Sundby om det elleville sekunddramaet: – Jeg var i panikkmodus. Det var helt svart.

SEEFELD/OSLO (NRK): Martin Johnsrud Sundby (34) har ventet en hel karriere på sitt første individuelle mesterskapsgull. I Seefeld gikk drømmen i oppfyllelse.

GULL: Martin Johnsrud Sundby spurter inn til gull

– Jeg hadde ikke trodd det skulle være så mange følelser i idrett, men dette var en spesiell følelse, sier en rørt Sundby til NRK.

34-åringen er kjent for å være blant dem som legger ned mest timer i treningsarbeidet.

– Jeg har håpet at det skal skje før, og jeg har jobbet ekstremt hardt for at det skal skje. Så kommer det i år liksom? Jeg skjønner ingenting.

Men han tok ikke gullet uten dramatikk. For dem som fulgte løpet lå Sundby jevnt over et stykke bak de aller beste, som Didrik Tønseth, Aleksander Bessmertnykh. Etter snaue ti kilometer var han faktisk hele 18 sekunder bak den ledende russeren.

Saken fortsetter under bildet.

Sundby

GULL: Martin Johnsrud Sundby tok gull.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

– Panikkmodus

Men derfra og ut tok Sundby sekunder jevnt over. Ved 11,25 kilometer hadde han bare seks sekunder etter Bessmertnykh i tet. Ved 13 kilometer var det omtrent dødt løp de to imellom. Men i tillegg til Bessmertnykh hadde Iivo Niskanen levert en råsterk avslutning i den tøffe 15 kilometer-løypa. Det ble en alvorlig kamp mot klokka for Sundby.

Da han ble sekundert av landslagssjef Vidar Løfshus forstod han for første gang kjempet om gullet.

– Jeg var i panikkmodus. Det var helt svart, sier Martin Johnsrud Sundby på pressekonferansen etter løpet, når han blir bedt om å omtale den aller siste kilometeren i rennet.

BRØLTE: Løfshus brølte av glede da gullet ble sikret.

– Gullet har ridd ham som en mare

Men han klarte å levere. De siste tusen meterne luktet det svidd av og han gikk i mål 2,9 sekunder foran Bessmertnykh og hele 20,4 sekunder foran finske Iivo Niskanen som tok bronsen.

Det var 20. gang Johnsrud Sundby stod på start i et individuelt mesterskapsløp.

– Vi har snakket om dette i så mange år. Han har vært en så definerende skikkelse for internasjonal langrenn, og at han endelig skal lykkes med å ta det gullet som har ridd ham som en mare er så utrolig moro, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

– Er det noen som har blitt trukket frem for å ha vunnet mye uten gullet, er det ham, legger treneren til.

Før blomsterseremonien tok Sundby en tur opp til kongefamilien. Han forteller på pressekonferansen at selv Kong Harald sa «endelig!» for at Sundby tok gullet.

KONGEN GRATULERTE: Etter gullmedaljen fikk Sundby gratulasjoner fra kongefamilien.

Røa-løperen innrømmer etter at nasjonalsangen at den manglende gullmedaljen har plaget ham litt.

– Nå er skuldra litt nede. Det har ikke holdt til annet enn sølv så langt, i dag er det godt nok til gull. I dag klarte jeg det.

Emil Iversen brukte anledningen til å rette en pekefinger til dem som har kritisert Sundby for å mangle det individuelle gullet i premiesamlingen.

– Det er nesten fascinerende hvor på en måte mye tyn han får for at han ikke har vunnet gull når han tatt så mange medaljer og levert gang på gang. Nå kan alle bare holde kjeft, for nå har han gullet, sier Iversen.

Sundbys gull er det første VM-gullet på 15 kilometer klassisk siden 1982. Da var det Oddvar Brå som vant i Holmenkollen.

Ti år siden Sundby havnet i ambulanse i debuten

Martin Johnsrud Sundby VM-debuterte på 15 kilometer klassisk i Liberec-VM for ti år siden. Da havnet den da 24 år gamle lovende skiløperen i ambulanse.

Martin Johnsrud Sundby

DRAMATISK DEBUT: Martin Johnsrud Sundby måtte ha hjelp av medisinsk personell etter sitt første VM-løp.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Jeg var svimmel, så stjerner og fikk ikke inn luft, har Sundby uttalt om den dramatiske debuten.

– Martin har vært en veldig god skiløper i mange år, han har jo så mange mesterskapsmedaljer at jeg ikke har tellinga. At han endelig får gull er jeg veldig glad på Martin sine vegne for, det er så fortjent, sier Iversen.

Tønseth gikk tom for luft

Også Didrik Tønseth kjempet om en medalje.

Da økte også Tønseth forspranget til den andre storfavoritten Iivo Niskanen. Og 27-åringen bare fortsatte å øke forspranget til de største kanonene på onsdagens intervallstart.

Didrik Tønseth

STIVNET: Tønseth var lenge med i medaljestriden, men måtte gi tapte mot slutten av løpet.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Hele veien tapte Niskanen til Tønseth, men på den siste kilometeren fant finnen superkreftene og klarte å ta inn de ti sekundene trønderen lå foran bare to kilometer før slutt. Men så sa det stopp.

– Jeg gikk helt tom for luft, sier Tønseth til NRK etter rennet.

Dermed ble det en femteplass på 27-åringen.

Tønseth holdt ikke helt til mål.

Siste nytt

 • Hovland avslutta forrykande

  Viktor Hovland avslutta med birdie og leiar nå PGA-turneringa i golf i Puerto Rico før søndagens avslutningsrunde. Hovland låg på delt leiarplass før laurdagens tredjerunde, men med godt spel la han alle konkurrentane bak seg. Han varta opp med heile åtte birdiar og kan nå ta sin aller fyrste siger på PGA-touren. Åtte slag under par på runda og totalt 18 slag under par i turneringa er fasiten etter endt spel laurdag.

  Viktor Hovland i Puerto Rico
  Foto: Kevin C. Cox / AFP
 • Real Madrid gjekk på smell

  Real Madrid rauk på eit surt 0-1 tap heime mot Levante laurdag kveld. 11 minutt før full tid blei Jose Luis Morales matchvinnar da han traff perfekt på volley frå spiss vinkel. Barcelona vann derimot 5-0 mot Eibar og har dermed tatt over serieleiinga og har to poeng ned til hovudstadslaget.

  Real Madrid tapte mot Levante
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Kristoff krasja med gutt etter mål

  Alexander Kristoff var uheldig og krasja med ein liten gut etter å ha passert målstreken i sykkelrittet Algarve rundt. Både Kristoff og guten blei lettare skada i uhellet som skjedde på veg ned etter målgang frå fjelletappen i Tavira. – Eg køyrde normalt, og plutseleg kom ein gut springande ut rett framfor meg, og da var det umogleg å unngå og krasje, seier Kristoff til TV 2.

  Alexander Kristoff
  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal