Hopp til innhold

Vil boikotte VM om Russland får delta

Baltiske land ønsker boikott av store mesterskap hvis russere og belarusere får delta. Det stiller norske profiler seg bak.

Christiansen, Golberg

VIL BOIKOTTE: Langrennsløper Pål Golberg og skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen støtter en boikott av VM og OL om russiske og belarusiske utøvere får delta.

Foto: AFP

– At man vil ønske Russland og Belarus inn i den olympiske varmen uavhengig av hvordan situasjonen er der borte, det synes jeg ikke noe om, sier skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

– Jeg skjønner ikke at diskusjonen kommer opp nå, sier langrennsløper Pål Golberg til NRK.

Polen, Estland, Latvia og Litauen ba torsdag IOC (Den internasjonale olympiske komité) og andre idrettsorganisasjoner om å utelukke russiske og belarusiske utøvere frem til krigen i Ukraina er over.

Det kommer etter at IOC diskuterte muligheten om at russiske og belarusiske utøvere skal kunne delta med nøytralt flagg.

– Det har jo ikke skjedd noen endring i konflikten i Ukraina, så jeg skjønner ikke helt at Russland eller Belarus skal kunne delta på nytt, sier skiskytter Sturla Holm Lægreid til NRK.

Les også Norske profiler freser etter at russer dukket opp: – Respektløst

Cross-Country Skiing - Women's 4 x 5km Relay

Villig til å boikotte

Å ta det så langt som å boikotte mesterskap om russere og belarusere får delta, mener Lægreid er for tidlig å snakke om, men lagkamerat Christiansen sier at han ville blitt med på en boikott i VM i 2024.

– Sånn som situasjonen er nå, hadde jeg nok vært villig til å boikotte, hvis situasjonen var som den er nå, sier han til NRK.

NM ski Gjøvik

STØTTER BOIKOTT: Langrennsløper Pål Golberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Den svenske langrennsløperen Linn Svahn har vært tydelig på at hun ikke vil stille til start i årets VM om russere og belarusere skulle deltatt der, noe hun gjentok overfor NRK etter fredagens sprint i Toblach. Pål Golberg ville heller ikke stilt til start i Planica om noe sånn skulle skjedd.

– Jeg kan godt si det her og nå, men det er så søkt å tenke den tankegangen, for jeg har tiltro til at de tenker lenger enn de kanskje gjorde i den diskusjonen her neste gang, sier Golberg til NRK.

Tarjei Bø beskriver en boikott som «en veldig stor greie», men er åpen for det sammen som nasjon.

– Nasjonsmessig boikott er kanskje noe vi skal vurdere i Norge. Det er jo viktig å si ifra. Det er hvert fall en ting som er sikkert: Jeg har ikke ønsker om at de skal komme tilbake å konkurrere før krigen er over, sier Tarjei Bø til NRK.

Skiskytteren får støtte av alpinesset Henrik Kristoffersen, som påpeker at valget er bedre å ta kollektivt.

Kristoffersen

KOLLEKTIVT: Kristoffersen ønsker at en eventuell boikott skal avgjøres på et plan over utøverne.

Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP

– Jeg ville ikke puttet det valget på enkeltutøvere. Det setter enkeltutøvere i veldig hardt vær, ut ifra hva resten gjør. Det er bedre å ta det valget kollektivt. Jeg tror man skal slutte å spørre enkeltutøvere, og at det heller må avgjøres på et plan over oss, sier han til NRK.

NRK har vært i kontakt med IOC til saken, som henviser til en «spørsmål og svar»-runde de publiserte på sine egne hjemmesider onsdag. Der blir de spurt: «Hva om noen idrettsutøvere nekter å konkurrere mot russiske eller hviterussiske idrettsutøvere?».

Der svarer IOC blant annet at de forventer at NOCs (Nasjonal olympisk komité) og deres idrettsutøvere, som deltar i De olympiske leker, vil overholde det olympiske charteret fullt ut.

Regner med støtte fra 40 land

Ingrid Landmark Tandrevold sitter i utøverkomiteen for skiskytterne sammen med Sebastian Samuelsson, som var en av dem som sa imot Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Lederen av den norske utøverkomiteen tok til orde for at majoriteten av utøverrepresentanten ønsket russiske og belarusiske utøvere tilbake til den internasjonale idretten.

– Vi skulle jo gjerne hatt alle utøverne til start, men jeg tror det er veldig naivt å tenke at man kan skille idrett og politikk 100 prosent, sier Tandrevold.

– Kunne du vært villig til å boikotte et mesterskap?

Ingrid Tandrevold i Hochfilzen

BOIKOTT MÅ VURDERES: Mener skiskytter Ingrid Landmark Tandrevold.

Foto: Kevin Voigt / VOIGT

– Det er veldig vanskelig å se for seg at man skal boikotte et løp, men samtidig er jo dette så alvorlig at man må ta det på alvor og vurdere disse tingene her, sier hun.

Polens viseutenriksminister er klinkende klar på hva som vil skje om utøvere fra Russland og Belarus får delta i mesterskap:

– Da må vi bare boikotte OL. Vi må legge press på IOC, sa Paweł Jabłoński til polsatsport.pl.

Zorzs Tikmers, president i Latvias olympiske komité, sa tidligere i uka at Latvia vil boikotte lekene dersom russiske utøvere får delta mens krigshandlingene i Ukraina vedvarer. Han fikk støtte fra Estlands statsminister Kaja Kallas.

Polens Idrettsminister Kamil Bortniczuk tror de får stor støtte i sitt initiativ om å utelukke Russland fra mesterskap fra hele 40 land.

– Jeg tror at vi neste uke vil se en veldig tydelig holdning fra disse 40 landene som vil se dagens lys, sa han til polsk TV.

VM i skiskyting i Oberhof starter onsdag 8. februar til 19. februar, mens VM i Planica for Golberg og co. går fra 22. februar til 5. mars.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal