Hopp til innhold

Hovland uenig i NRK-kritikk: – Dere i media gjør det veldig forenklet

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt mener Viktor Hovland bør ta tydeligere standpunkt når det gjelder den omstridte LIV-touren. Nå får førstnevnte svar på tiltale.

Viktor Hovland på Stokke

SVARER OM LIV: Viktor Hovland svarer på Jan Petter Saltvedts kritikk.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Norges største golfstjerne har vært nødt til å svare på en rekke spørsmål om den Saudi-finansierte LIV-touren den siste tiden, men uten at NRKs sportskommentator har latt seg imponere.

Hovland har riktignok sagt at han ikke er interessert i å spille i den svært kontroversielle golfligaen, men Jan Petter Saltvedt har savnet utenomsportslige begrunnelser fra 24-åringen.

– Det er rett og slett særdeles problematisk at Hovland, som en i utgangspunktet fremragende representant for en ny generasjon norske idrettsstjerner og helt for mange unge, skal leke skilpadde og trekke seg inn i skallet sitt i den mest åpne og betente konflikten i internasjonal idrett for øyeblikket, sier Saltvedt.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIC / NRK

KRITISK: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIC / NRK

Sportskommentatoren anerkjenner at golfesset har sagt at han ikke kommer til å melde overgang til LIV.

– Men har ikke utelukket muligheten helt, hvis det plutselig skulle la seg forsvare av sportslige grunner. Hvorfor kan han ikke bare gi oss et klart svar på om det å spille på LIV-touren er uaktuelt en gang for alle eller ikke?

Hovland er på ingen måte enig i kritikken om at han ikke har tatt et tydelig nok standpunkt.

– Jeg føler jeg har gjort det, da, sier Hovland til NRK etter en veldedighetsturnering i Stokke fredag.

Les også Hovland forklarar sløyfefråværet: – Rett og slett for gløymsk

Viktor Hovland, ukrainsk sløyfe innfelt

– Det er ikke sånn at vi er «good guys»

Det er flere profiler som allerede har forlatt den tradisjonsrike PGA-touren til fordel for den søkkrike Saudi-ligaen, som blir regnet som en svært kontroversiell nyvinning. Landet har et meget dårlig rykte når det gjelder menneskerettigheter.

Hovland mener likevel at media presenterer det hele i svart-hvitt.

Viktor Hovland på Vestfold Golfbane.

OPPGITT: Viktor Hovland.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Jeg tror dere i media gjør det veldig forenklet. Jeg har ingen interesse å spille for de folka der borte. Men det er ikke sånn at vi er «good guys» og de der borte er «bad guys», sier han.

– På hvilken måte har media misforstått?

– Uten å gå for langt innpå det, så gjør PGA mye business i Kina – det er tydeligvis helt greit. Mange av sponsorene deres investerer masse penger i Saudi-Arabia, og de pengene faller til spillere og lokalmiljøer i USA. Det er et vanskelig spørsmål, men det er ikke så svart-hvitt som man tror. Hadde man funnet rene penger overalt, så hadde det vært bra, det, sier Hovland.

Han understreker igjen at han ikke har noen planer om å forlate PGA-touren til fordel for nyvinningen.

– Sannheten er at jeg ikke har planer om å spille der (LIV), sier Hovland til NRK.

– Men tar du avstand fra LIV?

– Ja, jeg gjør jo det når jeg fortsetter å spille på PGA-touren. Jeg trenger ikke å skrive et essay om hver beslutning jeg tar. Jeg har planer om å spille PGA i fremtiden, enkelt og greit.

Les også Verdiløse menn

775821141

– Ikke folk jeg vil spille for

Saltvedt mener at Hovland har en viktigere rolle enn han gir uttrykk for, og at han burde innta den rollen.

Han har spilt i Saudi-Arabia før under dekke av ikke å ville bry seg om politikk. Slik ser dessverre ikke sportens verden generelt ut lenger – og minst av alt golfen, ville det eller ei, påpeker NRK-kommentatoren.

På spørsmål om hvorvidt Hovland er opptatt av at Saudi-Arabia er omstridt på grunn av menneskerettighetsbrudd, svarer han følgende:

– Det er ikke ideelt. Det er ikke folk jeg vil spille for.

– Hvis flere og flere konkurrenter går over til LIV, er det da slik at man nesten må gå den veien for å spille på nivået man ønsker?

– Man må tenke litt, da. Hvis alle de beste i verden spiller i samme liga, og det vil jeg. Jeg vil vise meg som golfspiller og spille mot de beste i verden. Da er det en mulighet, men jeg tror og håper at det ikke går den veien.

Saltvedt er glad for å høre hvordan Hovland responderer på kritikken.

– I disse tider vil jeg nesten si Hovland kom ut av skapet om hva han innerst inne mener om den Saudi-sponsede touren. Hovland blir på PGA, og blir et sterkt symbol når det gjelder fremtiden for golfsporten og hvilke verdier som skal være dominerende. Veldig gledelig å høre en så tydelig norsk superstjerne, sier NRKs sportskommentator.

Han er spesielt imponert over at Hovland tar det han kaller en lederrolle for hvordan golfsporten skal utvikle seg.

– Hans uttalelser legger også et ikke ubetydelig press på PGA, som ikke uten videre kan tro de skal få sympatien i denne konflikten uten selv å ta moralsk ansvar for sine handlinger, avslutter Saltvedt.

Les også Hovland bryt tausheita om omstridd golfserie: – Vil endre profesjonell golf

US Open Golf

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal