Hopp til innhold

Var så skuffet at hun kastet opp – få år senere er Eckhoff best i verden

ÖSTERSUND (NRK): Etter 10 år i verdenscupen nådde Tiril Eckhoff endelig målet om å bli verdens beste skiskytter. Det har vært år med stress, prestasjonsangst og mye følelser.

Tiril Eckhoff med kula

STOLT AUGNEBLINK: Tiril Eckhoff poserer med glaskula, som er eit bevis på at ho har vunne verdscupen samanlagt for sesongen 20/21.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

– Jeg har gått på noen smeller, vært oppe, nede og jeg har lært. Det er litt spennende den reisen jeg har hatt.

Sesongen er akkurat over. For Tiril Eckhoff har det vært en drøm. Seirene har kommet på løpende bånd, utrolige 13 i tallet. Hun kaller det for magisk, der hun står med beviset på sammenlagtseieren i armene. Nå, 10 år etter verdenscupdebuten, er hun endelig den som omtales som en komplett skiskytter.

– Jeg har tatt stegene hele veien. Jeg har lært veldig mye på veien av dem rundt meg, og føler kanskje det kjennetegner meg, oppsummerer hun selv.

Tiril Eckhoff

MIMRAR: Verdscupvinnar Tiril Eckhoff tok seg tid til ein oppsummerande prat med NRK i Östersund.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Endelig har hun selvtilliten. Og tryggheten på seg selv og egne evner som idrettsutøver.

– Hva er den største forskjellen på Tiril da og Tiril nå?

– Hun var veldig gira på å gå verdenscup. Og veldig gira på å se på de kjekke guttene og sånne ting.

Stress og prestasjonsangst

Latteren er rå. Men hun husker det fortsatt godt. Hvordan hun fikk muligheten på hjemmebane i Holmenkollen, som 20-åring, i 2011. I sesongen som fulgte fikk hun plass på elitelandslaget, men det ble få verdenscuprenn. I VM året etter var hun bare med som reserve.

DEBUTEN: Tiril Eckhoff vart nummer 50 i det første verdscuprennet sitt, sprint i Holmenkollen i mars 2011.

Så kom gjennombruddet i Sotsji-OL i 2014, med individuell bronse, stafettbronse og gull på blandet stafett. Forventningene vokste. Eckhoff var kvinnelig skiskytings arv etter selveste Tora Berger, og hadde alle de fysiske forutsetningen for å skulle lykkes. Det ga et press hun ikke taklet særlig bra.

– Jeg har vært mye stresset. Og gira på å få til ting. Jeg har hatt en vilje til å få til ting, som jeg ikke alltid har klart å være helt rasjonell på. Det har vært prestasjonsangst. Det kan jeg ærlig innrømme, forteller hun nå.

Blandet stafett OL 2014

GJENNOMBROTET: Under OL i Sotsji var Tiril Eckhoff med på laget som tok gull i blanda stafett. Ho tok òg bronse på fellesstarten og bronse på stafetten for kvinnene.

Foto: Lise Åserud / NTB

Man er blitt vant til å se Eckhoff vise følelser, så vel glede som tårer. Hun tror det hadde vært lettere å være en følelsesløs idrettsutøver, samtidig som hun ikke ville vært den foruten. Hun mener hun er heldig som føler så mye, forklarer hun, selv om det også har bydd på utfordringer.

Ble syk av skuffelse

For nedturene er blitt store. Så store at Fossum-løperen har vurdert å gi seg med idretten sin. Det aller verste minnet hun har, er fra Hochfilzen i desember 2017. Nærmere bestemt en 78.-plass på sprinten. Totalt seks bom, og ingen plass på jaktstarten. Og det nærmet seg OL.

– Jeg var så skuffet at jeg ble dårlig. Det kommer jeg alltid til å huske. Jeg ble uvel, hadde oppkast og vondt i magen. Det er den største skuffelsen. Men jeg har lært å takle redsler og det har gjort at jeg er her i dag.

Tiril Eckhoff

TUNG SESONG: I 2017 opplevde Tiril Eckhoff det ho omtaler som botnpunktet til karrieren. Her etter ein 41.-plass på ein jaktstart i Östersund.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Der får Eckhoff støtte.

– Den delen med å takle nedturer og usikkerhet, og snu det rundt til å bare gjøre jobben, er det hun har vært aller best på i år, mener trener Sverre Huber Kaas.

Tårer for treneren

Eckhoff har egentlig alltid vært en mesterskapsløper. Hun har totalt 10 VM-gull, og til sammen 20 medaljer i OL og VM. Men over halvparten av de 25 verdenscupseirene har faktisk kommet denne sesongen.

Hun tror en del tenker at det «bare» er det mentale hun har forbedret seg på. Selv mener hun den største forskjellen er på standplass. Men også der har hun lært seg å håndtere følelsene, noe hun mener er en nøkkel i skiskyting. 70 prosent teknisk og 30 prosent mentalt, oppsummerer hun det med.

– Det har vært en treårsprosess med Patrick (Oberegger, skytetrener) hvor vi har fått opp skytekapasiteten min.

Tiril Eckhoff

TRYGG: Tiril Eckhoff har forbetra ståendeskytinga kraftig. I fjor hadde ho ein treffprosent på 76. Denne sesongen er han på 85.

Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

På spørsmål om hvem som har betydd mest for karrieren hennes, kommer svaret kontant. Det er utvilsomt italieneren.

– Han har vært der hele tiden. Han har gjort at jeg har fått troa på meg selv, fastslår hun.

En tåre triller nedover kinnet mot munnbindet. Hun ler litt av seg selv fordi hun gråter i enda et intervju.

TAKK TIL TRENAREN: – Eg er ikkje redd for å vise kjensler, men eg skulle ønske eg ikkje hadde så mykje av dei.

Ville slå gutta

Det er stabiliteten denne sesongen, og viljen som trekkes frem som en suksessfaktor av de rundt Eckhoff også. Oberegger mener hun har en egenskap man ikke kan trene seg til å få.

– Enten har man den eller så har man den ikke, og den egenskapen er at hun kjemper for livet hver eneste gang, om det går bra eller dårlig. Det ser man i hver konkurranse. Hun går alltid inn 100 prosent. Hun har lært å tape før hun har lært å vinne, og det er en god egenskap, roser Oberegger, som helst ikke vil ta så mye av æren.

Offensiviteten har også Vetle Sjåstad Christiansen et eksempel på. Under samling i Italia i høst ble hun med på herrenes hurtighetstrening, og lagkameraten fikk med seg at Eckhoff spurte trener Egil Kristiansen om hvorfor hun ikke klarte å holde følge, om det var noe hun gjorde feil.

– Da sa Egil at «Tiril dette er gutter og du er jente», men det ville ikke Tiril høre noe om. Hun var ganske bastant på at hun kunne slå gutta uavhengig av hva slags kjønn hun selv er. Hun er helt rå, sier Christiansen.

Tiril Eckhoff

SLÅR ALLE? Det er ikkje mange på laget som slår Tiril Eckhoff i hangups. Fysikken hennar blir omtalt som rå. Her frå Canada i 2019.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Tungt tap i fjor

Det er mange som drar på med superlativer når de skal beskrive supersesongen til den norske utøveren. Johannes Thingnes Bø omtaler Eckhoff som et «beist». Det som imponerer ham aller mest er hvordan hun klarte å slå tilbake etter nederlaget i verdenscupen mot Dorothea Wierer forrige sesong.

– Det må ha gått hardt inn på henne, og så klarer hun å ta tilbake tronen. Det står det respekt av, og er i mine øyne den aller største prestasjonen hennes.

At den gjeveste kula glapp på målstreken i fjor, eller rettere sagt på siste skyting, har også plaget Eckhoff mer enn hun tidligere har gitt uttrykk for.

– Jeg var skuffa. Lenge egentlig. Det er surt å tape, og i hvert fall på den måten der.

Ruhpolding

DUELL: Italienske Dorothea Wierer tok sigeren i sammenlagtcupen føre Eckhoff førre sesong.

Foto: CHRISTOF STACHE

Det ga revansjelyst, og bidro til å gjøre henne tøffere før denne sesongen, innrømmer hun. Neste år er det OL i Beijing, og hun har allerede planlagt hva hun skal forbedre ytterligere til da. For i den sterke vinden i Östersund fikk hun åtte bom på fellesstarten, sesongens aller siste renn. Det ble «bare» en sjuendeplass.

– Det blir definitivt hovedfokuset fremover. Jeg har mye å gå på når det kommer til skyting i vind.

– Ingen divanykker

For Ingrid Landmark Tandrevold gir det ekstra motivasjon at Eckhoff gjør sin beste sesong i en alder av 30 år. Hun er seks år yngre og ser at tålmodighet lønner seg. Men det er hvor godt plantet på jorda venninnen er, hun først trekker frem.

– Det jeg kanskje beundrer aller mest, er at hun er like jordnær uansett om det går bra eller dårlig. At hun ikke har noen divanykker eller er bedre enn andre, selv om hun har hatt en vill sesong. Hun er vanlige Tiril, like glad og overrasket over å vinne hver gang. Det er henne jeg er så glad i, forteller 24-åringen.

Eckhoff og Tandrevold

VENNINNER: Tiril Eckhoff var raskt borte for å gratulere Ingrid Tandrevold med sigeren på jaktstarten i Östersund.

Foto: Anders Wiklund/TT / NTB

– Hva er den største forskjellen på deg som skiskytter nå og da du startet, Tiril?

– Tiril 10 år etter er ikke like interessert i gutta, men mer i å prestere. For 10 år siden var Tiril også mer usikker på seg selv. Jeg har prøvet og feilet, og jeg har lært av feilene mine. Nå er jeg enda mer trygg på at det jeg gjør er bra.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal