Hopp til innhold

Dopingsjokk rammer VM-byen: Utøver tatt med nål i armen

SEEFELD/OSLO (NRK): Ni personer er arrestert i en omfattende dopingrazzia i Østerrike og Tyskland. Fem av disse er toppidrettsutøvere. En av disse ble tatt med en nål i armen.

VM ski 2019 10km Langrenn menn

DOPINGRAZZIA: Dieter Csefan (t.v.) og Hansjörg Mayr fra østerriksk politi under pressekonferansen om dopingrazziaen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det melder det føderale kriminalpolitiet i Østerrike. Ifølge politiet er utøverne fra Østerrike (2), Kasakhstan (1) og Estland (2).

Utøverne er i varetekt og blir avhørt.

– En av de pågrepne idrettsutøverne ble tatt på fersk gjerning, idet han var i ferd med å gjennomføre såkalt bloddoping med en nål i armen, kom det frem under en pressekonferanse, der Dieter Csefan fra det østerrikske kriminalpolitiet og Hansjörg Mayr fra påtalemyndighetene var til stede.

Utøveren skal ha blitt avslørt på et hotell i Seefeld.

– Vi har overvåkingsmateriale som viser at fem utøvere har vært i kontakt med en lege og hans medarbeider både før og under VM, sa Dieter Csefan på pressekonferansen.

Han ville onsdag ikke utelukke flere pågripelser og heller ikke om flere nasjoner kan være involvert. Politiet vil foreløpig ikke avsløre navnene på de pågrepne.

Nystad

Landslagstrener i Østerrike, Trond Nystad.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Omfattende dopingaksjon

Østerriksk politi gjennomførte en dopingrazzia mot flere lag under ski-VM i Seefeld onsdag. To utøvere fra den østerrikske troppen ble tatt inn til avhør i aksjonen, som har fått navnet «Operasjon Årelating».

– De kan bekrefte at det har vært politi på hotellet. De bekrefter at to personer blir forhørt. Hvem det er kan de ikke bekrefte, sa Trond Nystad om aksjonen tidligere onsdag.

Nystad koordinerer langrenn, skiskyting og kombinert i det østerrikske skiforbundet.

– Er det to østerrikere?

– Ja, svarte Nystad til NRK.

Den østerrikske storavisen Kronen Zeitung melder at det er de to østerrikske langrennsløperne Dominik Baldauf og Max Hauke som skal være pågrepet. Duoen kom på 6.-plass i søndagens lagsprint, og ifølge avisen er de mistenkt for bloddoping.

Senere onsdag uttalte en frustrert Nystad til den østerrikske TV-kanalen ORF at han føler seg lurt.

– Om jeg hadde merket noe, ville jeg sluttet på dagen. Jeg vil bare jobbe med rene utøvere. Jeg håper guttene har baller nok til å fortelle hvem som har hjulpet dem. Jeg venter at de er menn nok til å legge alle kort på bordet.

– Jeg føler meg lurt. Vi jobber dag og natt for å skaffe raske ski og ha alt som trengs. Og så skjer noe som dette. Jeg har ikke ord for det, det er bare trist, sier Nystad.

Les også: Nystad: – Jeg har ikke sett en ting

dominik baldauf og max hauke

Dominik Baldauf og Max Hauke i den østerrikske langrennstroppen skal være pågrepet.

Foto: AFP PHOTO / NRK

Storfavoritt ikke på start

Hauke dukket ikke opp til onsdagens 15 km. Baldauf skulle ikke gå distansen.

Aleksej Poltoranin fra Kasakhstan, som har to VM-bronser, stilte heller ikke til start.

– Han var en av de største favorittene til å vinne medalje i dag, uttalte NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Vi må understreke at vi ikke vet hva det betyr. Han kan ha blitt forkjølet i natt, sa kommentator Jann Post.

På start var heller ikke de estiske løperne Karel Tammjärv og Andreas Veerpalu. Veerpalus far, tidligere skiløper Andrus Veerpalu, er til daglig en del av Poltoranins serviceteam.

Hotel Bergland i Seefeld, , Østerrike

De østerrikske utøverne bodde på dette hotellet, Hotel Bergland i Seefeld, Østerrike.

Foto: Mikal aaserud / NRK

Kriminell organisasjon

Det er østerriksk politi som koordinerer den omfattende aksjonen.

– Bakgrunnen for aksjonene skal være ting som har kommet frem i en etterforskning de siste dagene, skriver den tyske journalisten Hajo Seppelt på Twitter. Seppelt jobber i ARD, som står bak flere dopingdokumentarer.

Ifølge Seppelt antas razziaen å være relatert til uttalelser fra Johannes Dürr i ARD-dokumentaren «The Greed for Gold» fra januar 2019. Det blir også bekreftet av politiet.

Østerrikske Dürr ble under Sotsji-OL i 2014 utestengt for systematisk doping.

Seppelt er en svært respektert journalist, og var også mannen som avslørte det russiske dopingjukset i sin tid.

Les mer om Dürr-jukset her: – En skrekkfilmvariant for oss som driver med ærlig idrett

Overvåket i lengre tid

Aksjonen i Erfurt i Tyskland skal være rettet mot en idrettslege med tilknytning til eliteutøvere blant annet i nordiske grener. Det er Mark Schmidt, som er tidligere lege for sykkellaget Gerolsteiner.

Han og tre bakmenn er mistenkt for svindel og bruk av doping. Legen skal i samarbeid med et internasjonalt dopingnettverk ha operert i over fem år der målet har vært å tjene penger på doping.

Politiet mistenker at det har vært utført bloddoping på eliteutøvere i årevis. Dagens aksjon kom etter lengre tids overvåking av nettverket.

– Vi ønsket å se hvilke idrettsutøvere som lot seg behandle av de mistenkte legene, uttalte statsadvokat Hansjörg Mayr på onsdagens pressekonferanse.

Dopingnettverket involverer også andre idrettsgrener.

Hajo Seppelt.

Hajo Seppelt er en respektert journalist med gode kilder i dopingsaker.

Foto: Jens Wolf / AFP

Løfshus: – Vond smak i munnen

Landslagssjef Vidar Løfshus sier til NRK at han ikke hadde forventet en ny dopingskandale i VM.

– Jeg må si at jeg blir overrasket, jeg trodde virkelig vi hadde kommet litt lengre i 2019. Det er bare trist og leit. Jeg får en veldig vond følelse inni meg på vegne av vi som er her og ikke jukser. Jeg trodde vi hadde kommet lenger og var over det stadiet der, sier Løfshus.

– Men jeg kjente da jeg fikk beskjeden at jeg fikk en skikkelig vond smak i munnen.

Langrennssjef i Norges Skiforbund, Espen Bjervig, sier opplysningene kom totalt overraskende på ham.

– Vi har ikke hørt noe om dette i det hele tatt. Det var faktisk fra dere at vi først fikk høre om disse ryktene, sa han til NRK.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

 • Rørt Warholm med godkjent debut: – Kjente meg sterk

  Karsten Warholm åpnet sesongen med 400 meter flatt på sitt eget stevne, Karsten Warholm Invitational i Ulsteinvik torsdag, og der lyktes han med å slette sin egen banerekord på distansen.

  Tiden lød 45,31. Det var et stykke unna hans egen europeiske rekord på distansen (45,05), men Warholm så seg fornøyd med løpet.

  –Det var en veldig godkjent debut. Jeg er alltid litt ekstra spent før det første løpet, men i dag følte jeg meg sterk og hadde selvtilliten. Det var mitt raskeste løp i denne hallen og en av de bedre tidene mine innendørs, sier Warholm til NRK.

  Han kjenner seg rørt og lettet over at han fikk til et godt løp foran hjemmefansen. 1000 mennesker hadde møtt opp.

  – Det er stort å ha alle folka som bor i bygda mi som kommer her og ser på, og koser seg. Det er stort for meg. Dette er hjemmet mitt, her er røttene mine, så det er gøy å vise seg fram her. Jeg hadde lyst å løpe bra, og nå kan jeg kose meg, sier han.

  Nummer to ble Håvard Bentdal Ingvaldsen med tiden 46,94, og nummer tre ble Andreas Grimerud med 46,99.

 • Norsk dobbeltseier i junior-VM

  Milla Grosberghaugen Andreassen ble juniorverdensmester på 10 kilometer fri teknikk i Canada torsdag. Tuva Anine Brusveen-Jensen tok sølvet.

  Andreassen vant med seks sekunders margin til lagvenninnen. Marina Kälin fra Sveits knep bronsen foran Oline Vestad og forhindret norsk trippelseier.

  NM på ski
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Jæger med banerekord og ny personlig rekord

  Henriette Jæger satte ny personlig rekord og banerekord på 400 meter innendørs på Karsten Warholm Invitational i Ulsteinvik. Tiden lød 53,08, og dermed slettet hun Amalie Iuels banerekord på 53,35 fra 2018, og sin egen personlige rekord som var på 53,24.

  – Hvordan var dette?

  – Det er like tungt som alle andre ganger, men det er veldig, veldig gøy å være tilbake, sier Jæger til NRK.

  Jæger har hatt et lengre skadeavbrekk, og var naturligvis fornøyd over å være tilbake.

  – Det er ekstremt deilig, jeg klarer ikke å sette ord på det. Å konkurrere uten å ha vondt, er noe helt eget. Og det får jeg lov til om dagen. Jeg er kjempefornøyd, sier hun.

  17 år gamle Line Al-Saiddi tok også personlig rekord på distansen med tiden 54,69.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste