norges Friidrettsforbund sitt utgangspunkt er å jobbe nasjonalt og internasjonalt for å få til et vedtak om at russiske og hviterussiske utøvere og idrettsledere ikke skal kunne få delta i internasjonale idrettsarrangementer og ha posisjoner utenfor Russland og Hviterussland, sier hun videre.

Flere protester i idretten

I påvente av vedtak fra de internasjonale idrettsorganisasjonene, drypper det på med enkeltstående sanksjoner og protester.

Det polske landslaget i fotball vil ifølge NTB ikke spille mot Russland i playoffkampen i VM-kvalifiseringen i mars. Årsaken er den russiske invasjonen av Ukraina.

Kampen skulle etter planen spilles i Moskva, men nå er det klart at Polen ikke vil stille. Det skriver den polske fotballpresidenten Cezary Kulesza på sin Twitter-konto.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal