Hopp til innhold

Ulvang med kraftig advarsel til egen komité: Må handle

CANCUN (NRK): Vegard Ulvang er sikker på at OL-femmila i Pyeongchang blir en ren stakekonkurranse. Han mener at FIS må vise handlekraft om klassisk stil skal reddes.

Vegard Ulvang

NYE TILTAK: Vegard Ulvang og resten av langrennskomiteen skal drøfte nye tiltak for hvordan klassisk stil skal reddes i Mexio denne uka.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mandag morgen innledet den norske lederen i den internasjonale langrennskomiteen med en kraftig advarsel til sin egen komité: Skal klassisk teknikk overleve, kreves det drastiske tiltak nokså omgående.

– I OL-femmila i Pyeongchang i 2018 kommer alle til å stake. Jeg tror rett og slett ikke det er mulig å lage bakker der som er tøffe nok til å unngå det, sier Ulvang til NRK etter møtet.

Konsekvensen er at det tvinger seg et spørsmål om klassisk stil lenger har livets rett. Og særlig når løperne beveger seg over grensa for hva som faktisk er klassisk stil, og legger inn skøytetak underveis.

– Da vi valgte å beholde klassisk stil i 1985, var det fordi det er den bevegelsesformen som ligger nærmest måten vi tradisjonelt har gått på ski på. Hvis det blir rene stakekonkurranser, har vi ikke lenger det argumentet, påpeker Ulvang.

Vegard Ulvang Mexico

VIKTIG: Vegard Ulvang er leder av langrennskomiteen i FIS og blir sentral i beslutningene om langrennssportens framtid.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Løperne vil ha klassisk

Han er ikke selv bombastisk på at det er et mål å redde klassisk stil. Han mener det er fullt mulig å se for seg en langrennssport med bare fristil.

Men signalet fra løperne er klokkeklart. I en ny undersøkelse sier hele 79,7 prosent at de ønsker en 50/50-fordeling mellom de to stilartene i verdenscupen.

Løpernes råd til Det internasjonale skiforbundet (FIS) høres veldig enkelt ut. De ber rett og slett Ulvang og hans komité å sørge for at bakkene blir brattere og lengre, slik at det ikke vil lønne seg å stake.

Så enkelt er det imidlertid ikke, ifølge Ulvang – og viser til OL-terrenget i Pyeongchang som ett eksempel.

Et annet eksempel er løypene på Vang, som var klare til NM i 2013.

– Under NM i 2013 var det ikke et tema å stake de løypene blant verdens beste langrennsløpere. Nå ser vi i juniorkonkurranser i de samme løypene at nesten alle i herreklassen staker. Og det er vanskelig å gjøre bakkene tøffere. Og ikke vet jeg om det er ønskelig heller, for hvis alle bakker skal ha en helling på 15-17 prosent, blir det jo umulig for vanlige folk å gå der. Da skaper vi avstand mellom eliten og bredden, sier Ulvang.

Juniorene setter ny standard

Selv om Martin Johnsrud Sundby har begynt å vinne verdenscuprenn i klassisk stil uten festesmurning, mener Ulvang det er på aldersbestemt nivå i Norge den virkelige stakerevolusjonen finner sted.

– Det er et enormt høyt nivå på det de driver med. Og det viser bare at denne utviklingen kommer ikke til å stoppe. Så når Martin Johnsrud Sundby kommer til meg og sier at ingen noen gang kommer til å vinne femmila i Holmenkollen på blanke ski, så sier jeg at vi får snakkes igjen om et par år, sier Vegard Ulvang.

Sundby

STAKA: Martin Johnsrud Sundby vann sitt fyrste renn på blanke ski i Toblach før jul denne sesongen.

Foto: Jeff McIntosh / Ap

Dette har også en annen konsekvens: En idrett som allerede krever mye dyrt utstyr, vil kreve enda mer av foreldre som skal vil gi barna konkurransedyktige vilkår.

– Til nå har alle hatt klassiskski med egne sko, bindinger og staver og skøyteski med egne sko, bindinger og staver. Nå må alle ha et tredje sett for staking, påpeker Ulvang.

Strengere regler en suksess

I fjor ble det fattet vedtak som skulle gjøre det vanskeligere å i hvert fall jukse med smugskøyting i klassisk. Det ble innført strengere straffer, økte kontroller og lavere bevisbyrde for juryen.

Som en konsekvens av dette ble Martin Johnsrud Sundby diskvalifisert allerede i den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen i november. Utover vinteren ble det delt ut en rekke gule kort til løpere som Therese Johaug, Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla.

Ulvang mener vedtaket hadde en effekt.

– Selvfølgelig er det fortsatt en vei å gå før vi klarer å ta alt, og før juryene klarer å være konsekvente. Vi sliter fortsatt med mange grensetilfeller. I verdenscupen har det likevel utvilsomt vært en suksess. Det er mindre juks, sier Ulvang.

– Forsatt mye stygt

Den samme oppfatningen har han ikke på andre arenaer.

– I juniorrenn og ikke minst langløp, er det fortsatt mye stygt. Når det er mange som stiller til start og færre TV-kameraer som fanger opp det som skjer, har vi et problem, påpeker han.

På kongressen i Cancun denne uka drøftes nye tiltak. Det kan bli gitt åpning i reglementet for å innføre forbudssoner mot staking i klassiske renn.

Det kan også bli innført en makslengde på staver, i forhold til kroppshøyde, som en konsekvens av at de beste stakerne velger lengre staver. Ny forskning gjort på Idrettshøgskolen i Oslo viser at lengre staver gir en bedre arbeidsøkonomi i staking, særlig i motbakker.

– Personlig synes jeg ikke noe av dette er gode forslag. Og jeg ser ikke for meg at det kan bli aktuelt i verdenscupen nå. Det kan jeg nesten fastslå at det ikke blir. Men kanskje kan vi gjøre vedtak som gjør at dette kan testes ut på lavere nivå, for eksempel i aldersbestemte renn i Norge. Når vi har erfaring, kan vi vurdere om det også kan innføres i større renn, sier Vegard Ulvang.

Poltoranin

HISTORISK: Alexey Poltoranin ble førstemann til å vinne et klassiskrenn uten festesmøring i Toblach i januar i 2015.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi må finne løsninger

Han vil være forsiktig med å spå utfallet av møtene som fortsetter utover uka i det mexicanske ferieparadiset.

Men han utfordrer altså sin egen komité.

– Det er nesten hundre prosent oppslutning for å beholde klassisk som egen stilart. Skal den gjøre det, må vi finne løsninger som gjør at klassisk overlever. Og de løsningene er det vi her i dette rommet som må finne, poengterte Ulvang overfor komiteen på mandagens åpne møte i Cancun.

Selv slo han for første gang alarm om at den klassiske stilen var truet i et intervju med NRK under OL i 2014. Da antydet han at herreløperne kunne gå distanserenn i klassisk uten festesmurning allerede om fem til ti år.

Det skulle gå adskillig raskere enn det.

For allerede 7. januar 2015 brøt Alexei Poltoranin den utenkelige barrieren. I Toblach staket han inn til seier på 10 km klassisk uten festesmurning under skiene.

Siden har ikke verdens beste langrennsløpere sett seg tilbake.

Nå må FIS se framover. Minst like langt fram som utøverne.

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal