Eckhoff om presset: – Få snakker om de dårlige tidene sine

Tiril Eckhoff (24) skulle ønske hun hadde et pokerfjes som gjorde at ikke alle følelsene var like synlige hele tiden.

Tiril Eckhoff setter på sin helt egen måte ord på hvor tøft livet som toppidrettsutøver kan være når man møter motgang. Programleder: Dag Erik Pedersen og Liv Grete Skjelbreid.

SE VIDEO: Tiril Eckhoff forteller åpenhjertig om medaljens bakside i et intervju gjort i forkant av VM.

I år har jeg vunnet ett verdenscuprenn og fått tre pallplasser. Det er egentlig dritbra, men likevel føler jeg meg elendig, sier Tiril Eckhoff med gråt i halsen.

Like før VM møter NRK Tiril Eckhoff til det som i det som etter planen skulle være en hyggelig prat om VM i Kontiolahti til NRKs VM-studio fredag kveld. I fjor slo hun gjennom med et brak med tre OL-medaljer i Sotsji, men etter en strålende sesongstart har det gått tyngre.

Da VM åpnet med mixedstafett torsdag tok hun og laget bronse. Men Eckhoffs etappe gikk ikke bra.

Slik var det også i Holmenkollen like før VM. Der ble hun nummer 36 på normaldistansen etter fem bom på de ti første blinkene.

Tiril Eckhoff og Tora Berger

Da Tiril Eckhoff kom på landslaget, var det i skyggen av Tora Berger (t.h.). Nå er det Eckhoff som er den alle vil snakke med, og som må tåle forventningspresset.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Eckhoff klarer ikke å skjule skuffelsen etter rennet. Også under det lenge planlagte intervjuet til NRKs VM-studio, blir det mye følelser.

Så mye at hun må le av det selv.

– Her er det ikke noe pokerfjes, sier hun og peker på sitt eget ansikt.

Dessverre. Det kommer sikkert med åra. Når jeg blir like god som Tora, sier hun.

 • Se hele intervjuet i videovinduet over.

Det store tomrommet

Denne gang var det Tiril Eckhoff som nevnte seg selv i samme setning som Tora Berger. Men som oftest er det journalister eller andre hun møter som trekker sammenligningen.

Ikke nødvendigvis fordi de er spesielt like som typer. Men skiskyttergale nordmenn har vært bortskjemt i en årrekke med at den ene kvinnelige profilen har avløst den andre.

Liv Grete Skjelbreid dominerte i en årrekke. Da hennes karriere gikk mot slutten, vant Gro Marit Istad Kristiansen VM-gull i 2005. Og i 2007 var det Linda Grubben som var best i VM. Så kom en æra der Tora Berger vant alt.

Da Berger la opp etter OL-sesongen i fjor, har omverdenen ropt på den nye eneren i norsk kvinneskiskyting.

Anonyme Tiril Eckhoff tok et stormskritt inn i rampelys-tilværelsen allerede under OL i fjor. Men i utgangspunktet hadde hun ikke sett for seg så mye oppmerksomhet så raskt.

Eckhoff opplever tidvis presset som stort, og merker at hun har blitt en offentlig person på en helt annen måte enn tidligere.

– Mine fristeder har på en måte vært mye media. Nå dukker jeg opp både på Facebook, Twitter og i VG. Det er vanskelig, men noe jeg må jobbe med. Det er vanskelig å få inn på alle kanaler at man gjør det dårlig, selv om man selv ikke synes man har gjort det, sier Eckhoff.

Viljen til å klare det

Tiril Eckhoff tar seg til hode med votter og smiler

Tiril Eckhoff har både smilt og grått i 2014/2015-sesongen.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

For selv om resultatene denne sesongen egentlig har vært bra, har hun vært mye skuffet og frustrert.

Og det har skjedd i full offentlighet.

– Det er baksiden med å være, eller plutselig å bli en stjerne. Å plutselig være rollefiguren for norsk skiskyting. Eller i alle fall for kvinner, da er det i alle fall kjipt å gjøre det dårlig, sier Eckhoff.

I ukene før VM var 24-åringen rådvill. Der alt fløt nærmest perfekt i starten av sesongen, har verken skyteformen eller den fysiske formen vært der hun ville.

Gang på gang har hun måttet svare på hvorfor det ikke stemmer. Ofte har hun vært tydelig skuffet når det har gått dårlig.

Og hun har vært tydelig på at hun egentlig ikke har peiling på hva som er problemet.

– Nå er jeg bildet på at det går dårlig. Når det går bra er det rått, og så er det veldig teit at jeg sitter her og gråter fordi det går dårlig.

Normaldistansen i Holmenkollen ble enskikkelig nedtur for Tirill Eckhoff.

Tiril Eckhoff slet med å holde tårene tilbake etter 36.-plassen i Holmenkollen.

Skjelbreid: – Kunne gjemme seg bak Tora

Liv Grete Skjeldbred Poiree

Liv Grete Skjelbreid tok fire gull under VM i 2004.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Liv Grete Skjelbreid har opplevd en karriere uten sidestykke i norsk skiskyting. Hun har hatt på seg et par av de skoene nå Eckhoff er nødt til å fylle.

Hun tror det enorme presset Eckhoff nå opplever, er på grunn av en uslåelig personlighet.

– Det tror jeg har med Tiril som toppidrettsutøver og som person å gjøre. Hun er lett å bli glad i, og hun vinner lett hjertet til mange, sier Skjelbred, som også fungerer som NRKs ekspertkommentator under skiskytterrenn.

Hvordan er det å leve med presset til en medalje- og skiglad nasjon?

– Det har vært mange gode prestasjoner, og vi er bortskjemte med utøvere som har hevdet seg. Når man plutselig står der og skal overta, kan det føles et sterkt press. Det er mest presset man legger på seg selv. Det er det vanskeligste å takle, forteller Skjelbreid.

For Tora Berger har alltid stått fremst de siste årene, og Eckhoff har kunne kjempe for seg selv. Den ærlige bærumsjenta som møtte NRK etter Holmenkollen har ingen å gjemme seg bak.

– Fjorårssesongen var ikke helt super hele veien den heller, men da kunne hun gjemme seg bak Tora. Hun tok støyten, og vi merket bare da Tiril gjorde det godt. Nå er Tora borte, og man merker at det ikke er norske flagg på toppen, mener den tidligere verdensmesteren.

Velger åpenheten

I VM-intervjuet velger hun åpenheten nok en gang. Hun lar tårene trille og kjemper seg gjennom intervjuet.

Tiril Eckhoff prøver å forklare hvordan det er å skulle fylle veldig store sko. Det er morsomt når det går bra, og tilsvarende tungt når det går dårlig.

– Det er veldig få som snakker om de dårlige tidene sine i media. Det er kanskje lettere å skjule det. Men det er kanskje fordi folk liker å vise frem det perfekte i livet, sier hun.

Selv er hun klar over at hun lever sitt eget drømmeliv. Hun kan satse fullt og helt på skiskyting – akkurat som hun har drømt om.

– Jeg har så lyst til å klare det, men akkurat nå føler jeg at media skal ha alle de negative overskriftene, og jeg er på alle de, forteller Eckhoff, mens tårene triller nedover kinnet.

Siste nytt

 • Får prøveperiode etter Lahti-drama

  Etter episoden der Aleksandr Bolsjunov først slo etter finske Joni Mäki, og senere kroppstaklet finnen i målområdet på stafetten i Lahti i januar, har FIS (Det internasjonale skiforbundet) nå kommet med en klar advarsel til russeren.

  I en uttalelse fredag skriver FIS at de etter hendelsen for en måned siden satte ned en egen gruppe. for å etterforske hendelsen.

  «Etter å ha gått gjennom alle fakta, har gruppen bestemt at Bolsjunov skal ha en prøveperiode de neste fem konkurransene (verdenscup og VM)».

  «Hvis det ikke blir mer usportslig oppførsel rundt utøveren de neste fem konkurransene, så gjør vi ingenting. Men hvis det oppstår et tilfelle, så vil utøveren bli suspendert to verdenscuparrangementer, i tillegg til andre mulige sanksjoner».

  Alexandr Bolsjunov
  Foto: JUSSI NUKARI / AFP
 • Oliver Solberg debuterte i WRC

  Oliver Solberg debuterte fredag på øverste nivå i WRC. Han kjører vanligvis på nest øverste nivå, WRC2.

  Han havnet 31.1 sekunder bak Ott Tänak fra Estland på den første av totalt ti etapper i Arctic Rally Finland.

  – Det var veldig, veldig vanskelig. Men jeg lærer hele tiden. Det var veldig vanskelig og forhjula mine var helt ferdig. Det gikk ikke så bra, men det var veldig gøy. På et punkt måtte jeg stoppe og rygge. Der tapte jeg sikkert 10–12 sekunder, forklarer Solberg i et intervju med WRCs egen kanal gjengitt av Eurosport.

  Neste etappe går også på fredag. Seks etapper blir kjørt på lørdag, mens de to siste blir kjørt på søndag.

  Andreas Mikkelsen, Eyvind Brynhildsen og Ole Christian Veiby representerer Norge i WRC2-klassen i samme rally.

  Oliver Solberg
  Foto: Micke Fransson/TT / Micke Fransson/TT
 • Vilde Bøe Rise United-aktuell

  Landslagsspiller Vilde Bøe Risa (25) er i ferd med å skrive under for Manchester United, melder BA og TV 2.

  Bergensavisen omtalte saken først og erfarer at Risa innen kort tid skriver under for United. Også TV 2 erfarer at hun skriver under for klubben dersom alle detaljer går i boks.

  Risa var en av nøkkelspillerne da Göteborg vant Damallsvenskan i fjor. Klubben er siden blitt oppløst og innlemmet i Häcken. Risa har vært klubbløs siden desember.

  Verken spilleren selv eller hennes rådgiver Stig Lillejord ønsker å kommentere saken.

  Vilde Bøe Risa
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal