Hopp til innhold

Klæbo synes Russland-nei kom for sent: – Burde skjedd for lenge siden

Det internasjonale skiforbundet fratar Russland alle gjenstående verdenscuprenn etter landets invasjon av Ukraina. Det mener utøverne er på tide.

Johannes Høsflot Klæbo

REAGERER: Johannes Høsflot Klæbo skjønner lite av hvorfor de brukte såpass lang tid på å avlyse renn i Russland.

Foto: Martin Leigland / NRK

Det er klart etter at Norges Skiforbund fredag ba Det internasjonale Skiforbundet (FIS) avlyse de planlagte skirennene i Russland.

Det var uansett ikke aktuelt for NSF å sende norske skiløpere til konkurranser i Russland.

– Det er en selvfølge. Man kan ikke sende utøvere til en krigssone, sa NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt fredag.

Nå er det klart at Russland ikke får stå som arrangør for de kommende verdenscuprennene i langrenn, hopp og fristil.

Det opplyser FIS i en pressemelding.

– Vanskelig å forstå

Flere utøvere var på plass i Lahti i Finland fredag, da det skal konkurreres i verdenscupen i helgen.

Langrennsprofilene mener det var på tide at konkurransene flyttes.

– Jeg hadde ikke hatt lyst til å dra dit uansett. Jeg synes det er bra at de tar den avgjørelsen og gjør det nå, for da er det litt større sjanse for at noen vil ta over den helga, sier Ane Appelkvist Stenseth til NRK.

Johannes Høsflot Klæbo stusser over at beslutningen kommer først nå.

– Det burde skjedd for lenge siden. Først og fremst er det på tide at de får ut fingeren og tar handling. De kunne gjort dette tidligere, men nå er det hvertfall gjort og det er veldig bra, for det var helt uaktuelt å gå skirenn der, sier Klæbo.

Hva synes du om at det tar såpass lang tid?

– Jeg sa ganske tydelig ifra i går at jeg regnet med at de kom med en avgjørelse allerede i går, men det gjorde de ikke. Ting tar tid, men det er sikkert flere ting rundt som jeg ikke har kontroll på, men jeg synes absolutt at vi ikke trenger å vente til det lengste hver eneste gang.

Even Northug sier at det er spesielt å være skiløper nå for tiden.

– Det er vanskelig å forstå som nordmann med det livet vi har og hvor bra vi har det. Det er stygt, og jeg synes ikke det er noe trivelig i det hele tatt, sier Northug.

Even Northug

SPESIELL SITUASJON: Even Northug sier at situasjonen i Europa er vanskelig å forstå.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Også han mener at FIS kunne sagt ifra tidligere.

– Jeg vet ikke prosessene og alt, men det sier seg selv. Det er ingen som vil dra til et land og konkurrere mens landet er i krig. Det burde de sagt med en gang synes jeg, sier Northug.

Pål Golberg sier at føles spesielt å være skiløper nå for tiden.

– Jeg får ikke gjort så mye fra eller til. Jeg fordømmer selvfølgelig det som foregår der på det sterkeste. Jeg synes det er utrolig trist på vegne av alle ukrainere, sier Golberg.

EU og USA har påført Russland sterke sanksjoner det siste døgnet. Om det kommer sanksjoner fra idrettens side er imidlertid usikkert.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn sprint fri teknikk

STØTTER BESLUTNINGEN: Pål Golberg og de andre langrennsstjernene står bak FIS' beslutning.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Det er en større diskusjon. Det er så langt ikke diskutert, men det må vi bruke tid på. Det viktigste har vært å sikre at det ikke blir verdenscup-renn i Russland, sier president i Norges Skiforbund Erik Røste til NRK.

Russland skulle etter planen ha arrangert verdenscupavslutningen i langrenn, to verdenscuprunder i hopp for kvinner og to verdenscuprenn i fristil i ukene som kommer. Det blir det ingenting av.

Lover hjelp til ukrainske utøvere

Som følge av Ukraina-situasjonen blir rennene enten avlyst eller flyttet til nytt arrangørsted.

Flere ukrainske langrennsløpere befinner seg for tiden i Norge, da de konkurrerer i U23-VM på Lynga for tiden.

Skiforbundet lover å hjelpe utøverne med midler og støtte.

– Vi skal sørge for at de får trygghet og ro, både under mesterskapet på Hadeland og i ukene som kommer, sier Røste til NTB.

Vm på ski for junior og u-23

TAR GREP: Erik Røste sier han har bedt FIS om å avlyse verdenscuprennene i Russland.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det er flere av utøverne som har uttrykt bekymring for situasjonen i hjemlandet etter Russlands invasjon. Det skaper usikkerhet med tanke på hjemreise.

– Det er utøvere som er kommet i en veldig vanskelig og sårbar situasjon. De vet ikke engang om de kommer seg hjem. Da skal vi ta vare på dem i Norge og sørge for at de får bo trygt og blir tatt vare på. Skifamilien stiller opp, sier Røste.

Bolsjunov ble forfremmet

Saltvedt mener at invasjonen også bør gå utover russiske utøvere. Blant dem som kan bli rammet er en av OLs store profiler Aleksandr Bolsjunov.

– Det første som skjer idet han (Bolsjunov) vinner gull på tremila i OL er at han blir forfremmet i nasjonalguarden som er Putins egen hær. Det er et tydelig signal. Den typen symbolikk bør man i hvert fall gjøre alt man kan for å dempe virkningen av, og da må man diskutere om man skal ta en slik avgjørelse, sier Saltvedt, og sikter til diskusjonen om russerne bør få gå i Holmenkollen eller ikke.

Beijing Olympics Closing Ceremony

USIKKER FREMTID: Hva som skjer med de russiske utøverne i idrettssammenheng er usikkert.

Foto: Jae C. Hong / AP

– Bør FIS også nekte russiske utøvere å konkurrere internasjonalt?

– Jeg synes de hvert fall de bør diskutere det. Russiske stjerner er viktige symboler for et regime som går til angrep på et naboland som også er et medlemsland i FIS.

Han understreker at dette ikke er de russiske utøvernes feil.

– Man skal behandle utøverne med respekt selv om Russland er et regime man ikke respekterer.

– Det var uaktuelt

Russlands angrep på Ukraina merkes i idretten allerede nå.

Bare de 13 russiske utøverne var med i fredagens kvalifisering til helgens to verdenscuprenn i skicross i Soletsjnaja Dolina i Russland.

Det var 61 påmeldte utøvere for menn og 24 for kvinner, men alle de 73 utlendingene har trukket seg etter krigsutbruddet i Ukraina.

Røste sier til NRK at han har jobbet siden i går morges for hvordan de skal håndtere Russland-situasjonen.

– Da har mitt fokus vært at vi kan ikke arrangere konkurranse i et land som går til krig og påfører så store lidelser som Russland nå gjør. Det har vært det viktigste fokuset. Det var uaktuelt for norske utøvere å konkurrere i Russland uansett, men nå er ikke det lenger en problemstilling, sier Røste.

Han sier videre at det jobbes med erstatninger, men at det vil ta litt tid.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal