Hopp til innhold

Kilder til NRK: Jacobsen tok til orde for Russland-retur i IOC-møte

Den norske utøverkomiteens leder, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, skal ha tatt til orde for inkludering av russiske og belarusiske utøvere under et møte med Den internasjonale olympiske komité. Det får NRK opplyst fra flere kilder.

7oUz1MXyqQo

SYNSPUNKT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen tok til orde for en Russland- og Belarus-retur i idretten.

Foto: Terje Pedersen / NTB

På et møte med Den internasjonale olympiske komité (IOC) delte lederen av den norske utøverkomiteen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, sine synspunkter på vegne av komiteen.

Utøverkomiteen representerer interessene og synspunktene til eliteutøvere som driver idrett organisert av idrettslag og særforbund i Norges idrettsforbund.

Jacobsen skal der ha anerkjent utfordringene krigens brutalitet skaper i idrettsverdenen, men samtidig gitt uttrykk for at utøvere ikke skal ekskluderes på bakgrunn av hvilket pass de har. Det opplyser flere kilder.

Les også: IOC hevder utøverne vil ha Russland tilbake: – Nyttige idioter for Kreml

Bolsjunov
Bolsjunov

Onsdag kom IOC med en uttalelse hvor de hevdet at «det store flertallet» av utøverrepresentantene ønsker at Russland og Belarus skal returnere til internasjonale konkurranser.

– Det er ikke diskutert å gjøre noe med sanksjonene. De skal ligge der. Det kan godt økes bistand til Ukraina og man kan godt være enda tøffere mot russiske myndigheter. Alle er enige om at krigen er grusom og brutal, sier Jacobsen i et intervju med NRK.

Mener utestengelse er brudd på menneskerettighetene

Hun sier at budskapet hennes under møtet i IOC handlet om det de hadde diskutert i Norge, fra et verdimessig ståsted og den olympiske og idrettens visjon.

– Skal idretten fortsette å være nøytral og ha en nulltoleranse mot diskriminering, kan man ikke utestenge utøvere på grunn av russisk pass. Det er også brudd på menneskerettighetene. Det jeg har gjort er å ta til orde for en diskusjon, forklarer Jacobsen sent torsdag kveld.

NRK forsøkte å komme i kontakt med Astrid Uhrenholdt Jacobsen onsdag kveld og hele torsdag. Rundt 22-tiden hadde hun anledning til å svare etter jobb. Der forklarer hun hvorfor hun kastet seg inn i diskusjonen:

– Grunnen til at jeg har gjort dette er at mange opplever krigen som veldig nære, og at det er mange følelser involvert. Det er veldig vanskelig, og man har bare lyst til å straffe på alle mulige måter, men vi må diskutere det verdimessige først, sier Jacobsen.

Da NRK stiller spørsmål om det norske standpunktet til den svenske skiskytteren Sebastian Samuelsson, deler han oppfatningen om at den norske utøverkomiteen er blant det store flertallet som ønsker Russland og Belarus tilbake.

Svensk stjerne: – Ingen sa tydelig ifra

Samuelsson forteller til NRK at han ble forbauset over antallet representanter som ønsket Russland og Belarus tilbake i internasjonal idrett.

Svensken er kjent for å engasjere seg i idrettspolitikk og var snar ved å reagere da landskvinnen Pernilla Wiberg mente det var feil at russerne var utestengt i desember.

Samuelsson representerte Det internasjonale skiskytterforbundet under møtene med IOC og opplevde at de aller fleste – slik det kommer frem i onsdagens uttalelse – ønsker en retur av russiske og belarusiske idrettsutøvere.

Han forteller at det var mange på møtet, men at det virket å være enighet rundt at de må finne en vei tilbake som nøytrale utøvere.

Sebastian Samuelsson

FORBAUSET: Sebastian Samuelsson ble overrasket over hvor mange som ønsket Russland og Belarus tilbake i idretten.

Foto: Hanne Skjellum / NRK

– Ingen sa tydelig fra. Det var vi som gjorde det, sier Samuelsson til NRK.

Den svenske stjernen hevder det var enkelte som funderte på hvordan det skulle gjennomføres, men inntrykket var krystallklart.

De fleste ønsket å gi russerne og belaruserne grønt lys. Da tok Samuelsson til motmæle:

– Vi ga uttrykk for at vi ikke syntes de skal være velkommen tilbake. Vi snakket om den olympiske freden som er brutt tre ganger, alle ganger av Russland. Det er kun Russland som har brutt den. Skal den finnes så må det være konsekvenser. De brøt den i 2008, 2014 og nå i 2022.

Samuelsson påpeker at IOC-president Thomas Bach var til stede under hele møtet. Da OL i Beijing ble åpnet, holdt den tyske idrettslederen en tale hvor han oppfordret til fred i verden.

Men den olympiske freden brøt Russland ved å gå til angrep på Georgia i 2008, okkupere Krim-halvøya i 2014 og invadere Ukraina i 2022.

FIS har ikke endret standpunkt

World Cup åpningen i Sölden

INGEN ENDRING: Røste ser ingen grunn til at russerne skal komme tilbake.

Foto: Lise Åserud / NTB

Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS) har tidligere sagt at de vil følge IOC sine avgjørelser om utestengelse av russiske og belarusiske. Norges styremedlem i FIS, Erik Røste, forteller at saken ikke har blitt diskutert på nytt.

Sist temaet var oppe bestemte forbundet seg for å utestenge alle russiske og belarusiske utøvere denne sesongen.

Røste forteller at FIS ikke har innkalt til et nytt møte om utestengelsen. Røste sier at det i hans øyne ikke har vært en endring siden forbundet bestemte seg for å utestenge.

– Etter min oppfatning er det ingen grunn til at russere skal tilbake igjen. Det har jeg sagt og det vil jeg gjenta. Det er først når krigen er over vi kan snakke om å ønske russiske og belarusiske utøvere tilbake i mitt syn, forteller Røste til NRK.

Les også: FIS-presidenten nektet å svare på Russland-spørsmål

Johan Eliasch
Johan Eliasch

Medlem i IOC sin eksekutivkomite, Kristin Kloster Aasen, forteller til NRK at IOC havnet i et dilemma da flere land ønsket å legge premissene for russisk og belarusisk deltakelse.

På den ene siden å vise solidaritet med Ukraina og viktigheten av idrettens selvstendighet.

– I vår oppgave og vårt mandat ligger global idrettsdeltakelse som et premiss. Det innebærer at utøverne ikke kun skal konkurrere mot utøvere fra land man liker. Vi mener at det har en selvstendig verdi, sier Kloster Aasen til NRK.

Hun forteller at IOC nå jobber med å finne ut hvordan utøvere fra Russland og Belarus «kan komme tilbake og konkurrere, som individuelle, nøytrale utøvere som representerer seg selv og ikke det landet de kommer fra».

– Ser ingen endring

NISO er fagforening for omtrent 1500 medlemmer fordelt på håndball, fotball, ishockey og individuelle idretter. Leder, Erlend Hanstveit, mener det er et farlig signal IOC sender ut når de åpner opp for russisk og belarusisk deltakelse.

Fotball: Follo - Brann (0-1)

KRITISK: Tidligere Brann-spiller og nåværende NISO-leder Erlend Hanstveit mener IOC sender ut et farlig signal.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

– Vi er veldig kritisk til de signalene som nå kommer. Jeg ser ingen endring i grunnlaget som ligger i avgjørelsen som ble tatt etter at Russland invaderte Ukraina. Krigen raser for fullt og vi ser ingen grunn til at den avgjørelsen skal rokkes ved, sier Hanstveit til NRK.

Han forteller at emnet har blitt diskutert heftig blant medlemmene.

– Jeg opplever at våre medlemmer er veldig samstemte i det synet her. Alle våre medlemmer identifiserer seg med situasjonen til ukrainske utøvere. Det var gode beslutninger å utestenge russiske og belarusiske utøvere og det er fortsatt gode beslutninger, forteller NISO-lederen.

Les også: Ukraina svartelistar Bolsjunov – vil straffe «putinistiske» utøvarar

Bolsjunov under OL i 2022 og listen som viser at han sanksjoneres av Ukraina
Bolsjunov under OL i 2022 og listen som viser at han sanksjoneres av Ukraina

Sportsnyheter

Northug i brytekamp med svenske da Klæbo vant suverent: – Måtte bare få ham unna

Johannes Høsflot Klæbo tok sin 18. seier for sesongen og avgjorde verdenscupen i suveren stil. Adskillig mer dramatisk var Even Northugs vei til seierspallen.

Siste nytt

 • Vålerenga utlignet mot Storhamar i NM-semifinalen

  Vålerenga slo hardt tilbake etter tapet i den første semifinalekampen mot Storhamar. Tirsdag vant de 2-1 på Jordal Amfi.

  Vålerenga trengte ikke mer enn to minutter og 57 sekunder før Mika Partanen sendte vertene i føringen i første periode. Rett før hvilen økte Mathis Olimb til 2-0 etter å ha blitt spilt opp av Tommi Taimi.

  Fem minutter før full tid reduserte klubblegenden Patrick Thoresen til 1-2, men det hjalp dessverre lite for gjestene som ikke klarte å sette inn utligningen. (NTB)

  NM ishockey menn, semifinale kamp to, Vålerenga - Storhamar
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • De Bruyne utnevnt til Belgias nye kaptein

  Manchester City-stjernen Kevin de Bruyne har blitt utnevnt til Belgias kaptein etter Eden Hazard som trakk seg fra landslaget etter VM.

  Det belgiske fotballforbundet (RBFA) uttalte tirsdag at De Bruyne skal debutere som kaptein under fredagens EM-kvalifiseringskamp i Sverige.

  Real Madrid-keeper Thibaut Courtois og Inter-spiss Romelu Lukaku er lagets nye visekapteinene under deres nye tyske trener Domenico Tedesco.

  – Det er et stolt øyeblikk å bli kaptein for landet vårt. Jeg har spilt på landslaget lenge. Det er en stor ære for meg, og jeg håper jeg kan fylle rollen godt, sa De Bruyne. (NTB)

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Croatia v Belgium
  Foto: BERNADETT SZABO / Reuters
 • Bayern tok første stikk mot Maanums Arsenal

  Bayern München vant det første kvartfinaleoppgjøret mot Arsenal 1-0 på hjemmebane i mesterligaen.

  Dermed har Frida Maanum og resten av Arsenal kniven på strupen før returoppgjøret i London 29. mars.

  Det var tyskerne som kom best i gang da Lea Schüller nikket vertene i ledelsen sju minutter før pause. Det ble også kampens eneste mål i den første kvartfinalen.

  Bayern trenes av Alexander Straus, som i sommer forlot Brann. Han har fått i oppgave å lede de rødkledde til toppen av europeisk fotball.

  Med på lasset tok også Straus med seg Tuva Hansen, som spilte hele kampen ut for tyskerne, mens Emilie Bragstad først fikk komme på etter 90 minutter.

  Germany Women's Soccer
  Foto: Peter Kneffel / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste