Hopp til innhold
Kommentar

Ut av fedrenes skygge

Både Jakob Ingebrigtsen og Bodø/Glimt har brukt året til å ta det endelige steg ut av fedrenes skygge. Prestasjonene er samtidig en hyllest av jobben to markante personligheter med mellomnavn Arne har lagt ned på veien til den suksessen de nå opplever.

Jakob Ingebrigtsen og Kjetil Knutsen og Amahl Pellegrino

FRAM I LYSET: Jakob Ingebrigtsen, Kjetil Knutsen og Amahl Pellegrino hadde alle en god kveld tirsdag.

Foto: Martin Meissner/Geir Olsen / NTB

Da Jakob Ingebrigtsen hevet høyrearmen triumferende i været foran et meget entusiastisk publikum inne på Olympiastadion klokken 21.24, sto faren Gjert alene ute på tartandekket på den dunkle oppvarmingsbanen utenfor arenaen og så løpet på en stor skjerm. Alene og stoisk.

Ingen følelser kom til overflaten da sønnen for tredje gang ble europamester. Men følelsen av utenforskap kunne neppe vært tydeligere.

Ingen har unngått å få med seg det vanskelige bruddet mellom Jakob Ingebrigtsen og hans far Gjert Arne i forkant av denne sesongen.

Hvis det likevel skulle være noen, lar ikke nevnte Gjert noen anledning gå fra seg her under EM i München til å minne alle på hvem som er hans mannlige opphav. Blod er tjukkere enn vann, som Gjert sa det selv. Men blodet har stivnet. Og Jakob har løpt videre alene. Denne tirsdagen inn til et nytt, suverent EM-gull.

Jakob Gjert Ingebrigtsen

GULL: Gjert Ingebrigtsen var fortsatt med som trener da Jakob Ingebrigtsen tok OL-gull i Tokyo sist sommer.

Foto: Lise Åserud / NTB

Nå er det 21-årige fenomenet snart den største stjerna i alle mesterskap han deltar i.

Selv om kampen om oppmerksomheten fra de tyske hjemmefavorittene er påfallende stor i München. Sørtyskerne er sjeldent entusiastiske på vegne av sine mange helter.

Jakob Ingebrigtsen er nå offisielt en av disse. Tre EM-gull. Alle vunnet i Tyskland. Det siste uten far som trener. Grunnlaget Gjert Arne Ingebrigtsen har bidratt til å legge for sin sønn er så godt at han nå klarer seg godt alene. Godt – og kanskje enda bedre.

Jakob Ingebrigtsen styrer sin karriere selv, med storebror Henrik som rådgiver. Han gjør det med en trygghet som imponerer. Og med faren på lengst mulig avstand.

Les også Ingebrigtsen fryktet disk – Spania avviser protest

EM friidrett 2022 i München

Nesten i mål

13 små minutter senere, drøye 2100 km lenger nord, ga Amahl Pellegrino Bodø/Glimt ledelsen i mesterliga-playoffen mot kroatiske Dinamo Zagreb på Aspmyra.

Veien til den forgylte mesterligaen er enda kortere. Skulle Glimt fra lille Bodø komme dit, er det noe av et fotballmirakel. Ikke et mirakel av serieliga-typen. Dette er på et helt annet nivå.

Trener Kjetil Knutsen vet det godt, men det virker ikke som han lar seg affisere av det. Foreløpig.

Bergenseren har nok en gang bygget laget møysommelig gjennom en litt trøblete forsommer til en kvalitet der de igjen kan utfordre Europas storheter. Ganske utrolig nok.

Vel blir det snakket om hybris på Aspmyra når danske talenter kjøpes fra en reservebenk på Jylland for mer enn 25 millioner kroner. Men ingen kommer til å så mye som lure på hva de driver med hvis de spiller seg til plass i gruppespillet.

Les også Bodø/Glimt ett steg nærmere Mesterligaen: Tok første stikk mot Zagreb

Pellegrino sender Glimt opp i ledelsen 1-0.

Arven etter Eggen

15 år har gått siden det sist var et norsk lag kvalifiserte seg til dette fotballens eget slottsball. Laget het selvsagt Rosenborg, laget Nils Arne Eggen trente til sju gruppespill og en kvartfinale fram til han ga seg i 2003.

Tidenes norske klubbtrener døde i januar, på et tidspunkt hvor tilstanden i hans elskede RBK i beste fall var usikker. Arven etter Eggen var ikke ivaretatt slik nestoren fra Fannrem hadde håpet.

På Lerkendal.

Men det er grunn til å tro at Nils Arne ville gledet seg nesten like mye over det som skjer på Aspmyra som om det var hans egne trollunger som igjen utfordret Europas ypperste elite.

Avduking av Nils Arne Eggens statue på Lerkendal.

KONGEN AV LERKENDAL: Nils Arne Eggen har fått sin egen statue på Nils Arnes plass utenfor Lerkendal i Trondheim.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

For alt i Knutsens prosjekt har preg av genetikken til Eggens Rosenborg på 1990-tallet.

Nå tar den uekte sønn fra Bodø steget ut av skyggen til Eggen – og bringer med det norsk klubbfotball inn i en ny æra. For uansett resultat etter returoppgjøret, skal Glimt minst inn i europaligaens gruppespill. Drømmemotstander der heter fort Manchester United. Og det er ingen grunn til å spørre folk i Bodø hvem som i øyeblikket vil være favoritt i et slikt oppgjør.

To norske prestasjoner fra en tilfeldig tirsdag i august gir gjenklang i europeisk idrett.

Det aller siste hinder

Ett særdeles høyt hinder gjenstår imidlertid for Glimt: Returkampen mot Dinamo i Zagreb neste onsdag.

Men Bodø/Glimt har et utgangspunkt de bare kunne drømme om. Uansett hvor hardt de blir presset, uansett hvor støyende hjemmepublikum på Stadion Makismir driver sitt lag fremover, er det likevel i den nære bevissthet at Bodø-laget er et glitrende kontringslag. Den egenskapen kan skape den usikkerhet som det nå er realistisk at kan få dem forbi det aller siste hinderet på veien til mesterligaen.

Og, det må jo nevnes, en umiddelbar gevinst på mer enn 150 millioner kroner. Ingen snakker om dyre dansker da.

Jakob har også ett gull igjen å vinne.

På torsdag løper han 1500 meter som storfavoritt.

Det er nordmannens siste løp i München. Det entusiastiske publikum kommer garantert til å juble frenetisk helt til EM er over på søndag.

Deretter får de tre og en halv ukes pause før de i starten av september kan forflytte seg til byens andre storstue, Allianz Arena.

Der er det faktisk en viss mulighet for at Bayern München tar imot den norske storhet Bodø/Glimt til førsterundekamp i Mesterligaen.

Slike tanker er egnet til å gjøre en hvilken som helst far stolt.

John Carew

I MÜNCHEN: Rosenborg har møtt Bayern München flere ganger. I mars 2000 scoret John Carew for trønderne i den sørtyske byen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Siste nytt

  • Norge slo Danmark etter forlengning i andre kamp på rad

    Ole Einar Engeland Andersen ble matchvinner da Norge slo Danmark med 2-1 etter forlengning i lørdagens ishockeylandskamp.

    Viktor Granholm sendte nordmennene i ledelsen i midtperioden på pasning fra Petter Vesterheim.

    Max Krogdahl og Lucas Andersen barket i sammen etter en duell foran mål hvor nordmannen var litt vel røff i taklingen. Begge endte med å kaste hanskene og fikk med det hver sin matchstraff.

    Norge ble felt av veldig mange utvisninger. De klarte å ri av mange undertall, men på den åttende klarte danskene å score og utligne til 1-1 ved Joachim Blichfeld.

    – Jeg synes at vi spiller bra ut fra de forutsetningene dommerne gir oss. Jeg er glad for at vi slipper unna skader. De (dommerne) tillater at man går over grensen og det preger spillerne, sa Tobias Johansson til TV 2.

    Fredag slo det norske laget Danmark med 4-3 etter forlegning hvor Michael Brandsegg-Nygård ble firemålsscorer. Mora-spilleren spilte bare to perioder.

    Neste helg skal Norge møte Latvia i de to siste VM-oppkjøringskampene i Riga. Norge innleder VM i Praha mot Sveits 10. mai. (NTB)

    U7bBRSwIpKs
    Foto: NTB
  • Stabæk tapte uten Jönsson - Rosenborg fortsatt ubeseiret

    Anna Aahjem ble matchvinner da Brann slo Stabæk 1-0 i Toppserien lørdag. RBK fortsatte sin perfekte sesongstart med 1-0 over Røa.

    Timen var spilt da Aahjem avsluttet et vakkert Brann-angrep og sørget for 1-0 på bortebane.

    Etter tapet for LSK Kvinner i serieåpningen, har Brann tre strake seire.

    Stabæk måtte greie seg uten hovedtrener Jan Jönsson på sidelinjen i oppgjøret. Han er utestengt i to kamper etter at han tok seg inn på banen og gikk i kroppen på VIF-spiller Karina Sævik i tirsdagens 2-3-tap.

    Rosenborg fikk besøk av Røa, og med sitt mål i 88. minutt sørget Sara Hørte for 1-0-seier for trønderne.

    Med det har Rosenborg full pott etter fem kamper. De fire siste kampene har alle endt med 1-0-seier for RBK, og i de tre siste har de avgjort etter 80 minutters spill.

    LSK Kvinner vant 3-1 over Åsane, mens Kolbotn beseiret Arna-Bjørnar 4-1.

    Runden avsluttes med byderbyet mellom Vålerenga og Lyn, som sendes direkte på NRK 1 klokken 16:45 lørdag. (NTB/NRK)

    Toppserien fotball kvinner, Stabæk - SK Brann
    Foto: Frederik Ringnes / NTB
  • EM-bronse for Benske og Tjøm: – Råimponert

    Lars Benske og Ask Tjøm leverte en god avslutning og rodde til bronse i dobbeltsculler i EM i Ungarn.

    – Jeg er råimponert. Det er det best disponerte løpet jeg har sett dem ro noen gang, sa NRKs ro-ekspert Lars Bjønnes idet duoen passerte målstreken.

    Det ble en svært tett og jevn affære gjennom de 2000 meterne som ble rodd. Den norske duoen så lenge ut til å ta sølvet, men måtte seg seg slått på målstreken av italienske Stefano Oppo og Gabriel Soares.

    Jan Schäuble og Rafael Ireland fra Sveits tok gullet etter å ha ledet hele veien. De ble utfordret av italienerne, men hadde krefter igjen mot slutten og vant med 2,27 sekunders margin.

    Norge har allerede sikret OL-plass i dobbeltsculler for menn.

    Lars Benske og Ask Tjøm leverte en god avslutning og rodde til bronse i dobbeltsculler i EM i Ungarnn

Sendeplan

Kl. Program Kanal