Hopp til innhold

Vil boikotte VM om Russland får delta

Baltiske land ønsker boikott av store mesterskap hvis russere og belarusere får delta. Det stiller norske profiler seg bak.

Christiansen, Golberg

VIL BOIKOTTE: Langrennsløper Pål Golberg og skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen støtter en boikott av VM og OL om russiske og belarusiske utøvere får delta.

Foto: AFP

– At man vil ønske Russland og Belarus inn i den olympiske varmen uavhengig av hvordan situasjonen er der borte, det synes jeg ikke noe om, sier skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

– Jeg skjønner ikke at diskusjonen kommer opp nå, sier langrennsløper Pål Golberg til NRK.

Polen, Estland, Latvia og Litauen ba torsdag IOC (Den internasjonale olympiske komité) og andre idrettsorganisasjoner om å utelukke russiske og belarusiske utøvere frem til krigen i Ukraina er over.

Det kommer etter at IOC diskuterte muligheten om at russiske og belarusiske utøvere skal kunne delta med nøytralt flagg.

– Det har jo ikke skjedd noen endring i konflikten i Ukraina, så jeg skjønner ikke helt at Russland eller Belarus skal kunne delta på nytt, sier skiskytter Sturla Holm Lægreid til NRK.

Les også: Norske profiler freser etter at russer dukket opp: – Respektløst

Cross-Country Skiing - Women's 4 x 5km Relay
Cross-Country Skiing - Women's 4 x 5km Relay

Villig til å boikotte

Å ta det så langt som å boikotte mesterskap om russere og belarusere får delta, mener Lægreid er for tidlig å snakke om, men lagkamerat Christiansen sier at han ville blitt med på en boikott i VM i 2024.

– Sånn som situasjonen er nå, hadde jeg nok vært villig til å boikotte, hvis situasjonen var som den er nå, sier han til NRK.

NM ski Gjøvik

STØTTER BOIKOTT: Langrennsløper Pål Golberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Den svenske langrennsløperen Linn Svahn har vært tydelig på at hun ikke vil stille til start i årets VM om russere og belarusere skulle deltatt der, noe hun gjentok overfor NRK etter fredagens sprint i Toblach. Pål Golberg ville heller ikke stilt til start i Planica om noe sånn skulle skjedd.

– Jeg kan godt si det her og nå, men det er så søkt å tenke den tankegangen, for jeg har tiltro til at de tenker lenger enn de kanskje gjorde i den diskusjonen her neste gang, sier Golberg til NRK.

Tarjei Bø beskriver en boikott som «en veldig stor greie», men er åpen for det sammen som nasjon.

– Nasjonsmessig boikott er kanskje noe vi skal vurdere i Norge. Det er jo viktig å si ifra. Det er hvert fall en ting som er sikkert: Jeg har ikke ønsker om at de skal komme tilbake å konkurrere før krigen er over, sier Tarjei Bø til NRK.

Skiskytteren får støtte av alpinesset Henrik Kristoffersen, som påpeker at valget er bedre å ta kollektivt.

Kristoffersen

KOLLEKTIVT: Kristoffersen ønsker at en eventuell boikott skal avgjøres på et plan over utøverne.

Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP

– Jeg ville ikke puttet det valget på enkeltutøvere. Det setter enkeltutøvere i veldig hardt vær, ut ifra hva resten gjør. Det er bedre å ta det valget kollektivt. Jeg tror man skal slutte å spørre enkeltutøvere, og at det heller må avgjøres på et plan over oss, sier han til NRK.

NRK har vært i kontakt med IOC til saken, som henviser til en «spørsmål og svar»-runde de publiserte på sine egne hjemmesider onsdag. Der blir de spurt: «Hva om noen idrettsutøvere nekter å konkurrere mot russiske eller hviterussiske idrettsutøvere?».

Der svarer IOC blant annet at de forventer at NOCs (Nasjonal olympisk komité) og deres idrettsutøvere, som deltar i De olympiske leker, vil overholde det olympiske charteret fullt ut.

Regner med støtte fra 40 land

Ingrid Landmark Tandrevold sitter i utøverkomiteen for skiskytterne sammen med Sebastian Samuelsson, som var en av dem som sa imot Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Lederen av den norske utøverkomiteen tok til orde for at majoriteten av utøverrepresentanten ønsket russiske og belarusiske utøvere tilbake til den internasjonale idretten.

– Vi skulle jo gjerne hatt alle utøverne til start, men jeg tror det er veldig naivt å tenke at man kan skille idrett og politikk 100 prosent, sier Tandrevold.

– Kunne du vært villig til å boikotte et mesterskap?

Ingrid Tandrevold i Hochfilzen

BOIKOTT MÅ VURDERES: Mener skiskytter Ingrid Landmark Tandrevold.

Foto: Kevin Voigt / VOIGT

– Det er veldig vanskelig å se for seg at man skal boikotte et løp, men samtidig er jo dette så alvorlig at man må ta det på alvor og vurdere disse tingene her, sier hun.

Polens viseutenriksminister er klinkende klar på hva som vil skje om utøvere fra Russland og Belarus får delta i mesterskap:

– Da må vi bare boikotte OL. Vi må legge press på IOC, sa Paweł Jabłoński til polsatsport.pl.

Zorzs Tikmers, president i Latvias olympiske komité, sa tidligere i uka at Latvia vil boikotte lekene dersom russiske utøvere får delta mens krigshandlingene i Ukraina vedvarer. Han fikk støtte fra Estlands statsminister Kaja Kallas.

Polens Idrettsminister Kamil Bortniczuk tror de får stor støtte i sitt initiativ om å utelukke Russland fra mesterskap fra hele 40 land.

– Jeg tror at vi neste uke vil se en veldig tydelig holdning fra disse 40 landene som vil se dagens lys, sa han til polsk TV.

VM i skiskyting i Oberhof starter onsdag 8. februar til 19. februar, mens VM i Planica for Golberg og co. går fra 22. februar til 5. mars.

Sportsnyheter

Norsk EM-krise etter skotsk skalp: – Et sjokkresultat

Laget som slo Norge 3-0 var borte. Med åtte nye mann inne, gikk Spania på et sjokktap mot Skottland. Nå har Norges vei til EM blitt uendelig mye lenger.

Siste nytt

  • Suverene Riiber og Westvold Hansen vant NM-gull

    Jarl Magnus Riiber hadde ingen problemer da han tok hjem sin niende kongepokal på Tolga og vant NM i kombinert.

    – Verdens beste kombinertløper, selvfølgelig blir han norgesmester, sa NRKs kommentator Jann Post.

    Han hadde et formidabelt utgangspunkt før 10 kilometeren, der han ledet med 1,46 sekunder foran nestemann. Den avstanden økte 25-åringen i sporet og var aldri truet om 1.-plassen.

    Det var derimot en særdeles jevn kamp om 2.- og 3.-plassen.

    Jørgen Graabak, Andreas Skoglund og Espen Andersen kjempet om de resterende pallplassene.

    Jørgen Graabak sikret 2.-plassen foran Andreas Skoglund som tok 3.-plassen.

    Gyda Westvold Hansen tok også en suveren seier og NM-gull. Hun hadde en kjempeledelse ut i 5 kilometeren. 20-åringen hadde en ledelse på 2 minutter og 9 sekunder foran Ida Marie Hagen.

    – Hun vinner, vinner og vinner denne sesongen, utbrøt Jann Post da hun passerte målstreken.

    Ida Marie Hagen tok NM-sølv. Marte Leinan Lund tok den siste pallplassen på hjemmebane.

    – Jeg ser ingen jeg ikke kjenner. Det er helt fantastisk. Jeg er stolt av bygda mi som stiller opp og lager et så fantastisk arrangement, sa Leinan Lund til NRK.

    Riiber
    Foto: Terje Bendiksby / NTB
  • Ber om to års utestengelse for basketballspiller med positiv THC-prøve

    Antidoping Norge skriver i en pressemelding onsdag at deres påtalenemd har sendt en begjæring om påtale til Norges Idrettsforbunds domsutvalg mot en utøver for brudd på antidopingregelverket.

    En mannlig basketballspiller har testet positivt for THC, som tilhører gruppen cannabinoider, på en prøve tatt i konkurranse i mars 2022.

    I påtalenemdas vedtak, som ble fattet 24. januar, står det at de ønsker å frata utøveren retten til å delta i konkurranser og organisert trening i to år.

  • Bild: Fifa nekter Tyskland å bruke regnbuebånd i VM

    Ifølge den tyske storavisen Bild får ikke det tyske kvinnelandslaget i fotball lov til å bruke regnbuearmbind under sommerens fotball-VM.

    Det skal Det internasjonale fotballforbundet ha bestemt.

    – Fida har informert oss om at de vil at alle nasjoner bruker Fifas kapteinsbind, sier landslagssjef Maika Fischer til avisen.

    Forbudet kommer kort tid etter en opphetet debatt under vinterens fotball-VM for menn. Flere nasjoner ønsket å bruke armbindet, men ble truet med straff om de gjorde det.

    Women's Euro 2022 - Semi Final - Germany v France
    Foto: JOHN SIBLEY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste