Hopp til innhold

Ulvang: – Vi er inne i en revolusjon

TOBLACH (NRK): Alexei Poltoranins (27) triumf i Tour de Ski kan i ytterste konsekvens føre til at klassisk droppes som stilart i langrenn.

Poltoranin

ØVERST MED KORTEST SKI: Her jubler Alexei Poltoranin etter historiens første klassisk-seier med skøyteski på verdenscupnivå. Evgenij Belov og Martin Johnsrud Sundby ble nummer to og tre.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Under OL i februar, gikk Vegard Ulvang ut på NRK og varslet at det bare er et spørsmål om tid før noen velger å gå klassiske distanserenn uten festesmurning – altså ren staking. Han advarte samtidig om at det i så fall kan være begynnelsen på slutten for to stilarter i langrenn.

Vegard Ulvang

SKEPTISK: Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

På den klassiske 15-kilometeren i Davos i desember ble Ulvangs profeti oppfylt. Dario Cologna staket inn til en tredjeplass uten festesmurning.

Med Ulvang som tilskuer, ble en ny barriere brutt på den klassiske 10-kilometeren i Toblach. Alexei Poltoranin ble den første i historien til å vinne et klassisk distanserenn i verdenscupsammenheng uten feste.

– Vi er inne i en liten revolusjonsfase her, erkjenner Ulvang, som er leder i langrennskomitéen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Faste løyper, sterkere utøvere

Det gir hans komité – skipolitikerne – mye å tenke på. Skal de gjøre løypene i klassisk så tøffe at det ikke er mulig å stake? Skal de la utviklingen fortsette? Eller skal de rett og slett avskaffe klassisk stil?

Og hvis de lar utviklingen fortsette – hvordan skal de sikre at løperne holder seg innenfor regelverket, og ikke tur til såkalt «smugskøyting»?

Dette er et av de store samtaleemnene i skifamilien. Og svarene er ikke entydige.

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn forklarer hvorfor denne utviklingen har kommet:

– Det er mye kunstsnø. Det gir faste løyper. Det gir igjen godt grep for stavene, som gjør at du kan stake mer enn før. Løperne er sterkere i overkroppen enn tidligere. Da er det bare spesielt tunge løyper og spesielle snøforhold som vil gjøre at det lønner seg å gå med feste framover, sier Bjørn.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Petter Northug

TAPTE FORSPRANGET: Her går Petter Northug inn til 7.-plass og gir fra seg over 20 sekunder av Tour-ledelsen.

– Neppe VM-gull med feste

Han nevner løypene på Lillehammer som et unntak der det neppe noen gang ville være aktuelt å stake. Der er bakkene for bratte.

– På føre, og i løyper, som her i Toblach i dag, kunne du neppe blitt verdensmester med festesmurning, sier Bjørn.

– Skaper dette spenning eller gjør det klassisk overflødig?

– Det setter i alle fall press på vanlig klassisk langrenn i framtida. Skal man bevare diagonalgangen, må man gjøre noe med løyper.

– Er det viktig å beholde to stilarter?

– Det får FIS vurdere. I kombinert og skiskyting er det bare skøyting. Langrenn har valgt to stilarter, men nå er det mer press på den klassiske arten. Hvis klassisk bare blir staking med småskøyting, er det ikke noe poeng i å ha klassisk, konstaterer Torgeir Bjørn.

– Reglene settes på prøve

Det samme mener tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik, som også er i Tour de Ski som ekspert for NRK.

– Hvis alle begynner å stake, da er det bare et tidsspørsmål, mener Djupvik.

Han frykter det blir for mye småjuks hvis alle velger å stake.

– Reglene blir satt på prøve. Det blir gråsoner knyttet til sporskifter og svingteknikk, sier han.

I motsetning til Torgeir Bjørn, er Djupvik klar på at langrenn bør ha to stilarter.

LANGRENNSKOMMENTATORENE VERDENSCUP WC LANGRENN

SPÅR MER STAKING: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Personlig synes jeg det er synd hvis klassisk langrenn kun blir staking. For meg er klassisk med på å øke mangfoldet i langrenn, så jeg håper vi beholder klassisk. Og da mener jeg mer enn staking, sier Morten Aa Djupvik.

Rønning: – Jeg liker det

En av dagens aktive – Kollen-vinner Eldar Rønning – føler ikke stakinga truer den klassiske stilen.

– Jeg liker at det er en avveining. Du må bruke dine styrker og utvikle dem, sier Rønning til NRK.

Han er ikke enig i at det ville vært umulig å vinne under onsdagens forhold uten feste.

– Det er bare tre-fire løpere her som er gode nok til at de kunne ha vunnet uten feste, hevder han.

– Må man snart gå uten feste for å vinne?

– Det tror jeg ikke. Men man må være veldig god til å stake for å vinne i moderne langrenn, selv om man går med feste, påpeker Eldar Rønning.

Tilbake til Vegard Ulvang. Mannen med to individuelle OL-gull, begge i klassisk stil. Mannen som er på toppen av den politiske langrennspyramiden. Mannen som har aller mest innflytelse i internasjonalt langrenn.

Han vet ikke helt hvor han selv står.

– Jeg er vokst opp med klassisk. Så kom skøytinga. Nå er vi inne i en ny omveltende fase. Vi kan ikke stoppe utviklinga, fastslår han.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn

SE VIDEO: Alexei Poltoranin utnyttet den store fordelen med skøyteski i utforpartiene.

– Redd dagen kommer fort

Men selv om ikke utviklinga kan stoppes, kan den påvirkes.

– Det er lett å tenke at vi bør ha brattere bakker. Men det er ikke bare-bare å bygge nye skiløyper. Man kan ikke hugge ned trær hvor som helst. Og på et så tradisjonelt skisted som Lahti, finnes det vel knapt bratte bakker, påpeker Ulvang.

Han innrømmer at han selv har en nostalgisk tilnærming til det hele. Ulvang er vokst opp med klassisk.

Samtidig er han opptatt av at det skal være en forbindelse mellom langrenn som utøves på toppnivå – og det turgåerne gjør.

– Grunnen til at vi beholdt klassisk i 1985 var massens bevegelsesform. Nå ser vi skiskyting og kombinert bare går skøyting, og det går utmerket. Så kanskje synes vi det er mer alvorlig enn det egentlig er, sier Ulvang, som også påpeker noe annet:

– I Norge går vi fortsatt klassisk når vi går på tur. Men i Europa er det mer vanlig å skøyte.

Vegard Ulvang erklærer ikke klassiskstilens død ennå. Men konstaterer følgende:

– Før eller senere må vi ta stilling til om vi fortsatt skal ha klassisk. Jeg er redd den dagen kan komme fort.

Reporter: Ida Nysæter Rasch

Siste nytt

 • Uno-X-duo klatret i sammendraget

  Det norske profflaget Uno-X kom seg ikke med i bruddet på den sjette etappen i Critérium du Dauphiné. Dermed startet de en lengre jakt på bruddet, men til slutt var det de tre bruddrytterne Georg Zimmermann, Mathieu Burgaudeau og Jonathan Castroviejo som gjorde opp om seieren.

  Av dem var Zimmermann sterkest, mens en gruppe på 19 ryttere fulgte bak de tre. Der satt både Tobias Halland Johannessen og Torstein Træen og de to Uno-X-rytterne klatret henholdsvis to og tre plasser i sammendraget, til 10. og 13. plass.

  Johannessen ble også nummer ti i rittet i fjor. Da vant han også ungdomstrøya i rittet. Før de siste to etappene er han to sekunder bak Mikkel Bjerg i ungdomskonkurransen.

  Det er en annen danske, Jonas Vingegaard, som leder sammenlagt etter seks av åtte etapper.

  Tobias Halland Johannessen
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Holmgren Pedersen melder forfall

  Marcus Holmgren Pedersen melder forfall til den kommende landslagssamlingen.

  Backen sliter med en skade. Ifølge NFF var det tatt høyde for forfallet allerede da landslagsuttaket ble presentert på tirsdag. Derfor hentes det ikke inn en erstatter.

  Norge møter Skottland 17. juni på Ullevaal. Kypros venter på samme arena tre dager senere.

  Landskampene blir svært viktige for Ståle Solbakkens menn. Skottland topper gruppa foran Spania, med Norge på 3. plass. Bare de to beste går til EM 2024.

  Fotball, trening med Norges herrelandslag
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Setter samarbeid med Freia på pause

  Først skrev VG at Norges Fotballforbund fjerner Freia-produkter fra kioskene på Ullevaal Stadion og landskamper inntil videre. Nå melder Toppfotball Kvinner i en pressemelding at de setter samarbeidet med sjokoladeprodusenten på pause.

  Årsaken er koblingen til Russland. For i mai satte Ukrainas antikorrupssjonsmyndighet opp en svarteliste over selskaper som skal bidra med inntenker til den russiske statskassen, og Freias eiere Mondelez er ett av disse.

  – Krigen i Ukraina opprører og bekymrer oss alle. NFF står bak UEFAs beslutning om å suspendere alle russiske fotballklubber og landslag fra europeiske turneringer. Da må det også få konsekvenser for produkter som indirekte kan bidra til å finansiere den russiske krigføringen, sier kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, til NRK.

  Toppfotball Kvinner lanserte et nytt samarbeid med Freia i mai, der Ada Hegerberg er blant frontfiguerene.

  – Vi i Toppfotball kvinner, står skulder til skulder med Ukraina og våre fotballvenner i sin frihetskamp mot Russland. Derfor har styret i TFK i dag besluttet å pause kampanjen vi har med Freia, inntil videre. Denne beslutningen skyldes at Mondelez International er ført opp på Ukrainas liste over selskaper som fortsetter å ha virksomheter i Russland, sier daglig leder i Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen

  I går ble det kjent at SAS fjerner alle Freia-produkter.

  Trening for kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste