Hopp til innhold

Vil boikotte VM om Russland får delta

Baltiske land ønsker boikott av store mesterskap hvis russere og belarusere får delta. Det stiller norske profiler seg bak.

Christiansen, Golberg

VIL BOIKOTTE: Langrennsløper Pål Golberg og skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen støtter en boikott av VM og OL om russiske og belarusiske utøvere får delta.

Foto: AFP

– At man vil ønske Russland og Belarus inn i den olympiske varmen uavhengig av hvordan situasjonen er der borte, det synes jeg ikke noe om, sier skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

– Jeg skjønner ikke at diskusjonen kommer opp nå, sier langrennsløper Pål Golberg til NRK.

Polen, Estland, Latvia og Litauen ba torsdag IOC (Den internasjonale olympiske komité) og andre idrettsorganisasjoner om å utelukke russiske og belarusiske utøvere frem til krigen i Ukraina er over.

Det kommer etter at IOC diskuterte muligheten om at russiske og belarusiske utøvere skal kunne delta med nøytralt flagg.

– Det har jo ikke skjedd noen endring i konflikten i Ukraina, så jeg skjønner ikke helt at Russland eller Belarus skal kunne delta på nytt, sier skiskytter Sturla Holm Lægreid til NRK.

Les også Norske profiler freser etter at russer dukket opp: – Respektløst

Cross-Country Skiing - Women's 4 x 5km Relay

Villig til å boikotte

Å ta det så langt som å boikotte mesterskap om russere og belarusere får delta, mener Lægreid er for tidlig å snakke om, men lagkamerat Christiansen sier at han ville blitt med på en boikott i VM i 2024.

– Sånn som situasjonen er nå, hadde jeg nok vært villig til å boikotte, hvis situasjonen var som den er nå, sier han til NRK.

NM ski Gjøvik

STØTTER BOIKOTT: Langrennsløper Pål Golberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Den svenske langrennsløperen Linn Svahn har vært tydelig på at hun ikke vil stille til start i årets VM om russere og belarusere skulle deltatt der, noe hun gjentok overfor NRK etter fredagens sprint i Toblach. Pål Golberg ville heller ikke stilt til start i Planica om noe sånn skulle skjedd.

– Jeg kan godt si det her og nå, men det er så søkt å tenke den tankegangen, for jeg har tiltro til at de tenker lenger enn de kanskje gjorde i den diskusjonen her neste gang, sier Golberg til NRK.

Tarjei Bø beskriver en boikott som «en veldig stor greie», men er åpen for det sammen som nasjon.

– Nasjonsmessig boikott er kanskje noe vi skal vurdere i Norge. Det er jo viktig å si ifra. Det er hvert fall en ting som er sikkert: Jeg har ikke ønsker om at de skal komme tilbake å konkurrere før krigen er over, sier Tarjei Bø til NRK.

Skiskytteren får støtte av alpinesset Henrik Kristoffersen, som påpeker at valget er bedre å ta kollektivt.

Kristoffersen

KOLLEKTIVT: Kristoffersen ønsker at en eventuell boikott skal avgjøres på et plan over utøverne.

Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP

– Jeg ville ikke puttet det valget på enkeltutøvere. Det setter enkeltutøvere i veldig hardt vær, ut ifra hva resten gjør. Det er bedre å ta det valget kollektivt. Jeg tror man skal slutte å spørre enkeltutøvere, og at det heller må avgjøres på et plan over oss, sier han til NRK.

NRK har vært i kontakt med IOC til saken, som henviser til en «spørsmål og svar»-runde de publiserte på sine egne hjemmesider onsdag. Der blir de spurt: «Hva om noen idrettsutøvere nekter å konkurrere mot russiske eller hviterussiske idrettsutøvere?».

Der svarer IOC blant annet at de forventer at NOCs (Nasjonal olympisk komité) og deres idrettsutøvere, som deltar i De olympiske leker, vil overholde det olympiske charteret fullt ut.

Regner med støtte fra 40 land

Ingrid Landmark Tandrevold sitter i utøverkomiteen for skiskytterne sammen med Sebastian Samuelsson, som var en av dem som sa imot Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Lederen av den norske utøverkomiteen tok til orde for at majoriteten av utøverrepresentanten ønsket russiske og belarusiske utøvere tilbake til den internasjonale idretten.

– Vi skulle jo gjerne hatt alle utøverne til start, men jeg tror det er veldig naivt å tenke at man kan skille idrett og politikk 100 prosent, sier Tandrevold.

– Kunne du vært villig til å boikotte et mesterskap?

Ingrid Tandrevold i Hochfilzen

BOIKOTT MÅ VURDERES: Mener skiskytter Ingrid Landmark Tandrevold.

Foto: Kevin Voigt / VOIGT

– Det er veldig vanskelig å se for seg at man skal boikotte et løp, men samtidig er jo dette så alvorlig at man må ta det på alvor og vurdere disse tingene her, sier hun.

Polens viseutenriksminister er klinkende klar på hva som vil skje om utøvere fra Russland og Belarus får delta i mesterskap:

– Da må vi bare boikotte OL. Vi må legge press på IOC, sa Paweł Jabłoński til polsatsport.pl.

Zorzs Tikmers, president i Latvias olympiske komité, sa tidligere i uka at Latvia vil boikotte lekene dersom russiske utøvere får delta mens krigshandlingene i Ukraina vedvarer. Han fikk støtte fra Estlands statsminister Kaja Kallas.

Polens Idrettsminister Kamil Bortniczuk tror de får stor støtte i sitt initiativ om å utelukke Russland fra mesterskap fra hele 40 land.

– Jeg tror at vi neste uke vil se en veldig tydelig holdning fra disse 40 landene som vil se dagens lys, sa han til polsk TV.

VM i skiskyting i Oberhof starter onsdag 8. februar til 19. februar, mens VM i Planica for Golberg og co. går fra 22. februar til 5. mars.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal