Hopp til innhold
Kommentar

Ut av fedrenes skygge

Både Jakob Ingebrigtsen og Bodø/Glimt har brukt året til å ta det endelige steg ut av fedrenes skygge. Prestasjonene er samtidig en hyllest av jobben to markante personligheter med mellomnavn Arne har lagt ned på veien til den suksessen de nå opplever.

Jakob Ingebrigtsen og Kjetil Knutsen og Amahl Pellegrino

FRAM I LYSET: Jakob Ingebrigtsen, Kjetil Knutsen og Amahl Pellegrino hadde alle en god kveld tirsdag.

Foto: Martin Meissner/Geir Olsen / NTB

Da Jakob Ingebrigtsen hevet høyrearmen triumferende i været foran et meget entusiastisk publikum inne på Olympiastadion klokken 21.24, sto faren Gjert alene ute på tartandekket på den dunkle oppvarmingsbanen utenfor arenaen og så løpet på en stor skjerm. Alene og stoisk.

Ingen følelser kom til overflaten da sønnen for tredje gang ble europamester. Men følelsen av utenforskap kunne neppe vært tydeligere.

Ingen har unngått å få med seg det vanskelige bruddet mellom Jakob Ingebrigtsen og hans far Gjert Arne i forkant av denne sesongen.

Hvis det likevel skulle være noen, lar ikke nevnte Gjert noen anledning gå fra seg her under EM i München til å minne alle på hvem som er hans mannlige opphav. Blod er tjukkere enn vann, som Gjert sa det selv. Men blodet har stivnet. Og Jakob har løpt videre alene. Denne tirsdagen inn til et nytt, suverent EM-gull.

Jakob Gjert Ingebrigtsen

GULL: Gjert Ingebrigtsen var fortsatt med som trener da Jakob Ingebrigtsen tok OL-gull i Tokyo sist sommer.

Foto: Lise Åserud / NTB

Nå er det 21-årige fenomenet snart den største stjerna i alle mesterskap han deltar i.

Selv om kampen om oppmerksomheten fra de tyske hjemmefavorittene er påfallende stor i München. Sørtyskerne er sjeldent entusiastiske på vegne av sine mange helter.

Jakob Ingebrigtsen er nå offisielt en av disse. Tre EM-gull. Alle vunnet i Tyskland. Det siste uten far som trener. Grunnlaget Gjert Arne Ingebrigtsen har bidratt til å legge for sin sønn er så godt at han nå klarer seg godt alene. Godt – og kanskje enda bedre.

Jakob Ingebrigtsen styrer sin karriere selv, med storebror Henrik som rådgiver. Han gjør det med en trygghet som imponerer. Og med faren på lengst mulig avstand.

Les også: Ingebrigtsen fryktet disk – Spania avviser protest

EM friidrett 2022 i München
EM friidrett 2022 i München

Nesten i mål

13 små minutter senere, drøye 2100 km lenger nord, ga Amahl Pellegrino Bodø/Glimt ledelsen i mesterliga-playoffen mot kroatiske Dinamo Zagreb på Aspmyra.

Veien til den forgylte mesterligaen er enda kortere. Skulle Glimt fra lille Bodø komme dit, er det noe av et fotballmirakel. Ikke et mirakel av serieliga-typen. Dette er på et helt annet nivå.

Trener Kjetil Knutsen vet det godt, men det virker ikke som han lar seg affisere av det. Foreløpig.

Bergenseren har nok en gang bygget laget møysommelig gjennom en litt trøblete forsommer til en kvalitet der de igjen kan utfordre Europas storheter. Ganske utrolig nok.

Vel blir det snakket om hybris på Aspmyra når danske talenter kjøpes fra en reservebenk på Jylland for mer enn 25 millioner kroner. Men ingen kommer til å så mye som lure på hva de driver med hvis de spiller seg til plass i gruppespillet.

Les også: Bodø/Glimt ett steg nærmere Mesterligaen: Tok første stikk mot Zagreb

Pellegrino sender Glimt opp i ledelsen 1-0.
Pellegrino sender Glimt opp i ledelsen 1-0.

Arven etter Eggen

15 år har gått siden det sist var et norsk lag kvalifiserte seg til dette fotballens eget slottsball. Laget het selvsagt Rosenborg, laget Nils Arne Eggen trente til sju gruppespill og en kvartfinale fram til han ga seg i 2003.

Tidenes norske klubbtrener døde i januar, på et tidspunkt hvor tilstanden i hans elskede RBK i beste fall var usikker. Arven etter Eggen var ikke ivaretatt slik nestoren fra Fannrem hadde håpet.

På Lerkendal.

Men det er grunn til å tro at Nils Arne ville gledet seg nesten like mye over det som skjer på Aspmyra som om det var hans egne trollunger som igjen utfordret Europas ypperste elite.

Avduking av Nils Arne Eggens statue på Lerkendal.

KONGEN AV LERKENDAL: Nils Arne Eggen har fått sin egen statue på Nils Arnes plass utenfor Lerkendal i Trondheim.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

For alt i Knutsens prosjekt har preg av genetikken til Eggens Rosenborg på 1990-tallet.

Nå tar den uekte sønn fra Bodø steget ut av skyggen til Eggen – og bringer med det norsk klubbfotball inn i en ny æra. For uansett resultat etter returoppgjøret, skal Glimt minst inn i europaligaens gruppespill. Drømmemotstander der heter fort Manchester United. Og det er ingen grunn til å spørre folk i Bodø hvem som i øyeblikket vil være favoritt i et slikt oppgjør.

To norske prestasjoner fra en tilfeldig tirsdag i august gir gjenklang i europeisk idrett.

Det aller siste hinder

Ett særdeles høyt hinder gjenstår imidlertid for Glimt: Returkampen mot Dinamo i Zagreb neste onsdag.

Men Bodø/Glimt har et utgangspunkt de bare kunne drømme om. Uansett hvor hardt de blir presset, uansett hvor støyende hjemmepublikum på Stadion Makismir driver sitt lag fremover, er det likevel i den nære bevissthet at Bodø-laget er et glitrende kontringslag. Den egenskapen kan skape den usikkerhet som det nå er realistisk at kan få dem forbi det aller siste hinderet på veien til mesterligaen.

Og, det må jo nevnes, en umiddelbar gevinst på mer enn 150 millioner kroner. Ingen snakker om dyre dansker da.

Jakob har også ett gull igjen å vinne.

På torsdag løper han 1500 meter som storfavoritt.

Det er nordmannens siste løp i München. Det entusiastiske publikum kommer garantert til å juble frenetisk helt til EM er over på søndag.

Deretter får de tre og en halv ukes pause før de i starten av september kan forflytte seg til byens andre storstue, Allianz Arena.

Der er det faktisk en viss mulighet for at Bayern München tar imot den norske storhet Bodø/Glimt til førsterundekamp i Mesterligaen.

Slike tanker er egnet til å gjøre en hvilken som helst far stolt.

John Carew

I MÜNCHEN: Rosenborg har møtt Bayern München flere ganger. I mars 2000 scoret John Carew for trønderne i den sørtyske byen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Siste nytt

 • Nusa delaktig i overraskende seier

  Belgiske Brugge tok sesongens tredje seier i mesterligaen da spanske Atlético Madrid ble slått 2-0 i gruppe B.

  Antonio Nusa startet på benken for de belgiske mestrerne, men kom inn for målscorer Ferran Jutglas fire minutter før slutt. Det var snakk om at 17-åringen skulle være med fra start ettersom lagets danske spiss Andreas Skov Olsen har slitt med en matforgiftning de siste dagene, men slik ble det ikke.

  I stedet var det canadiske Tajon Buchanan som fikk sjansen på topp sammen med Ferran Jutgla og Kamal Sowah.

  Nordmannen ble den nest yngste målscoreren i mesterligaen da han scoret i 4-0-kampen mot Porto sist. Brugge har vunnet sine tre første kamper i mesterligaen og har seks poeng sluke på tabelltopp.

  Portugal Soccer Champions League
  Foto: Luis Vieira / AP
 • Alexander-Arnold med perlescoring i Liverpool-seier

  Liverpool vant den britiske duellen mot Rangers i Mesterligaen tirsdag kveld.

  Trent Alexander-Arnold svarte kritikerne da han skrudde et frispark fra 24 meter vakkert i hjørnet allerede i det 7. minutt på Anfield, og Jürgen Klopps lag så seg ikke tilbake. Bare en god Allan McGregor i målet holdt Rangers inne i kampen før pause, og tidlig i den andre omgangen doblet Mo Salah ledelsen på straffespark etter at Luis Diaz ble felt.

  Liverpool kunne vunnet mer, men Rangers var veldig nær redusering på tampen. En akrobatisk redning på strek av Kostas Tsimikas og en flott redning av Alisson Becker hindret det.

  Liverpool har slått tilbake med to seirer etter at laget fikk juling i Napoli i første runde, og med en ny seier i Glasgow neste uke vil det se veldig bra ut.

  (NTB)

 • Keepermareritt i ellevill Marseille-vending

  Keeper Antonio Adáns hadde ti fryktelige minutter i mesterligakampen mellom Sporting Lisboa og Marseille, som endte til slutt med en 4-1-seier for det franske laget. Det var Sporting Lisboa som kom best i gang, etter bare 52 sekunder.

  Så skulle kampen endre seg betraktelig.

  Adán hadde skyld i de to målene som vendte resultatet i Marseilles favør, og deretter ble han utvist for viljehands utenfor feltet da han holdt på å slippe inn ett til. Reserven Franco Israel kom inn og slapp inn nok et tabbemål.

  France Soccer Champions League
  Foto: Daniel Cole / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste