Hopp til innhold

Norske profiler freser etter at russer dukket opp: – Respektløst

Russiske Julija Stupak ble observert med offisiell akkreditering fra Det internasjonale ski- og brettsportforbundet (FIS) i Italia. Laget som ga henne vesten slipper unna med en advarsel, og det provoserer.

Cross-Country Skiing - Women's 4 x 5km Relay

OLYMPISK MESTER: Julija Stupak.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

– Jeg hørte at Julija Stupak var der. Jeg var ikke klar over at hun var i konkurranseløypene med en vest, men det skal ha skjedd og vi vet hvor hun fikk drakten fra, sier Michal Lamplot, renndirektør i FIS, til NRK.

Han vil ikke fortelle NRK hvor Stupak har fått overtrekksvesten som gir henne tilgang til løypene fra, men sier at de har tatt en prat med dem det gjelder.

– Vi snakket med laget og fortalte dem at drakten bare er ment for utøvere som skal delta i rennet, og at det ikke skal skje igjen, sier Lamplot.

F85D5BF3-0ABB-4E2B-8665-8FFA770A7347

SLIPPER UNNA: Renndirektør Michal Lamplot gir kun en advarsel.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Den russiske OL-vinneren Julija Stupak ble torsdag observert i verdenscupløypene i italienske Toblach, noe VG meldte først.

– Respektløst

Det internasjonale ski- og brettsportforbundet (FIS) tillater ikke russiske utøvere i verdenscupen og har ikke gjort det siden Lahti i tidlig mars 2022.

Stupak gikk likevel med en akkreditert vest fra FIS. Det er et synlig bevis på at hun har tilgang og tillatelse til å trene i rennløypene. Tiril Udnes Weng var blant utøverne som så russeren med vest.

NM på ski

REAGERER: Tiril Udnes Weng etter at Julija Stupak dukket opp på trening.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det gjør det enda verre. Jeg ble litt overrasket. Det er spesielt synes jeg da, at hun viser seg frem her, sier Udnes Weng til NRK.

Hun får støtte fra sin lagvenninne Ane Appelkvist Stenseth.

– Jeg synes ikke det er greit at hun er i Toblach og trener. Det er en grunn for at vi har de vestene og reglene er som de er. Den tiden er for utøvere og for støtteapparat, og det er respektløst å kjøre den der, sier Appelkvist Stenseth til NRK.

France FIS Cross Country World Cup

RART: Mener Pål Golberg.

Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

Pål Golberg fikk også med seg den russiske utøveren i løypa, og forteller at hun også var å se på treningen før verdenscupen i Livigno.

– Jeg synes ikke noe om det hun gjør. Det er mange fine steder å trene i Europa, så det er litt rart å bli så tiltrukket av verdenscupsirkuset når du ikke skal gå skirenn.

– Det er litt sjokkerende. Det er ikke etter boka. Det er ikke greit, sier Harald Østberg Amundsen.

FIS' renndirektør: Saken er lukket

Michal Lamplot forteller at FIS har gitt beskjed om at vesten kun skal brukes av utøverne og lederne som skal delta på rennet.

– For meg er saken lukket.

– Vil dette få noen konsekvenser for laget? Får de noen sanksjoner?

– Nei, de får ikke noen sanksjoner.

På spørsmål om at et lag gav en vest til en utøver fra Russland, svarer han dette:

– Jeg repeterer det jeg sa. Vesten brukes av utøvere og ledere som skal konkurrere. Det er måten vi kan kontrollere tilgangen og hvem som går i løypa. Vesten skal bare brukes av lagene, sier Lamplot.

Beijing Olympics Medal Ceremony

OLYMPISK MESTER: Julija Stupak (fra venstre), Natalja Neprjajeva, Tatjana Sorina og Veronika Stepanova ble olympiske mestere på stafetten i Beijing i fjor vinter.

Foto: Lee Jin-man / AP

– Oppsiktsvekkende

Hele situasjonen synes Erik Røste, som er styremedlem i FIS, er provoserende.

– Hvis det er riktig at hun har gått i løypene under offisiell trening, er det provoserende, skriver Røste i en SMS til NRK.

World Cup åpningen i Sölden

LIKER DET IKKE: Styremedlem Erik Røste.

Foto: Lise Åserud / NTB

Han påpeker at utøvere fra Russland og Belarus er utestengt fra alle internasjonale konkurranser og skal ikke være i løypene under offisiell verdenscuptrening.

– Jeg kjenner ikke til saken, men hvis man vet hvem som lånte ut vest til henne, må det få konsekvenser, skriver han videre.

NRKs ekspert Torgeir Bjørn mener det samme.

– Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at en russer flyr rundt med vest i løypene. Det er rett og slett skuffende, og det bør få konsekvenser, sier Bjørn på NRK Sport radio.

Han understreker at Stupak er utestengt og har ikke lov til å delta på offisiell trening med vest. En vest er personlig, og dermed bør personen som gav Stupak vesten, bli sanksjonert.

– Spørsmålet er hvem som har gitt henne vesten. Det er i så fall et brudd på reglementet, for vesten er personlig. Stupak skal ikke ha noen vest. Det betyr at den som har gitt henne vesten, bør bli sanksjonert slik reglementet er nå, sier han videre.

Forstår ikke problemet

Stupak byttet etter sist sesong treningsgruppe i russisk langrenn.

Hennes tyske trener, Markus Cramer, kunne ikke fortsette som russisk landslagstrener og meldte overgang til Italia. Dermed ble hun overført til samme gruppe som Aleksandr Bolsjunov, som trenes av Jurij Borodavko.

– Hvis noen er misfornøyd med at Julija er til stede, la dem holde seg for seg selv! Hun konkurrerer ikke, men er ikke ukvalifisert. Hun kan være hvor hun vil, sier Stupak-trener Jurij Borodavko til MatchTV.

Cramer jobber fremdeles tett med Stupak, men forteller NRK at det ikke er han som har gitt henne vesten.

– Hun er her i Italia for å trene, og hun var på forskjellige steder, for i Italia er det mange gode løyper å trene. Nå er hun her for å trene, men jeg vet ikke hva problemet er, sier Cramer og tilføyer:

– Hun kan reise hvor hun vil, jeg vet ikke hvorfor det nå er en stor sak. Igjen, hun er her for trening, og jeg skjønner virkelig ikke hvorfor dette nå er en stor sak, spesielt i Norge. Jeg er veldig overrasket over det, sier Cramer.

F3811BF5-C893-4337-9B67-2A1E2D6F1F25

ITALIENSK TRENER: Markus Cramer (til høyre) sammen med det italienske støtteapparatet fredag.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Det er fordi det ikke er lov å gi denne vesten til utøvere som ikke er akkreditert, forklarer NRK.

– Hun hadde ingen vest, jeg vet ikke hvem som har sett henne med en vest. Det er ikke riktig. Jeg så henne ikke med en vest, vi ga henne ikke en vest, så jeg vet ikke hvordan dette kan forklares, sier Cramer.

Stupak har nesten ikke gått renn inneværende sesong og er nå i Italia for å lade opp til det russiske mesterskapet. Det arrangeres mot slutten av måneden.

Julija Stupak har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

 • Oscar Bobb signerte ny langtidskontrakt med Manchester City

  Oscar Bobb har skrevet under på en ny kontrakt med Manchester City. Det opplyser Manchester City i sine mediekanaler.

  Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026. Nå har han undertegnet en ny og enda mer lukrativ avtale. Den strekker seg fram til sommeren 2029.

  – Jeg er veldig stolt og beæret over å ha signert min nye kontrakt med City, sier Bobb i en uttalelse.

  – Det er et utrolig miljø i klubben, og dette er det best mulige stedet å være for en ung spiller. Jeg har allerede lært så mye av Pep, hans trenerteam og lagkameratene mine, legger han til.

  20-åringen har fått mye tillit av Manchester City-manager Pep Guardiola denne sesongen.

  – Å vite at jeg kommer til å være her i klubben til 2029 betyr alt for meg. Nå vil jeg bare fokusere på å fortsette å videreutvikle meg, og å jobbe så hardt jeg kan hver eneste dag for å hjelpe klubben til å oppnå mer suksess, sier Bobb.

  Lyn-gutten har fått sju innhopp i ligaen og fikk sin første ligakamp fra start for de regjerende ligamesterne hjemme mot Brentford i februar.

  Han ble den store helten for Manchester City da han scoret det avgjørende 3-2-målet mot Newcastle i januar. Målet ble også kåret til månedens scoring i Premier League.

  Før jul nettet han sitt første mål i mesterligaen i puljekampen mot Røde Stjerne.

  Bobb fikk også sin A-landslagsdebut mot Kypros i oktober.

  (NTB)

  3tdKsKTgtfQ
  Foto: Reuters
 • Sjåstad Christiansen slo tilbake etter VM-marerittet

  Vetle Sjåstad Christiansen slo tilbake etter kjempekollapsen på VM-stafetten i Nove Mesto og fikset norske seier foran 10.000 tilskuere i Sverige mandag.

  Sammen med Juni Arnekleiv gikk Sjåstad Christiansen inn til en klar seier foran et fullsatt Stockholm stadion i showrennet som hadde fått navnet Skidskyttekampen.

  10.000 tilskuere hadde funnet veien til arenaen i den svenske hovedstaden.

  BqTBrhQNQR4
  Foto: NTB
 • Max Eberl ansatt som ny sportsdirektør i hardt pressede Bayern München

  Max Eberl blir den tyske fotballstorheten Bayern Münchens nye sportsdirektør fra 1. mars.

  Den tyske klubben opplyser om ansettelsen i sine kanaler mandag.

  50 år gamle Eberl har undertegnet en avtale som strekker seg fram til sommeren 2027.

  Den mangeårige sportsdirektøren i Borussia Mönchengladbach har vært Bayerns foretrukne kandidat som ny sportsdirektør.

  Som sportsdirektør vil Eberl være tett involvert i ansettelsen av ny trener. Thomas Tuchel gir seg etter sesongslutt.

  WuYmMOjLT3k
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal