Hopp til innhold

Vil boikotte VM om Russland får delta

Baltiske land ønsker boikott av store mesterskap hvis russere og belarusere får delta. Det stiller norske profiler seg bak.

Christiansen, Golberg

VIL BOIKOTTE: Langrennsløper Pål Golberg og skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen støtter en boikott av VM og OL om russiske og belarusiske utøvere får delta.

Foto: AFP

– At man vil ønske Russland og Belarus inn i den olympiske varmen uavhengig av hvordan situasjonen er der borte, det synes jeg ikke noe om, sier skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen til NRK.

– Jeg skjønner ikke at diskusjonen kommer opp nå, sier langrennsløper Pål Golberg til NRK.

Polen, Estland, Latvia og Litauen ba torsdag IOC (Den internasjonale olympiske komité) og andre idrettsorganisasjoner om å utelukke russiske og belarusiske utøvere frem til krigen i Ukraina er over.

Det kommer etter at IOC diskuterte muligheten om at russiske og belarusiske utøvere skal kunne delta med nøytralt flagg.

– Det har jo ikke skjedd noen endring i konflikten i Ukraina, så jeg skjønner ikke helt at Russland eller Belarus skal kunne delta på nytt, sier skiskytter Sturla Holm Lægreid til NRK.

Les også Norske profiler freser etter at russer dukket opp: – Respektløst

Cross-Country Skiing - Women's 4 x 5km Relay

Villig til å boikotte

Å ta det så langt som å boikotte mesterskap om russere og belarusere får delta, mener Lægreid er for tidlig å snakke om, men lagkamerat Christiansen sier at han ville blitt med på en boikott i VM i 2024.

– Sånn som situasjonen er nå, hadde jeg nok vært villig til å boikotte, hvis situasjonen var som den er nå, sier han til NRK.

NM ski Gjøvik

STØTTER BOIKOTT: Langrennsløper Pål Golberg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Den svenske langrennsløperen Linn Svahn har vært tydelig på at hun ikke vil stille til start i årets VM om russere og belarusere skulle deltatt der, noe hun gjentok overfor NRK etter fredagens sprint i Toblach. Pål Golberg ville heller ikke stilt til start i Planica om noe sånn skulle skjedd.

– Jeg kan godt si det her og nå, men det er så søkt å tenke den tankegangen, for jeg har tiltro til at de tenker lenger enn de kanskje gjorde i den diskusjonen her neste gang, sier Golberg til NRK.

Tarjei Bø beskriver en boikott som «en veldig stor greie», men er åpen for det sammen som nasjon.

– Nasjonsmessig boikott er kanskje noe vi skal vurdere i Norge. Det er jo viktig å si ifra. Det er hvert fall en ting som er sikkert: Jeg har ikke ønsker om at de skal komme tilbake å konkurrere før krigen er over, sier Tarjei Bø til NRK.

Skiskytteren får støtte av alpinesset Henrik Kristoffersen, som påpeker at valget er bedre å ta kollektivt.

Kristoffersen

KOLLEKTIVT: Kristoffersen ønsker at en eventuell boikott skal avgjøres på et plan over utøverne.

Foto: ERWIN SCHERIAU / AFP

– Jeg ville ikke puttet det valget på enkeltutøvere. Det setter enkeltutøvere i veldig hardt vær, ut ifra hva resten gjør. Det er bedre å ta det valget kollektivt. Jeg tror man skal slutte å spørre enkeltutøvere, og at det heller må avgjøres på et plan over oss, sier han til NRK.

NRK har vært i kontakt med IOC til saken, som henviser til en «spørsmål og svar»-runde de publiserte på sine egne hjemmesider onsdag. Der blir de spurt: «Hva om noen idrettsutøvere nekter å konkurrere mot russiske eller hviterussiske idrettsutøvere?».

Der svarer IOC blant annet at de forventer at NOCs (Nasjonal olympisk komité) og deres idrettsutøvere, som deltar i De olympiske leker, vil overholde det olympiske charteret fullt ut.

Regner med støtte fra 40 land

Ingrid Landmark Tandrevold sitter i utøverkomiteen for skiskytterne sammen med Sebastian Samuelsson, som var en av dem som sa imot Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Lederen av den norske utøverkomiteen tok til orde for at majoriteten av utøverrepresentanten ønsket russiske og belarusiske utøvere tilbake til den internasjonale idretten.

– Vi skulle jo gjerne hatt alle utøverne til start, men jeg tror det er veldig naivt å tenke at man kan skille idrett og politikk 100 prosent, sier Tandrevold.

– Kunne du vært villig til å boikotte et mesterskap?

Ingrid Tandrevold i Hochfilzen

BOIKOTT MÅ VURDERES: Mener skiskytter Ingrid Landmark Tandrevold.

Foto: Kevin Voigt / VOIGT

– Det er veldig vanskelig å se for seg at man skal boikotte et løp, men samtidig er jo dette så alvorlig at man må ta det på alvor og vurdere disse tingene her, sier hun.

Polens viseutenriksminister er klinkende klar på hva som vil skje om utøvere fra Russland og Belarus får delta i mesterskap:

– Da må vi bare boikotte OL. Vi må legge press på IOC, sa Paweł Jabłoński til polsatsport.pl.

Zorzs Tikmers, president i Latvias olympiske komité, sa tidligere i uka at Latvia vil boikotte lekene dersom russiske utøvere får delta mens krigshandlingene i Ukraina vedvarer. Han fikk støtte fra Estlands statsminister Kaja Kallas.

Polens Idrettsminister Kamil Bortniczuk tror de får stor støtte i sitt initiativ om å utelukke Russland fra mesterskap fra hele 40 land.

– Jeg tror at vi neste uke vil se en veldig tydelig holdning fra disse 40 landene som vil se dagens lys, sa han til polsk TV.

VM i skiskyting i Oberhof starter onsdag 8. februar til 19. februar, mens VM i Planica for Golberg og co. går fra 22. februar til 5. mars.

Siste nytt

 • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

  Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

  Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

  Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

  Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

  Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

  Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
  Foto: Leonhard Simon / Reuters
 • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

  Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

  – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

  Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

  Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

  Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

  På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

  – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

  Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

  Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

  Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

  Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

  Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Heggebø reddet Brann mot HamKam

  Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

  Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

  Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

  Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

  Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

  Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

  Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
  Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal