Hopp til innhold

Norske profiler freser etter at russer dukket opp: – Respektløst

Russiske Julija Stupak ble observert med offisiell akkreditering fra Det internasjonale ski- og brettsportforbundet (FIS) i Italia. Laget som ga henne vesten slipper unna med en advarsel, og det provoserer.

Cross-Country Skiing - Women's 4 x 5km Relay

OLYMPISK MESTER: Julija Stupak.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

– Jeg hørte at Julija Stupak var der. Jeg var ikke klar over at hun var i konkurranseløypene med en vest, men det skal ha skjedd og vi vet hvor hun fikk drakten fra, sier Michal Lamplot, renndirektør i FIS, til NRK.

Han vil ikke fortelle NRK hvor Stupak har fått overtrekksvesten som gir henne tilgang til løypene fra, men sier at de har tatt en prat med dem det gjelder.

– Vi snakket med laget og fortalte dem at drakten bare er ment for utøvere som skal delta i rennet, og at det ikke skal skje igjen, sier Lamplot.

F85D5BF3-0ABB-4E2B-8665-8FFA770A7347

SLIPPER UNNA: Renndirektør Michal Lamplot gir kun en advarsel.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Den russiske OL-vinneren Julija Stupak ble torsdag observert i verdenscupløypene i italienske Toblach, noe VG meldte først.

– Respektløst

Det internasjonale ski- og brettsportforbundet (FIS) tillater ikke russiske utøvere i verdenscupen og har ikke gjort det siden Lahti i tidlig mars 2022.

Stupak gikk likevel med en akkreditert vest fra FIS. Det er et synlig bevis på at hun har tilgang og tillatelse til å trene i rennløypene. Tiril Udnes Weng var blant utøverne som så russeren med vest.

NM på ski

REAGERER: Tiril Udnes Weng etter at Julija Stupak dukket opp på trening.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det gjør det enda verre. Jeg ble litt overrasket. Det er spesielt synes jeg da, at hun viser seg frem her, sier Udnes Weng til NRK.

Hun får støtte fra sin lagvenninne Ane Appelkvist Stenseth.

– Jeg synes ikke det er greit at hun er i Toblach og trener. Det er en grunn for at vi har de vestene og reglene er som de er. Den tiden er for utøvere og for støtteapparat, og det er respektløst å kjøre den der, sier Appelkvist Stenseth til NRK.

France FIS Cross Country World Cup

RART: Mener Pål Golberg.

Foto: Salvatore Di Nolfi / AP

Pål Golberg fikk også med seg den russiske utøveren i løypa, og forteller at hun også var å se på treningen før verdenscupen i Livigno.

– Jeg synes ikke noe om det hun gjør. Det er mange fine steder å trene i Europa, så det er litt rart å bli så tiltrukket av verdenscupsirkuset når du ikke skal gå skirenn.

– Det er litt sjokkerende. Det er ikke etter boka. Det er ikke greit, sier Harald Østberg Amundsen.

FIS' renndirektør: Saken er lukket

Michal Lamplot forteller at FIS har gitt beskjed om at vesten kun skal brukes av utøverne og lederne som skal delta på rennet.

– For meg er saken lukket.

– Vil dette få noen konsekvenser for laget? Får de noen sanksjoner?

– Nei, de får ikke noen sanksjoner.

På spørsmål om at et lag gav en vest til en utøver fra Russland, svarer han dette:

– Jeg repeterer det jeg sa. Vesten brukes av utøvere og ledere som skal konkurrere. Det er måten vi kan kontrollere tilgangen og hvem som går i løypa. Vesten skal bare brukes av lagene, sier Lamplot.

Beijing Olympics Medal Ceremony

OLYMPISK MESTER: Julija Stupak (fra venstre), Natalja Neprjajeva, Tatjana Sorina og Veronika Stepanova ble olympiske mestere på stafetten i Beijing i fjor vinter.

Foto: Lee Jin-man / AP

– Oppsiktsvekkende

Hele situasjonen synes Erik Røste, som er styremedlem i FIS, er provoserende.

– Hvis det er riktig at hun har gått i løypene under offisiell trening, er det provoserende, skriver Røste i en SMS til NRK.

World Cup åpningen i Sölden

LIKER DET IKKE: Styremedlem Erik Røste.

Foto: Lise Åserud / NTB

Han påpeker at utøvere fra Russland og Belarus er utestengt fra alle internasjonale konkurranser og skal ikke være i løypene under offisiell verdenscuptrening.

– Jeg kjenner ikke til saken, men hvis man vet hvem som lånte ut vest til henne, må det få konsekvenser, skriver han videre.

NRKs ekspert Torgeir Bjørn mener det samme.

– Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at en russer flyr rundt med vest i løypene. Det er rett og slett skuffende, og det bør få konsekvenser, sier Bjørn på NRK Sport radio.

Han understreker at Stupak er utestengt og har ikke lov til å delta på offisiell trening med vest. En vest er personlig, og dermed bør personen som gav Stupak vesten, bli sanksjonert.

– Spørsmålet er hvem som har gitt henne vesten. Det er i så fall et brudd på reglementet, for vesten er personlig. Stupak skal ikke ha noen vest. Det betyr at den som har gitt henne vesten, bør bli sanksjonert slik reglementet er nå, sier han videre.

Forstår ikke problemet

Stupak byttet etter sist sesong treningsgruppe i russisk langrenn.

Hennes tyske trener, Markus Cramer, kunne ikke fortsette som russisk landslagstrener og meldte overgang til Italia. Dermed ble hun overført til samme gruppe som Aleksandr Bolsjunov, som trenes av Jurij Borodavko.

– Hvis noen er misfornøyd med at Julija er til stede, la dem holde seg for seg selv! Hun konkurrerer ikke, men er ikke ukvalifisert. Hun kan være hvor hun vil, sier Stupak-trener Jurij Borodavko til MatchTV.

Cramer jobber fremdeles tett med Stupak, men forteller NRK at det ikke er han som har gitt henne vesten.

– Hun er her i Italia for å trene, og hun var på forskjellige steder, for i Italia er det mange gode løyper å trene. Nå er hun her for å trene, men jeg vet ikke hva problemet er, sier Cramer og tilføyer:

– Hun kan reise hvor hun vil, jeg vet ikke hvorfor det nå er en stor sak. Igjen, hun er her for trening, og jeg skjønner virkelig ikke hvorfor dette nå er en stor sak, spesielt i Norge. Jeg er veldig overrasket over det, sier Cramer.

F3811BF5-C893-4337-9B67-2A1E2D6F1F25

ITALIENSK TRENER: Markus Cramer (til høyre) sammen med det italienske støtteapparatet fredag.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

– Det er fordi det ikke er lov å gi denne vesten til utøvere som ikke er akkreditert, forklarer NRK.

– Hun hadde ingen vest, jeg vet ikke hvem som har sett henne med en vest. Det er ikke riktig. Jeg så henne ikke med en vest, vi ga henne ikke en vest, så jeg vet ikke hvordan dette kan forklares, sier Cramer.

Stupak har nesten ikke gått renn inneværende sesong og er nå i Italia for å lade opp til det russiske mesterskapet. Det arrangeres mot slutten av måneden.

Julija Stupak har ikke besvart NRKs henvendelser.

Sportsnyheter

Women's Champions League - Quarter Final - Second Leg - Arsenal v Bayern Munich

Maanum hylles etter drømmescoring: – Ikke en keeper i verden som tar den

Det ble en stor jubeldag for to av Norges største landslagsstjerner.

Siste nytt

 • Norges Bordtennisforbund legger seg flate

  «Norges Bordtennisforbunds styre og administrasjon vil beklage til alle paraspillere som opplevde å måtte spille under dårligere forhold på fredag i NM», innleder forbundet pressemeldingen med.

  Videre skriver de at de ønsker at alle skal behandles likeverdig i norsk bordtennis og fremover blir det en tydelig innstramming med tanke på oppfølging av nasjonale arrangementer fra NBTF.

  NRK omtalte nylig at flere parautøvere opplevde å bli nedprioriterte under norgesmesterskapet i bordtennis for andre året på rad.

  Steffen Lande Salomonsen fra Stord var en av dem som raste. Han viste til at bordtennisnettet var skeivt og at det mangle skille rundt bordene for å stoppe ballene.

  Salomonsen skrev selv på Facebook at man ble møtt med direkte personangrep, som inneholdt diskriminering og nedlatende kommentarer. Han hevder blant annet å ha blitt kalt et «søppelmenneske»-

  NRK snakket med arrangørrepresentanten som var i munnhoggeri med Salomonsen, Olav Haraldseid.

  Han vedgår at det var høylytt diskusjon, men han mener Salomonsen har hørt feil og avviser på det sterkeste å ha kalla Salomonsen et «søppelmenneske».

  Også bordtennisprofil Tommy Urhaug reagerte på arrangementet.

  – Etter det vi opplevde på NM i fjor og etterspillet som var etter det, hadde vi som parautøvere et håp om at årets NM skulle bli bedre. Men det ble det dessverre ikke, skrev han på Facebook.

  Sommer-Paralympics i Tokyo 2021
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Danmark avlyser fektestevne – ønsker ikke russisk deltakelse

  Det danske fekteforbundet (DFF) har avlyst et internasjonalt stevne i København. Årsaken er at DFF ikke vil ha russere og belarusere i aksjon.

  Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nemlig gitt russere og belarusere tillatelse til å delta igjen.

  Styreleder Jan Sylvest Jensen i DFF opplyser at avgjørelsen om avlysningen ble tatt onsdag kveld.

  – Vi kom fram til at vi dessverre ikke klarer å gjennomføre det. Det kan vi ikke gjøre når reglene er som de er nå, når russerne og belaruserne får være med, sier Jensen. (NTB)

 • Avis: PL-klubber vil forby bettingsponsorer på draktene

  Klubbene i Premier League er enige om en avtale som gjør at gamblingselskap ikke skal få lov til å fronte seg som hovedsponsor på klubbenes drakter.

  Ifølge The Times skal klubbene møtes torsdag, og en endelig avtale er ventet å komme på plass. Et eventuelt vedtak kan måtte vente til juni når Premier League har sitt sommermøte. Endringene skal foregå over en treårsperiode.

  8 av 20 klubber i toppdivisjonen har et gamblingselskap som hovedsponsor på drakten. Av de åtte er Fulham og Newcastle, men det er fra før bestemt at de skal ha andre sponsorer fra neste sesong.

  Det er likevel ventet at de klubbene som fortsatt ønsker det, vil få lov til å ha gamblingsponsor på ermene på drakten. Sponsorendringene i den engelske toppfotballen kommer av at den britiske regjeringen utarbeider et lovforslag som vil forby reklame for gambling.

  Ifølge The Times har en ikke navngitt klubb opplyst om at de mister rundt 130 millioner kroner i inntekt om de mister sin sponsor. (NTB)

  Britain Soccer Conference League
  Foto: Kin Cheung / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste