Hopp til innhold

Utøvernes nådeløse dom etter dopingrazziaen: – For en drittgjeng

SEEFELD/OSLO (NRK): Både norske og internasjonale utøvere er særdeles krasse etter at fem utøvere ble arrestert og mistenkt for doping onsdag formiddag.

775230225

Britiske Andrew Musgrave er nådeløs når han snakker om de pågrepne utøverne som er mistenkt for doping.

Foto: Joe Klamar / AFP

– Jeg så bare overskriftene før jeg skulle varme opp, så jeg har ikke fått med meg så mye. Hvis det er noen idioter som har dopet seg, er det fortjent at de blir tatt. For en drittgjeng, sier britiske Andrew Musgrave etter at han gikk i mål som nummer åtte på onsdagens 15 kilometer.

Han legger til:

Vi jobber livet av oss og gjør alt vi kan for å holde det rent, og så skal idiotene der jukse seg til gode resultater,

Onsdag formiddag kom altså sjokkmeldingen fra Seefeld: Fem utøvere er arrestert, mistenkt for doping. I tillegg er flere andre arrestert, både i Seefeld og i Tyskland. Det hele skjedde kun timer før startskuddet gikk på 15 kilometer klassisk.

– Vi har ikke bruk for sånne folk

Etter sitt gull-løp, fortalte Martin Johnsrud Sundby at han ikke hadde fått beskjed om doping-aksjonen før etter at han var i mål. Da han snakket med NRK en drøy halvtime etter målgang, sa han følgende:

– Jeg fikk høre det for halvannet minutt siden. Jeg var ikke klar over det før løpet i dag. Jeg syns det er vanskelig å kommentere på stående fot.

Emil Iversen har litt mer å si:

– Fem tatt, en mens han tok doping, hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det er veldig bra at de er på hugget antidoping, de som jobber med det. Det er imponerende. Men det er kjedelig å se, det var vel en kanon som ikke var på start i dag. Det er klart det blir spesielt, men det er i alle fall betryggende å se at det jobbes med det. Hvis det er noen som jukser, så er det veldig bra at de blir tatt før de kommer seg på start. Det er veldig bra og betryggende, sier Emil Iversen.

VM ski 2019. Pressetreff

Didrik Tønseth er glad for at doperne blir tatt. Han mener man ikke må lukke øynene og være naive.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Det samme mener Didrik Tønseth:

– Vi kan ikke lukke øynene og tro at det er en ren sport, selv om det ikke har vært mange positive tester, for du ser folk jukser. Det er bare trist, men det er topp at det blir tatt og at man får ryddet opp. Sånne folk har vi ikke bruk for uansett, sier Tønseth til NRK.

– Det er skremmende

Sjur Røthe forteller at han fikk vite om dopingrazziaen like før det norske laget kjørte til stadion i dag.

– Jeg bestemte meg selv for å legge det helt vekk, og ikke ha noe fokus på det.

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag bekreftet politiet at en av utøverne hadde blitt tatt med en nål i armen.

Røthe.

SKREMT: Sjur Røthe omtaler onsdagens VM-snakkis som fryktelig.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Når Røthe blir fortalt at en ble tatt med en nål i armen, svarer han følgende:

– Hvis det stemmer, er det helt fryktelig. Det er jo helt utrolig at sånt skal skje i toppidrett generelt. Det er skremmende, sier Røthe.

– Han med nåla i armen håper jeg at jeg aldri ser igjen, sier Tønseth.

– Vond smak i munnen

Politiet bekreftet på pressekonferansen at de har overvåket det de beskriver som en gruppe som har drevet organisert kriminalitet. Dopingnettverket har holdt på i årevis. Politiet har funnet illegale dopingmidler og tatt en utøver på fersken i å få blodoverføring, ifølge østerriksk politi.

Pressekonferanse doping

Østerriksk politi holdt pressekonferanse klokken 15.00 onsdag. Der fortalte de om fem utøvere som var pågrepet for doping.

Foto: Johann Groder / AFP

I tillegg til de fem idrettsutøverne, er også en sportslege (40), arrestert. Utøverne er i varetekt og blir avhørt. Dopingnettverket involverer også andre idrettsgrener. Politiet kan ikke si mer i øyeblikket.

– Jeg må si at jeg blir overrasket, jeg trodde virkelig vi hadde kommet litt lengre i 2019. Det er bare trist og leit. Jeg får en veldig vond følelse inni meg på vegne av vi som er her og ikke jukser. Jeg trodde vi hadde kommet lenger og var over det stadiet der, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Siste nytt

  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters
  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal